Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Να “πάρει πόδι” ο Έιντε από την Κύπρο ζητάνε οι Οικολόγοι μετά τις αιχμές Κοτζιά

Να “πάρει πόδι” ο Έιντε από την Κύπρο ζητάνε οι Οικολόγοι μετά τις αιχμές Κοτζιά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την απομάκρυνση του Έσπεν Μπάρθ Έιντε, Ειδικού Σύμβουλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, από την ανάμιξή του στο Κυπριακό ζήτησε με ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων της Κύπρου.

«Πρέπει άμεσα ο κ. Έιντε να μας απαλλάξει από την παρουσία του και να αντικατασταθεί από έναν πραγματικά ουδέτερο αξιωματούχο…», αναφέρει το κόμμα και συνεχίζει:

«Επιβάλλεται, μετά και τη δημόσια καταγγελία του κ. Κοτζιά, να ζητήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την απαλλαγή του κ. Έιντε από τα καθήκοντά του.

»Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, επιβεβαίωσε τα όσα έχουμε τονίσει εδώ και μήνες για τον ρόλο του κ. Έιντε.

»Η δημόσια καταγγελία του κ. Κοτζιά για τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, επιβεβαιώνει τη θέση μας για την ανάγκη να ζητήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την αντικατάσταση του κ. Έιντε.

»Το ενορχηστρωμένο σχέδιο υπέρ της Τουρκίας, του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είναι σε πλήρη εξέλιξη.

»Και ο τελευταίος άνθρωπος που ίσως είχε ενδοιασμούς για τον προκλητικό και μονόπλευρο ρόλο του κ. Έιντε, έχει πλέον πειστεί για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί.

»Πρέπει άμεσα ο κ. Έιντε να μας απαλλάξει από την παρουσία του και να αντικατασταθεί από έναν πραγματικά ουδέτερο αξιωματούχο…».

Ο Νίκος Κοτζιάς άφησε αιχμές εναντίον του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του OHE για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Εϊντε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία, παρόντος, μεταξύ άλλων, και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε, χωρίς να τον κατονομάζει, τον κ. Εϊντε «διαμεσολαβητή» ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία, αναφερόμενος στη στάση που τήρησε έπειτα από την παρουσίαση των θέσεων της Αγκυρας για τις «τέσσερις ελευθερίες» στη διαπραγμάτευση της Γενεύης.

Και διερωτήθηκε αν όσοι επικαλέστηκαν ένα συγκεκριμένο σημείο των συμφωνιών του 1959-60 δεν μεσολαβούν για το Κυπριακό, κάνοντας μάλιστα λόγο για «φιλότουρκη ερμηνεία».

«Μήπως δεν είναι διαμεσολάβηση αλλά δικηγορία όταν αναλαμβάνουν να τους εξηγήσουν πώς να διατυπώσουν καλύτερα τα αιτήματά τους προς την Ε.Ε.; Μήπως λειτουργούν ως λομπίστες στην υπηρεσία της Τουρκίας;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Ο ΥΠΕΞ ξεκίνησε λέγοντας: «Περισσότερη εντύπωση μου προκάλεσε η συμπεριφορά διεθνούς διαμεσολαβητή που, όπως ομολόγησε, δεν είχε διαβάσει καν, τα δύο χρόνια που χειρίζεται το Κυπριακό, τις αποφάσεις του οργανισμού για τον οποίο εργάζεται.

»Τι έκανε αυτός ο διαμεσολαβητής; Μήπως αντί να διαμεσολαβεί ανάμεσα στις δύο κοινότητες ανακήρυξε εαυτόν σε διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε.; Αναρωτιέμαι, έχει τέτοια εξουσιοδότηση και από ποιον;».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά – Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι;

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Ο Γεραπετρίτης αδειάζει ξανά την Μπακογιάννη για το Κόσοβο

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...