Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κομισιόν: «Τα δάνεια που έλαβαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα πληρώνει ο ελληνικός λαός»!

Κομισιόν: «Τα δάνεια που έλαβαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα πληρώνει ο ελληνικός λαός»!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ενώ η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι τα «δανεικά κι αγύριστα» που παράνομα πήραν ελληνικά πολιτικά κόμματα από τις Τράπεζες, τα πληρώνει σήμερα ο Έλληνας φορολογούμενος, ΑΡΝΕΙΤΑΙ να επιβεβαιώσει ποια είναι τα κόμματα αυτά, ποιο το ύψος των δανείων και ποια από αυτά θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα!

Αυτό προκύπτει από την κοινή απάντηση της Κομισιόν σε παράλληλες ερωτήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, που είναι και υποψήφιος για τις ευρωεκλογές, και του ευρωβουλευτή, Θόδωρου Σκυλακάκη.

Στις ερωτήσεις τους, οι 2 ευρωβουλευτές ζητούσαν διευκρινίσεις από τον αρμόδιο Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος σε προηγούμενη απάντηση είχε δηλώσει, ερωτώμενος για τα δάνεια των ελληνικών πολιτικών κομμάτων ότι, «η συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω δανείων ήταν μη εξυπηρετούμενα, ήδη από τον Ιανουάριο του 2013».

Στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής, αφού τόνιζε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα πληρώνει ο ελληνικός λαός, ζητούσε να μάθει «Πόσο είναι το ύψος των δανείων ανά πολιτικό κόμμα που έχουν δοθεί από τις τράπεζες τα τελευταία χρόνια» και «Ποιο ποσοστό αυτών θεωρείται σήμερα μη εξυπηρετούμενο».

Ο κ. Σκυλακάκης από την πλευρά του, στην ερώτησή του, εστίαζε στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι τα χρέη είναι ύψους 145 εκατομμυρίων ευρώ και ότι «είναι απίθανο να εξυπηρετούνται» και ζητούσε να μάθει εάν «Εξακολουθεί η «συντριπτική πλειοψηφία» των δανείων της Νέας Δημοκρατίας να μην εξυπηρετούνται» και εάν «υπήρξε πρόσφατα μια ειδική, προνομιακή ρύθμιση του χρέους της Νέας Δημοκρατίας στις κρατικές τράπεζες, όπως π.χ. η μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να βελτιωθεί “χαριστικά” η οικονομική κατάσταση του κόμματος πριν από τις ευρωεκλογές».

Στην κοινή απάντησή του, ο κ. Αλμούνια, αφού επιβεβαιώνει ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) συνιστά κρατική ενίσχυση και χρηματοδοτήθηκε με χρήματα των φορολογουμένων», δηλώνει ότι «Οι εντολοδόχοι παρακολούθησης που έχουν οριστεί για τις ελληνικές τράπεζες από τον Ιανουάριο 2013 παρακολουθούν τη διαδικασία χορήγησης νέων δανείων και την αναδιάρθρωση υφιστάμενων δανείων των δανειοληπτών, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κομμάτων», καταλήγοντας ότι «ο ρόλος της Επιτροπής δεν έγκειται στη δημοσιοποίηση πληροφοριών για μεμονωμένα δάνεια από τράπεζες οι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με κρατικές ενισχύσεις, στην Ελλάδα ή σε άλλα κράτη μέλη»!!!

Ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά τη ρητή ομολογία της Κομισιόν ότι τα χαριστικά δάνεια που έλαβαν από τις Τράπεζες η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, τα πληρώνει σήμερα ο έλληνας φορολογούμενος, οι ηγεσίες των 2 κομμάτων βρίσκονται εκτεθειμένες στα μάτια του ελληνικού λαού.

Δεν είναι δυνατόν τα 2 κόμματα της συγκυβέρνησης, τη στιγμή που σκηνοθετούν τη σύλληψη διαφόρων «επωνύμων» με χειροπέδες, για να δείξουν ότι δήθεν γίνονται διώξεις για φοροδιαφυγή ή για χρέη προς το Δημόσιο, να ετοιμάζονται σαν του κοινού ποινικού δικαίου, να αλλάξουν τα ονόματά τους για να ξεφορτωθούν τα τεράστια ποσά, δανεικά κι αγύριστα, που έλαβαν από τις Τράπεζες, σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.

Οι ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει, αν θέλουν πραγματικά να δείξουν ότι δεν έχουν τίποτα να κρύψουν και ότι δε βαρύνονται αυτοί οι ίδιοι με εγκλήματα κατά του Δημοσίου χρήματος, να πάψουν να συμπράττουν με την Τράπεζα της Ελλάδας και την Κομισιόν, στην απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων.

Οφείλουν, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος, να δώσουν άμεσα στη δημοσιότητα τα πραγματικά στοιχεία για τις δανειοδοτήσεις των 2 κομμάτων και συγκεκριμένα, το ύψος τους, τι μέρος αυτών έχει αποπληρωθεί, τι μέρος αυτών δεν εξυπηρετείται, αν υπήρξαν χαριστικές ρυθμίσεις και κυρίως ποιος θα «πληρώσει» τελικά για αυτά».

Οι πλήρεις ερωτήσεις του Νίκου Χουντή και του Θόδωρου Σκυλακάκη, καθώς και η κοινή απάντηση του Χοακίν Αλμούνια, έχουν ως εξής:

Ερώτηση Θόδωρου Σκυλακάκη:

«Μετά από ερώτησή μου (Ε-013481/2013) σχετικά με τα χρέη των κομμάτων της ελληνικής Κυβέρνησης στις κρατικές τράπεζες της χώρας, η απάντηση του Επιτρόπου κ. Almunia εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (7 Φεβρουαρίου 2014) επιβεβαίωσε ότι “τρεις από τις τέσσερις υπό παρακολούθηση τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια στα πολιτικά κόμματα” και “η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013”. Την περασμένη εβδομάδα, η Νέα Δημοκρατία, σε πλήρη αντίθεση με τη γραπτή απάντηση της Επιτροπής, υποστήριξε μέσω στελεχών της ότι τα δάνεια του κόμματος εξυπηρετούνται κανονικά.

Λαμβάνοντας υπόψη τη γραπτή απάντηση του κ. Almunia στις 7 Φεβρουαρίου και το γεγονός ότι τα υπάρχοντα χρέη 145 εκατ. ευρώ σε δάνεια της ΝΔ είναι απίθανο να εξυπηρετούνται κανονικά όταν η ετήσια κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει ως κόμμα είναι περίπου ίση με το 50% μόνο των τόκων που οφείλει ετησίως στις τράπεζες, ερωτάται η Επιτροπή:

Εξακολουθεί η «συντριπτική πλειοψηφία» των δανείων της Νέας Δημοκρατίας να μην εξυπηρετούνται;

Ή, μήπως, υπήρξε πρόσφατα μια ειδική, προνομιακή ρύθμιση του χρέους της Νέας Δημοκρατίας στις κρατικές τράπεζες, όπως π.χ. η μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να βελτιωθεί “χαριστικά” η οικονομική κατάσταση του κόμματος πριν από τις ευρωεκλογές;»

Ερώτηση Νίκου Χουντή:

«Σύμφωνα με απάντηση της Επιτροπής (Ε-013481/2013) αναφορικά με τη χορήγηση δανείων σε ελληνικά πολιτικά κόμματα από ελληνικές τράπεζες, η «συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα, ήδη από τον Ιανουάριο του 2013».

Με δεδομένο ότι οι τράπεζες που έχουν στο χαρτυφυλάκιό τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια ελληνικών πολιτικών κομμάτων έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσω δανείων που πληρώνει ο ελληνικός λαός, ερωτάται η Επιτροπή:

Πόσο είναι το ύψος των δανείων ανά πολιτικό κόμμα που έχουν δοθεί από τις τράπεζες τα τελευταία χρόνια; Ποιο ποσοστό αυτών θεωρείται σήμερα μη εξυπηρετούμενο;»

Κοινή απάντηση Χοακίν Αλμούνια:

«Η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) συνιστά κρατική ενίσχυση και χρηματοδοτήθηκε με χρήματα των φορολογουμένων. Οι εντολοδόχοι παρακολούθησης που έχουν οριστεί για τις ελληνικές τράπεζες από τον Ιανουάριο 2013 παρακολουθούν τη διαδικασία χορήγησης νέων δανείων και την αναδιάρθρωση υφιστάμενων δανείων των δανειοληπτών, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κομμάτων. Η Επιτροπή αποβλέπει, μέσω του εντολοδόχου παρακολούθησης, στην εξασφάλιση της χορήγησης των δανείων με εμπορικά κριτήρια και σε βάση πλήρους ανταγωνισμού, καθώς και στη βελτίωση της συνολικής κατάστασης των τραπεζών, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες να χρειαστούν περαιτέρω κρατικές ενισχύσεις, και αυξάνοντας την τιμή που το ΕΤΧΣ μπορεί να προσδοκά από τη μελλοντική πώληση της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

Ωστόσο, ο ρόλος της Επιτροπής δεν έγκειται στη δημοσιοποίηση πληροφοριών για μεμονωμένα δάνεια από τράπεζες οι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με κρατικές ενισχύσεις, στην Ελλάδα ή σε άλλα κράτη μέλη».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

FOCUS: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για «ανεπαρκή» μέτρα για τις φυσικές καταστροφές

Φον ντερ Λάιεν: Στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου μαζί με Μητσοτάκη, Μελόνι και Ντε Κροο

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικά για να αποποιηθεί τις ευθύνες του

Ηλεκτρικό ρεύμα: Έρχονται αλλαγές για τους απλήρωτους λογαριασμούς που ξεπερνούν συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ

EURACTIV: Καμία προστασία για τις παράτυπες μετανάστριες στην οδηγία της ΕΕ για την έμφυλη βία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...