Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αποκάλυψη “Νέα Σελίδα”: Διαβάστε τους καυτούς διαλόγους Τσίπρα με Μέρκελ και Λαγκάρντ

Αποκάλυψη “Νέα Σελίδα”: Διαβάστε τους καυτούς διαλόγους Τσίπρα με Μέρκελ και Λαγκάρντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η κυριακάτικη εφημερίδα “Νέα Σελίδα” αποκαλύπτει στο πρωτοσέλιδό της πώς απετράπη την τελευταία στιγμή η προσφυγή στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Σεραφείμ Κοτρώτσος και ο Φοίβος Κλαυδιανός γράφουν τις επικοινωνίες μεταξύ Τσίπρα-Μέρκελ για να παρακαμφθεί ο “σκόπελος” Σόιμπλε, για το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τον Ντόναλντ Τουσκ, για την αντίδραση του Σόιμπλε και παραθέτουν επίσης τι είπε η Κριστίν Λαγκάρντ στον Αλέξη Τσίπρα.

Η ιστορία γράφεται ενίοτε με περίεργους τρόπους. Και μια απόφαση ζωτικής σημασίας για την πορεία μιας χώρας μπορεί να επηρεαστεί από ένα μεταμεσονύκτιο τηλεφώνημα μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων
ή ακόμα όσο παράξενο κι αν φαίνεται και από μια σφοδρή εποχιακή καταιγίδα που εμποδίζει ένα κυβερνητικό αεροσκάφος να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του προορισμού του.

Η θετική αποτίμηση από το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών των αποτελεσμάτων του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης είναι απότοκο μιας σειράς τέτοιων παιχνιδιών της ιστορίας.

Βεβαίως επειδή τίποτα δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχει σχέδιο και στρατηγική.

Σύμφωνα λοιπόν με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες της Νέας Σελίδας από ελληνικές κυβερνητικές αλλά και ευρωπαϊκές πηγές η απόφαση του Eurogroup ήταν αποτέλεσμα αυτού ακριβώς του συνδυασμού.

Της απόφασης από τη μία πλευρά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να επιμείνει μέχρι τέλους προκειμένου να εκμαιεύσει τον καλύτερο δυνατό έντιμο συμβιβασμό αλλά από την άλλη πλευρά και της πρόθεσης των Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων να μην εκδηλωθεί μια ακόμα ελληνική περιπέτεια σαν αυτές που προηγήθηκαν κατά την επταετή ιστορία των ελληνικών μνημονίων.

Το πυρετώδες παρασκήνιο που οδήγησε στις ανακοινώσεις των Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιερ Μοσκοβισί, Κλάους Ρέγκλινγκ και της Κριστίν Λαγκάρντ τη νύχτα της Πέμπτης ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Δευτέρας με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

“Άνγκελα για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να αποδεχθείτε τον μηχανισμό για την αποπληρωμή του χρέους που προτείνει η Γαλλία. Πρέπει ακόμα να μην υπάρχει η αναφορά 0-15 έτη για την επιμήκυνση των δανείων αλλά να φύγει το μηδέν. Και το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να κλειδώσει στο 2. Αλλιώς δεν μπορούμε να έχουμε συμφωνία. Οι αγορές δεν είναι ανόητες θα καταλάβουν ότι δεν υπάρχει πραγματικά σοβαρή πρόταση για λύση σχετικά με το χρέος. Σε αντίθετη περίπτωση είμαι υποχρεωμένος να μεταφέρω το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής”.

Το μήνυμα αυτό ενδεικτικό της αποφασιστικότητας αλλά και της επιθυμίας του κ Τσίπρα να επιδιώξει μια ουσιαστική και συμβιβαστική λύση στο Eurogroup που θα ακολουθούσε άνοιξε μια σειρά κρίσιμων επικοινωνιών μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου της γερμανικής καγκελαρίας της Κομισιόν και της Ουάσιγκτον οι οποίες συνθέτουν το παζλ των 72 δραματικών ορών μέχρι τη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Προειδοποίηση σε Τουσκ

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας (Δευτέρα) ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

“Όπως εξελίσσονται τα πράγματα του είπε δεν βλέπω να διαγράφονται πιθανότητες για λύση στο Eurogroup και ως εκ τούτου σε ενημερώνω πως θα σου στείλω επιστολή την Παρασκευή για να τεθεί το ελληνικό θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου”.

Οι μηχανισμοί της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας είχαν κινητοποιηθεί. Από τη μια η Αθήνα έδειχνε ότι επιθυμεί λύση από την άλλη όμως έθετε το πλαίσιο ανοχής μέσα στο οποίο μπορούσε να κινηθεί και να διαχειριστεί πολιτικά. Και ταυτόχρονα προανήγγειλε την κλιμάκωση που θα ακολουθούσε εάν επιβεβαιώνονταν τα σενάρια που κυκλοφορούσαν στα ευρωπαϊκά πολιτικά γραφεία και στον διεθνή
Τύπο σύμφωνα με τα οποία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δημιουργούσε παράλληλα συσχετισμούς υπέρ του ώστε απλώς να επαναφέρει την απορριφθείσα από την ελληνική κυβέρνηση πρόταση στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Η Μέρκελ για τον Σόιμπλε

Το πρωί της επόμενης ημέρας Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας δεχόταν το τηλεφώνημα και την απάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Η κυρία Μέρκελ κατέστησε εξαρχής σαφές ότι δεν επιθυμούσε να μετατεθεί το ελληνικό θέμα στη Σύνοδο Κορυφής. “Δεν θέλω κάτι τέτοιο” είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό. “Τι θα κάνουμε όμως με τον Σόιμπλε;”. “Με την αδιάλλακτη στάση του δεν μπορούμε να βρούμε λύση” απάντησε ο κ Τσίπρας.

“Τα θέματα του Eurogroup είναι αρμοδιότητας του Σόιμπλε” είπε η κυρία Μέρκελ αλλά συμπλήρωσε: “Να ξέρεις όμως ότι είμαι κάθε δύο ημέρες στο αυτί του, (σ.σ εννοώντας προφανώς ότι του ασκεί
πίεση για λύση). Εάν κάτι δεν πάει καλά θα ξαναμιλήσουμε”.

Είναι προφανές ότι η συνομιλία αυτή του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο μεταφέρθηκε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Έτσι ερμηνεύεται σύμφωνα με πληροφορίες και η άμεση αντίδραση του Γερμανού υπουργού, ο οποίος την ίδια ημέρα σε συνέντευξη του σε γερμανικό μέσο ενημέρωσης έπλεξε το εγκώμιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου και έβγαλε χολή κατά του Αλέξη Τσίπρα διαμαρτυρόμενος ότι τηλεφωνεί στη Μέρκελ και διατυπώνει παράπονα για τον ίδιο.

Σε απάντηση αυτής της κλιμάκωσης του κ. Σόιμπλε, το Μέγαρο Μαξίμου σκοπίμως διοχέτευσε την πληροφορία (non paper) ότι είμαστε μακριά από συμφωνία στο Eurogroup.

Ένας ακήρυχτος πόλεμος διαρροών και δηλώσεων ήταν σε εξέλιξη. Την Τετάρτη, παραμονή του Eurogroup, η κυβέρνηση προχώρησε στη δημοσιοποίηση ενός σχεδίου τριών βασικών προτάσεων για λύση στη συνεδρίαση της επόμενης ημέρας.

Ήταν περίπου αυτό που από τη Δευτέρα είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός από την Άνγκελα Μέρκελ. Και με τη δημοσιοποίηση του σχεδίου αυτού η Αθήνα προσερχόταν στο Eurogroup με καθαρό πεδίο.

Τσακαλώτος με Λεμέρ

Την ίδια ώρα φυσικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του και δη με τον Μπρινό Λεμέρ με τον οποίο είχε συνεννοηθεί για τη γαλλική πρόταση σχετικά με
τη ρήτρα ανάπτυξης όπως και με τον Πιερ Μοσκοβισί τον Κλάους Ρέγκλινγκ κ.ά.

Την ίδια ημέρα Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας έκανε έναν τελευταίο γύρο κρίσιμων επαφών.

Μίλησε μέσα σε λίγες ώρες ξανά με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο υπήρχε ταυτοσημία για την προώθηση του γαλλικού σχεδίου, τον Μάριο Ντράγκι προκειμένου να εξασφαλίσει ότι μια θετική έκβαση του Eurogroup θα οδηγούσε την ελληνική οικονομία στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έστω και σε δεύτερο χρόνο μάλλον το φθινόπωρο, και τον Πιερ Μοσκοβισί.

Εκείνη την ημέρα ωστόσο δύο ήταν τα κρίσιμα τηλεφωνήματα.

Το ένα προς τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος στηρίζει σθεναρά τις ελληνικές θέσεις.

Ο κ. Γκάμπριελ ανέλαβε να παρέμβει κι αυτός στη Γερμανίδα καγκελάριο και να επιμείνει σε αναδίπλωση των γερμανικών θέσεων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Από τον Βόλο

Το δεύτερο τηλεφώνημα ήταν με την Κριστίν Λαγκάρντ και έχει όπως πληροφορήθηκε η Νέα Σελίδα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον παρασκήνιο.

Ο πρωθυπουργός εκείνη την ημέρα ταξίδευε προς τη Θεσσαλονίκη για την τριμερή συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η πτήση ήταν δύσκολη καθώς το πρωθυπουργικό αεροσκάφος έπεσε σε καταιγίδα και δεν στάθηκε δυνατό να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Ο πιλότος το οδήγησε προς το αεροδρόμιο της Καβάλας αλλά και εκεί η καταιγίδα ήταν έντονη.

Τελικά το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου στον Βόλο.

Εκεί ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι είχε τρία μηνύματα στο κινητό του από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τον αναζητούσε εναγωνίως.

Ζήτησε τότε από τον επικεφαλής της μοίρας μαχητικών αεροσκαφών του παρακείμενου στρατιωτικού αεροδρομίου να απομονωθεί στο γραφείο του για να μιλήσει στην κυρία Λαγκάρντ.

Αυτή η επικοινωνία αποδείχθηκε κρίσιμη και ίσως καταλυτική.

Η δέσμευση της Λαγκάρντ

Η επικεφαλής του Ταμείου τού υποσχέθηκε ότι θα υποστηρίξει τελικά το ελληνικό αίτημα για πρωτογενές πλεόνασμα 2 μετά το 2023, αυτό το στοιχείο ήταν και παραμένει εξαιρετικά κρίσιμο για τις
προβλέψεις που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με την ανάπτυξη και την αποπληρωμή του χρέους, καθώς και την πρόταση Μακρόν για τον μηχανισμό σύνδεσης της ανάπτυξης με το χρέος.

“Έχω και μία ακόμα σκέψη, να δουλέψουμε καλύτερα αυτό τον μηχανισμό για να διασφαλίσουμε ότι θα έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για την Ελλάδα”, είπε στον πρωθυπουργό η Κριστίν Λαγκάρντ.

Και μάλιστα δεσμεύτηκε ότι θα μιλήσει θετικά για την τροχιά βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους κάτι που υπό προϋποθέσεις μπορεί να επηρεάσει θετικά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το QE.

Παράλληλα ο κ Τσακαλώτος είχε επεξεργαστεί με τον Πιερ Μοσκοβισί το πακέτο ανάπτυξης που επεδίωκε η κυβέρνηση ενώ υπήρξαν θετικές διαβεβαιώσεις και από το μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

Εκείνο το οποίο θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό στην κυβέρνηση είναι η τελευταία παράγραφος του ανακοινωθέντος του Eurogroup.

Εκεί διατυπώνεται για πρώτη φορά η δέσμευση των δανειστών ότι θα υποστηριχθούν η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος με τη δημιουργία μάλιστα ενός σημαντικού αποθέματος ρευστότητας για να στηριχθεί η έξοδος της χώρας στις Αγορές.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια καθαρή έξοδο στις Αγορές φέρεται ειπών σε συνομιλητές του ο πρωθυπουργός. Κυβερνητικές πηγές θυμίζουν δε ότι αυτή η καθαρή έξοδος δεν είχε σταθεί δυνατό να επιτευχθεί από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά στις επαφές που είχαν γίνει το 2014 με την Άνγκελα Μέρκελ και το ΔΝΤ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...