Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Λαγκάρντ ή ο Σόιμπλε θα επικρατήσει στο επόμενο Eurogroup;

Η Λαγκάρντ ή ο Σόιμπλε θα επικρατήσει στο επόμενο Eurogroup;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με επικεφαλής την γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ «κατεβαίνει» η ομάδα του ΔΝΤ στο επόμενο Eurogroup, κατά το οποίο εκφράζεται η ευχή ότι θα επιτευχθεί η συμφωνία για την Ελλάδα.

Η παρουσία της κ. Λαγκάρντ ενισχύει τις ελπίδες για συμφωνία, αν και υπάρχει ακόμα σκεπτικισμός για το πόσο ακόμα «θα το τραβήξει» ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε, ο οποίος επέβαλε τις θέσεις του και στους Ευρωπαίους και στο Ταμείο.

Στο ΔΝΤ, που έχει επιλέξει “τη θέση άμυνας”, λένε πως αν και υπάρχει συμφωνία επί των πολιτικών, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις πάλεψε να αποδείξει ότι το ΔΝΤ δεν «λύγισε» στις απαιτήσεις της Γερμανίας, αλλά είναι φανερό ότι η υπόθεση της Ελλάδας οδηγείται στον συμβιβασμό που εισηγήθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ως «λαγός» του Βερολίνου: Το Ταμείο θα παραμείνει στο Πρόγραμμα αλλά θα συμμετέχει χρηματοδοτικά μόνο όταν υπάρξει διευθέτηση του χρέους.

Ο κ. Ραις, πάντως, αρνήθηκε ότι το ΔΝΤ παραβιάζει τους κανόνες του για να εξυπηρετήσει τη Γερμανία και ήταν απόλυτος γι’ αυτό, απαντώντας σε ερώτηση του Πρώτου Θέματος.

Ο εκπρόσωπος τόνισε συγκεκριμένα: «Το Ταμείο δεν θα παραβιάσει τους κανόνες του εάν προχωρήσει σε «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής» που επαναλαμβάνω είναι η δεύτερη καλύτερη περίπτωση για εμάς». Στο σημείο αυτό είπε ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες του όποιου προγράμματος θα εξεταστούν με την Ελλάδα και το διοικητικό συμβουλίο του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Ράις αυτή η «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής», που θα εφαρμοστεί για την Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκε σε δεκαεννέα περιπτώσεις στο παρελθόν. Σε όλες τις περιπτώσεις το πρόβλημα, όπως και στην Ελλάδα ήταν ότι υπήρχε συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις αλλά όχι στην ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ. Ράις είπε ότι ο κ. Τόμσεν και οι συνεργάτες του αδυνατούν να παρουσιάσουν αυτή τη στιγμή πρόγραμμα για την Ελλάδα στο Δ.Σ.:
«Αυτή είναι σήμερα η περίπτωση της Ελλάδος», τόνισε και πρόσθεσε: Η συμμετοχή μας διασφαλίζει μεταρρυθμιστική πρόδο, προοπτική λύσης χρέους και αποτρέπει ενδεχόμενο δυσαρεστων καταστάσεων τον Ιούλιο. Αμφισβήτησε ότι η κυοφορούμενη συμφωνία αποτελεί διέξοδο (στα αδιέξοδα των Ευρωπαίων) και σημείωσε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειες για ελάφρυνση του χρέους.

Εξηγώντας τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία για το χρέος, είπε ότι αυτή θα είναι «έγκριση επί της αρχής» (Approval in Principle Procedure). Με αυτή εγκρίνεται η συμμετοχή στο Πρόγραμμα και παραμένει επί αίρεση η χρηματοδότηση, η οποία θα προχωρήσει μόνο εάν υπάρξει συμφωνία για το χρέος.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Ράις είπε ότι δεν υπάρχει καμία υποχώρηση από πλευράς του Ταμείου στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει για μία πλήρη συμφωνία. Αντίθετα, υπογράμμισε, το Ταμείο θα επιμείνει ιδιαίτερα στο ζήτημα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, αλλά και του καθορισμού των μέτρων που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, αν και ανέφερε ότι αυτά δεν χρειάζεται να είναι συγκεκριμένα από την αρχή.

«Ελπίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα» υπογράμμισε ο κ. Ράις, επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να εργάζεται στην κατεύθυνση της καλύτερης δυνατής λύσης -που, για το Ταμείο, είναι μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τόσο τις μεταρρυθμίσεις όσο και την ελάφρυνση χρέους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: Γιατί (δεν) είχε δίκιο ο Σόιμπλε για την Ελλάδα

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Ο Λάρι Σάμερς για την «επικών διαστάσεων ελληνική τραγωδία»: Το ΔΝΤ έκανε λάθη, η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα

Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ηλικία 81 ετών

ΔΝΤ: Δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...