Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Κοτζιάς-Γουάνγκ Γι: Από το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού

Νίκος Κοτζιάς-Γουάνγκ Γι: Από το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

“Η Κίνα είναι μια αξιόπιστη και σταθερή φίλη της Ελλάδας”, είπε ο Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

“Η επίσκεψη και η διμερής συνάντηση γίνεται και με την ευκαιρία του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών που ξεκινάει σήμερα με μια πολιτιστική εκδήλωση και με το επιστημονικό Συνέδριο και θα συνεχιστεί αύριο με τις διαβουλεύσεις των Υπουργών”, τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς και συνέχισε:

“Επίσης, είμαστε χαρούμενοι που έχουμε τον φίλο Υπουργό κοντά μας, γιατί φέτος, το 2017 δηλαδή, έχουμε το έτος των πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα”.

Ο πολιτισμός και οι σχέσεις Ελλάδας-Κίνας είναι σχέσεις που στηρίζονται στην ήπια ισχύ, στο γεγονός ότι “είμαστε δυο χώρες που σφραγίσαμε τον πολιτισμό της περιοχής μας”, υπογράμμισε ο Νίκος Κοτζιάς, προσθέτοντας ότι η Κίνα υπήρξε το κέντρο του κόσμου επί χιλιάδες χρόνια στη νοτιοανατολική Ασία και σε όλη την Ασία και επηρέασε τον κόσμο. Η Ελλάδα υπήρξε η Ακρόπολη του δυτικού και ιδιαίτερα, του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

“Φέτος ολοκληρώνονται 45 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας και είναι ο 11ος χρόνος από τότε που έχει διαμορφωθεί μια στρατηγική εταιρικής σχέσης ανάμεσά μας”, ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζοντας και “το σπουδαίο έργο του Νίκου Καζαντζάκη για την Κίνα, τις ταξιδιωτικές αναμνήσεις του και ξέρουμε, παραδοσιακά, πόσο οι Έλληνες εκτιμούσαν και θαύμαζαν τον κινεζικό πολιτισμό και την Κίνα που άντεξε μέσα στις χιλιετηρίδες”.

Σήμερα, συνέχισε ο Νίκος Κοτζιάς, έχουμε μια στρατηγική συνεργασία που εκφράζεται και στην υποστήριξη που η Ελλάδα δίνει -με το μικρό της μέγεθος, αλλά σημαντικό- στην πολιτική του σχεδίου «Μια Ζώνη/ Ένας Δρόμος», που είναι μια πολιτική που εκφράζει αυτό που ονόμασε ο Πρόεδρος της Κίνας ως το «κινεζικό όνειρο».

Είναι η Κίνα, σήμερα, μια χώρα όχι μόνο σε άνοδο, αλλά είναι μια χώρα που μέσα από τέτοιου είδους σχέδια δείχνει ότι έχει όραμα και στρατηγική αντίληψη για έναν κόσμο σταθερότητας και ειρήνης, έτσι όπως τον θέλει και η Ελλάδα.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν ιδιαίτερα για τις πολιτιστικές, επιμορφωτικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, για τη σημασία της θάλασσας και του θαλάσσιου δρόμου σε αυτό το σχέδιο του «One belt/ Οne Road», που εκφράζεται μέσα από τη ναυτιλία, το εμπόριο και τον τουρισμό.

Ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι Ελλάδα και Κίνα έχουν κάνει κοινές προσπάθειες για τη σταθεροποίηση του κόσμου και “όπως είπε και ο φίλος μου ο Υπουργός, αυτό που χαρακτηρίζει τις ελληνοκινεζικές σχέσεις είναι η σταθερότητα μέσα σε ένα αβέβαιο κόσμο”.

Συζητήθηκε επίσης η σημασία που έχει το λιμάνι του Πειραιά και οι επενδύσεις της Cosco, τα μορφωτικά, ερευνητικά και εκπαιδευτικά σχέδια συνεργασίας και η ανάγκη ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των σχέσεών της με την Κίνα.

“Μίλησα και εξήγησα το πώς βλέπει η Ελλάδα τα προβλήματα της περιοχής της και πως η Ελλάδα δρα ως κράτος και χώρα σταθερότητας”, υπογράμμισε σε αυτό το σημείο ο Νίκος Κοτζιάς.

“Θέλω να ευχαριστήσω ξανά για την αποδοχή της πρόσκλησής μου τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, κ. Γουάνγκ Γι. Θέλω να ευχαριστήσω και για το γεγονός ότι συνυπογράψαμε την πρόσκληση για κάτι που θα αρχίσει σήμερα το βράδυ. Όλοι ξέρετε την αδυναμία που έχω στην ιστορία της Κίνας, αφού επί 30 χρόνια δίδασκα εξωτερική πολιτική της Κίνας και βέβαια και σαν ακαδημαϊκός δάσκαλος είναι μεγάλη η χαρά μου να έχω τον Υπουργό Εξωτερικών μιας χώρας, της οποίας δίδασκα την εξωτερική πολιτική. Και πρέπει να σας πω ότι οι σχέσεις μας είναι ακόμη καλύτερες και από αυτά που δίδασκα”.

Τι ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον Νίκο Κοτζιά

-Είμαι δημοσιογράφος του πρακτορείου Xinhua της Κίνας και έχω μια ερώτηση για τον Έλληνα Υπουργό τον κ. Κοτζιά. Ξέρω ότι αύριο έχουμε το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών και από 13 μέχρι 15 Μαΐου, θα έχουμε το Φόρουμ «Μια Ζώνη/ Ένας Δρόμος» και θα ήθελα να μάθω από την πλευρά της Ελλάδας, πως θα συμβάλλετε για τα δυο Φόρουμ στο παρόν και το μέλλον.

«Και τα δυο σχέδια και αυτό που θα κάνουμε αύριο για το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών και το «Μια Ζώνη / Ένας Δρόμος», προέρχονται από παλαιότερες εποχές, «από μακριά» όπως λέμε στην Ελλάδα.

»Και αποδεικνύουν ότι οι μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί είναι ζωντανοί και σήμερα και ότι οι πολιτισμοί συνδέουν τους λαούς και είναι και οικονομικά παραγωγικοί.

»Θα έλεγα ότι το αυριανό Φόρουμ είναι ένα κομμάτι αυτού του δρόμου.

»Αύριο, έχουμε τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας και άλλων κρατών.

»Στις 14 και 15 Μαΐου, στο Πεκίνο, θα βρίσκεται εκεί επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ασφαλώς θα τον συνοδεύω.

»Η συζήτηση, αύριο, θα δείξει – ελπίζω και το πιστεύω- ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί είναι ζωντανοί στη σημερινή πραγματικότητα και μας βοηθούν με τη σοφία τους.

»Ότι αυτοί οι πολιτισμοί είναι μορφές ήπιας ισχύος και ότι αυτοί οι πολιτισμοί αποτελούν κομμάτι της ειδικής βιομηχανίας που τη λέμε «πολιτιστική βιομηχανία».

»Από την άλλη, το σχέδιο «Μία Ζώνη / Ένας Δρόμος» είναι ένας δρόμος που υπήρχε εδώ και αιώνες, αν όχι χιλιετηρίδες.

»Φαντάζομαι αύριο ο φίλος Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας να μας θυμίσει τους Βενετσιάνους εμπόρους που χρησιμοποιούσαν το δρόμο του μεταξιού.

»Σήμερα, αυτός ο δρόμος είναι και χερσαία οδός, αλλά είναι και θαλάσσιος δρόμος. Έχουμε την τιμή σε αυτό το θαλάσσιο δρόμο να είμαστε η είσοδος προς την Ευρώπη.

»Θέλω να σας πω ότι αυτό το μεγάλο κινέζικο σχέδιο, έχει για εμένα κι ένα στοιχείο οραματικό.

»Δεν είναι απλώς ένα υλικό σχέδιο. Δεν είναι μόνο οι επενδύσεις, τα τρένα, οι δρόμοι.

»Είναι ταυτόχρονα και η θέληση να διασυνδεθούν ακόμη πιο στενά οι κόσμοι μας και οι πολιτισμοί μας.

»Κατά συνέπεια, ο συνάδελφός μου ο Υπουργός Εξωτερικών ο Γουάνγκ Γι και εγώ είμαστε δυο τυχεροί άνθρωποι που θα πιάσουμε το νήμα του Φόρουμ των πολιτισμών αύριο και θα ξανασυναντηθούμε στο Πεκίνο για την άλλη μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιεί η Κινεζική Κυβέρνηση».

Τι δήλωσε ο Κινέζος ΥΠΕΞ

«Η πρωτοβουλία “Μια Ζώνη Ένας Δρόμος”», είπε από την πλευρά του ο κ. Γι, «συνεχίζει στο πνεύμα του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού που είναι η ειρήνη και η συνεργασία. Θα συμβάλλει στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών κατά μήκος του, στηρίζοντας την κοινή ανάπτυξη και την ευημερία όλων των κρατών».

Ο κ. Γι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα γίνει σίγουρα σημαντικός εταίρος στη διαδικασία οικοδόμησης της “Μιας Ζώνης Ενός Δρόμου” και τόνισε ότι και το «αυριανό φόρουμ έχει την ίδια έννοια», εκφράζοντας την ελπίδα «οι συζητήσεις να δώσουν καρπούς που θα προσφέρουν νέα δυναμική στην κινεζική πρωτοβουλία».

Τέλος, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της χώρας του ως προς την Βόρεια Κορέα, επανέλαβε «τη σταθερή και αμετάβλητη στάση της Κίνας.

«Επιμένουμε στην αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου και τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας της περιοχής. Η ειρήνη είναι η μόνη λύση», είπε και πρόσθεσε:

«Αν και η Κίνα δεν είναι το κέντρο των αντιθέσεων, ούτε το κλειδί της λύσης βρίσκεται στο χέρι της κινεζικής πλευράς, με τη στάση υπευθυνότητας για ειρήνη, πάντα καταβάλει προσπάθειες για την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών».

«Και οι τελευταίες μας προτάσεις έχουν βρει μεγάλη ανταπόκριση από πολλές χώρες», κατέληξε και σημείωσε ότι «αν άλλες πλευρές έχουν άλλη πρόταση, παρακαλούμε να προσφέρουν τη δική τους λύση».

Επισήμανε, δε, ότι «τον τελευταίο καιρό υπάρχουν διαμαρτυρίες γι’ αυτό το θέμα και χρειαζόμαστε φωνές ειρήνης και λογικής. Δεν θα επηρεαστούμε από λόγια. Η Κίνα θα συνεχίσει την επαφή και το διάλογο και να παίζει εποικοδομητικό ρόλο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η NASA προειδοποιεί: «Η Κίνα θα στείλει όπλα στο Φεγγάρι»

Γιάννης Χρυσουλάκης: Έλληνες και Ινδοί συγκροτούν δύο έθνη που συναντιούνται, με αδιάλειπτες και γόνιμες επαφές και ανταλλαγές, στα βάθη της Ιστορίας

Μέση Ανατολή: Η Κίνα στο πλευρό του Ιράν

ΥΠΕΞ: Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ

Χρυσουλάκης: Οι κοινότητες της ελληνικής Διασποράς συνιστούν διακριτή μορφή «ήπιας ισχύος»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...