Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο “στόχαστρο” του Ερντογάν η νοτιοανατολική Μεσόγειος – Τι εκτιμούν Ι. Μάζης και Γ. Φίλης

Στο “στόχαστρο” του Ερντογάν η νοτιοανατολική Μεσόγειος – Τι εκτιμούν Ι. Μάζης και Γ. Φίλης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την κλιμάκωση των προκλήσεων της Άγκυρας τόσο σε επίπεδο δημόσιων παρεμβάσεων και επικοινωνιακών τεχνασμάτων όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Μετά το σύνθημα του σουλτάνου Ερντογάν και υπό το βάρος των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το καθεστώς του, υπουργοί και συνεργάτες του προχωρούν σε εμπρηστικές δηλώσεις σε βάρος της χώρας μας.

Τσαβούσογλου και Μπαχτσελί πήραν τη σκυτάλη της έντασης, την ώρα που οι «γείτονες» επιχειρούν από αέρος και θαλάσσης να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά εθνικά μας δικαιώματα.

Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι σκοποί του Ερντογάν εξυπηρετούνται από την ένταση στο Αιγαίο και σε αυτό το πλαίσιο θεωρούν ότι δεν θα διστάσει να επιδιώξει ένα «θερμό επεισόδιο», επιχειρώντας ακόμα και απόβαση σε κάποιο από τα αραιοκατοικημένα νησιά του αρχιπελάγους.

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Μάζης ήταν σαφής, λέγοντας ότι έχει ικανό τον Ερντογάν να φτάνει σε αυτό το σημείο προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση.

«Ο Ερντογάν έχει ανάγκη να παρουσιάσει κάποιες επιτυχίες και στο φασιστικό εσωτερικό ακροατήριο προκειμένου να το κερδίσει ως ψήφους στο δημοψήφισμα για να γίνει σουλτάνος στις 16 Απριλίου.

»Γι’ αυτό γίνεται επικίνδυνος στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Και μιλώ συγκεκριμένα για το σύμπλεγμα της Μεγίστης.

»Για να κερδίσει κάτι σε πολιτικό, επικοινωνιακό και στρατηγικό επίπεδο, εκεί που θα κινηθεί είναι στο σύμπλεγμα Καστελόριζου και Στρογγυλής.

»Γιατί η Στρογγυλή είναι εκείνη που, διά της νομικής επιρροής της στην ΑΟΖ της Ελλάδας, που συνδέεται με αυτήν της Κύπρου, μπορεί να προσφέρει στον Ερντογάν.

»Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να προκαλέσει “θερμό επεισόδιο”, να κάνει επίθεση», εκτιμά ο καθηγητής.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης σημειώνει στα «Επίκαιρα» ότι ο Ερντογάν έχει εμπλακεί στα ανατολικά σύνορά του σε μια αδιέξοδη κατάσταση:

«Η αποτυχία σε εκείνο το μέτωπο και το επικείμενο δημοψήφισμα σπρώχνουν τον Ερντογάν προς ένα άλλο μέτωπο, αυτό της έντασης με την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο.

»Επομένως μια επιθετική ενέργεια με αποδέκτες την Ελλάδα και την Κύπρο είναι πιθανή» …

Καλά πληροφορημένες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν, πάντως, ότι υπάρχει απόλυτη σύμπνοια μεταξύ ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας σε ό,τι αφορά στην απάντηση στην προκλητικότητα της Άγκυρας.

Άλλωστε, οι δηλώσεις τόσο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, όσο και του ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, ότι «δεν θα είμαστε πάντα ανεκτικοί με την Τουρκία», ικανοποιούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που επ’ ουδενί θέλουν την επανάληψη της ντροπής του ’96, και απελευθερώνουν επιχειρησιακά τους επιτελείς.

Τα ακριτικά νησιά μας φυλάσσονται επαρκέστατα, με αποτέλεσμα οι λίγοι ηρωικοί κάτοικοι να αισθάνονται ασφαλείς, ενώ η παρουσία των νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο και το εν ισχύ σχέδιο «Ηρακλής» αποδεικνύουν ότι το Αιγαίο ελέγχεται εξονυχιστικά μέρα και νύχτα.

Πηγή: Περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Ο Νίκος Δένδιας στην τελετή θεμελίωσης συγκροτήματος οικιών για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ορεστιάδα

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Νίκος Δένδιας: «Ελπίζω ότι υπάρχουν κάποια όρια και στον παραλογισμό της γειτονικής μας χώρας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...