Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Σκοπιανός Ζάεφ παραποίησε δηλώσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ – Να εκφράσει ευγνωμοσύνη στην Αθήνα πριν είναι αργά

Ο Σκοπιανός Ζάεφ παραποίησε δηλώσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ – Να εκφράσει ευγνωμοσύνη στην Αθήνα πριν είναι αργά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο νέος Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ αν και είναι πιο “συζητήσιμος” από τον Νίκολα Γκρουέφσκι (Νικόλας Γρούιος), ο οποίος ως εξωμότης ελληνικής καταγωγής διακρινόταν από μένος αλλόκοτο για την Ελλάδα, ωστόσο κάνει “βήματα” που δεν θα του βγουν σε καλό.

Και αναφερόμαστε σε παραποίηση των δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ σχετικά με την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στη Συμμαχία.

Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους κατά τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, ανέφερε ότι αναμένει να αρθούν αυτό το φθινόπωρο οι όροι και οι προϋποθέσεις που συνοδεύουν τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και το 2018 η χώρα του να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις αυτές.

Ο Ζόραν Ζάεφ πρόσθεσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή, πέραν των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που καλείται να εφαρμόσει η χώρα του στο εσωτερικό, υπολογίζει και σε ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός σχετικά με το πρόβλημα της ονομασίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι με τις νέες προοπτικές που διανοίγονται στην περιοχή, το κρατίδιό του θα είναι σε θέση να ζητήσει και να λάβει την υποστήριξη και βοήθεια από την Ελλάδα, μέσω του ελληνικού κοινοβουλίου, της κυβέρνησης, των κυβερνώντων και αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

«Γνωρίζοντας όλες τις παραμέτρους που ως πολίτες της “Μακεδονίας” μας απογοήτευσαν εδώ και πολλά χρόνια, λόγω της μακράς αναμονής στο κατώφλι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η μακρά αναμονή έχει τη δική της συνεισφορά στην πολιτική κρίση που συνέβη στη “Μακεδονία”.

»Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι γείτονές μας θέλουν το καλό της “Μακεδονίας” και όλης της περιοχής και δικαιολογημένα περιμένουμε υποστήριξη από τους πρώτους φίλους μας – και αυτοί είναι οι γειτονικές μας χώρες, κυρίως εκείνες που είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πιθανότητα ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ υπό την προσωρινή ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο Ζάεφ, σύμφωνα με το MIA, είπε ότι αυτό είναι μία λύση που την αποδέχεται ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και με την οποία συμφωνεί και η Βουλγαρία, ενώ πρόσθεσε ότι πιστεύει πως με θετικό πνεύμα και ως καλοί γείτονες μπορεί να βρεθεί λύση και με την Ελλάδα για την απεμπλοκή των ευρωατλαντικών διαδικασιών της χώρας του.

«Είμαι πεπεισμένος ότι και εκείνοι [σ.σ. στην Ελλάδα] βρίσκονται αντιμέτωποι με το ερώτημα σχετικά με το τι περιοχή θέλουν και τι είναι καλύτερο για την Ελλάδα και τους πολίτες της: να παραμείνει η “Μακεδονία” εγκλωβισμένη ή να χρησιμοποιήσουν όλα τα οφέλη που φέρνει το ΝΑΤΟ;», ανέφερε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το MIA και πρόσθεσε ότι δεν είναι απαραίτητο να βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα του ονόματος, αλλά να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα για να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία της χώρας του.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Αθήνα έχει διαμηνύσει στα Σκόπια ότι δεν θα ενταχθούν πουθενά με προσωρινή ονομασία. Αυτό να το εμπεδώσουν καλά γιατί αυτό είναι, δεν έχει άλλο.

Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν δήλωσε ποτέ, τουλάχιστον δημοσίως, αυτά που ισχυρίστηκε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, είπε ότι το ΝΑΤΟ θα αποδεχθεί την ονομασία εκείνη που θα συμφωνήσουν από κοινού οι δύο χώρες δίχως η Συμμαχία να αναμιγνύεται στο ονοματολογικό.

Μάλιστα ισχύει και η απόφαση του ΝΑΤΟ ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να ενταχθούν με όνομα που δεν βρίσκει σύμφωνη την Ελλάδα.

Το τι λέει φυσικά η φίλη και σύμμαχος Βουλγαρία μικρή σημασία έχει, διότι η Βουλγαρία με 16 πολεμικά αεροπλάνα δεν έχει την ίδια βαρύτητα στο ΝΑΤΟ με την Ελλάδα που έχει 250 πολεμικά αεροπλάνα.

Και δεν είναι μόνο θέμα στρατιωτικής ισχύος, αλλά και τα πόσα χρήματα έχει ξοδέψει η κάθε χώρα για να συμμετέχει στο ΝΑΤΟ.

Διότι μπορεί να έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ Αλβανία, Μαυροβούνιο και Βουλγαρία, αλλά ο στρατός του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια είναι ο ελληνικός, αφού οι άλλοι είναι μέλη μιας στρατιωτικής συμμαχίας δίχως να διαθέτουν στην πραγματικότητα στρατούς αλλά δυνάμεις επιπέδου… χωροφυλακής.

Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων να αφήσει πέρα τις αυθαίρετες δηλώσεις, να πάψει να παραποιεί την πραγματικότητα, να ξεκινήσει να γκρεμίζει το τσίρκο του Γκρουέφσκι και θα τα πει ξανά με την Ελλάδα τέλη Αυγούστου.

Μέχρι τότε οφείλει να είναι μετρημένος και να μην παριστάνει το ποντίκι που βρυχάται.

Και να θυμάται καλά ο Ζόραν Ζάεφ. Η παρέμβαση της Ελλάδας ήταν που σταμάτησε την πολιτική αστάθεια στα Σκόπια. Όχι της Βουλγαρίας.

Να μάθει να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του εκεί που την οφείλει, διότι η αγνωμοσύνη θα τον οδηγήσει στο περιθώριο και στον διαμελισμό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διαιτητής της Euroleague έκλεψε κολόνια από αεροδρόμιο

Ο Γεραπετρίτης αδειάζει ξανά την Μπακογιάννη για το Κόσοβο

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν βοήθησε αρκετά την Ουκρανία – Θα το κάνουμε για να κερδίσει τον πόλεμο

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ψηφοθήρας με τον Μπελέρη και η Ντόρα βάζει το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...