Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οργή Κοτζιά για τα ψέμματα Έιντε στην εφημ. “Πολίτης” – “Πάει για εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκίας”

Οργή Κοτζιά για τα ψέμματα Έιντε στην εφημ. “Πολίτης” – “Πάει για εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκίας”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην εφημερίδα “Πολίτης” της Κύπρου, γνωστή στο πανελλήνιο ως “ντουντούκα” της “όποιας λύσης” στο Κυπριακό και παλαιότερα ως “καραμούζα” του σχέδιου Ανάν, έδωσε τηλεφωνική συνέντευξη ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, γνωστός επίσης στο πανελλήνιο ως “πλασιές” ή “λομπίστας” των Τούρκων.

Αναφερόμενος στο δείπνο της 6ης Ιουλίου στο Κραν Μοντάνα, που οδήγησε σε ναυάγιο της Διάσκεψης εξαιτίας της τουρκικής αλαζονικής αδιαλλαξίας, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε άφησε να εννοηθεί, ως καλός απολογητής και πλασιές των Τούρκων, πως υπήρξε κάποια πρόταση Τσαβούσογλου που θα ικανο­ποιούσε την ελληνοκυπριακή πλευρά, ωστόσο, απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει ψέμματα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι σκόπευε να συζητήσει τις Εγγυήσεις και την Ασφάλεια στο Δείπνο και όταν η ελληνική πλευρά του ζήτησε να καταθέσει εγγράφως τις τουρκικές θέσεις, απάντησε ότι ο τουρκικός στρατός δεν πρόκειται να φύγει από την Κύπρο (Ασφάλεια), επιμένοντας μάλιστα η Τουρκία να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη και όχι μόνο στα τουρκοκυπριακά εδάφη της μελλοντικής ομοσπονδίας αλλά και στα ελληνοκυπριακά, με δικαίωμα στρατιωτικής παρέμβασης στο ελληνοκυπριακό έδαφος μιας μελλοντικής ομόσπονδης χώρας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε έρχεται τώρα να αλλάξει αυτή την κοινά ομολογούμενη αλήθεια ακόμα και από τους Τούρκους και με ποταπά ψέμματα, στα οποία είναι συνηθισμένος εξάλλου και τον χαρακτηρίζουν, είπε στον “Πολίτη”:

Δηλώσατε πως όλα τα γεγονότα αναφορικά με τη διαδικασία των συνομιλιών θα καταγραφούν, όμως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα γεγο­νότα του δείπνου της 6ης Ιουλίου. Θα καταγραφούν λεπτομέρειες για εκείνο το βράδυ;

Έχουμε πρακτικά για λόγους εσωτερικής κατα­γραφής, όμως δεν μπορούμε να τα συμπεριλάβου­με όλα στην έκθεση λόγω της εμπιστευτικής φύσης κάποιων εκ των συναντήσεων. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά ειδικά την τελευταία ημέρα, ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες είχε μια σειρά διμερών επα­φών με όλους, θέλοντας να κατανοήσει τις κόκκινες γραμμές και τις ευαισθησίες. Κι εκεί διαπιστώσαμε πως υπήρχε περιθώριο ευελιξίας στις θέσεις. Μό­νο όμως στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Υπήρξε γραπτή ή προφορική πρόταση από την πλευρά της Τουρκίας για κατάργηση των εγγυήσε­ων και του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης;

Νομίζω ξέρετε την απάντηση. Ο γενικός γραμ­ματέας είπε πως στη βάση των διμερών συναντήσεων που έγιναν θεωρούσε πως μπορούσε να επι­τευχθεί συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο. Και ένα από τα στοιχεία αυτού του πακέτου ήταν και η κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεως και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη ημέρα της λύσης.

Γιατί τότε ο κ. Τσαβούσογλου είπε κατά τη διάρ­κεια του δείπνου πως ποτέ δεν έκανε λόγο για κα­τάργηση αυτών των στοιχείων;

Δεν είναι αλήθεια. Κατ’ ακρίβεια δεν είπε ακρι­βώς αυτό. Εδώ μπαίνουμε σε ζητήματα που εμπίπτουν στον εμπιστευτικό χαρακτήρα του δείπνου, όμως αυτό δεν ισχύει. Δεν μπορώ να πω περισσό­τερα καθώς είναι ένα θέμα άκρως εμπιστευτικό.

Οργή από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Η τελευταία δήλωση του Έιντε, “Δεν είναι αλήθεια. Κατ’ ακρίβεια δεν είπε [ο Τσαβούσογλου] ακρι­βώς αυτό. Εδώ μπαίνουμε σε ζητήματα που εμπίπτουν στον εμπιστευτικό χαρακτήρα του δείπνου, όμως αυτό δεν ισχύει. Δεν μπορώ να πω περισσό­τερα καθώς είναι ένα θέμα άκρως εμπιστευτικό”, προκάλεσε την οργισμένη ακόλουθη απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ το απόγευμα της Κυριακής 23 Ιουλίου:

«Απορούμε γιατί ο κ. Έιντε δίνει συνεντεύξεις μόνο σε ελληνόφωνα έντυπα. Περιμένουμε δε πότε θα μιλήσει και σε εφημερίδα της Τουρκίας και θα εξηγήσει τις ευθύνες της τελευταίας για την κατάρρευση των συνομιλιών.

»Τον καλούμε εν τω μεταξύ να μας διευκρινίσει. Δέχθηκε ή όχι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου την κατάργηση των «παρεμβατικών δικαιωμάτων» και της Συνθήκης Εγγυήσεως από την πρώτη μέρα της λύσης, όπως σαφώς δηλώνει ο κ. Έιντε σε μία από τις πολλές του συνεντεύξεις;

»Γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε το αντίθετο τόσο μέσα στη Διάσκεψη όσο και δημόσια. Εκτός και αν ο κ. Έιντε βρισκόταν σε άλλη Διάσκεψη ή ήθελε να ακούσει διαφορετικά πράγματα…

»Απ’ ό,τι φαίνεται ο κ. Έιντε προβαίνει σε δηλώσεις ως κάποιος που έχει πρόθεση να παραιτηθεί από μεσολαβητής του ΟΗΕ ενόψει της, ως φαίνεται, πιο ικανοποιητικής θέσης του Εκπροσώπου Τύπου της Τουρκικής Κυβέρνησης. Η φράση του στην ίδια συνέντευξη «δεν το είπε ακριβώς έτσι ο κ. Τσαβούσογλου» είναι ενδεικτική της μετακίνησης που κάνει».

Τι είπε ο Νίκος Κοτζιάς στον Νίκο Χατζηνικολάου στις 11 Ιουλίου

Σε συνέντευξη που παραχώρησε Νίκος Κοτζιάς στον Νίκο Χατζηνικολάου στις 11 Ιουλίου, αποκάλυψε τα ακόλουθα σημαντικά:

«Την τρίτη ημέρα της διαπραγμάτευσης ο κ. Τσαβούσογλου άρχισε να ζητάει επιβεβαίωση των επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο, τον πίεσα και μου απάντησε ότι τα θέλουμε για να μπορούμε όποτε θέλουμε να κάνουμε μια «επιχείρηση» στην Κύπρο», και συμπλήρωσε:

«Την τελευταία ημέρα, ο ΓΓ του ΟΗΕ αντελήφθη και μας ανακοίνωσε ότι οι Τούρκοι θέλουν να κουβεντιάσουν μόνο την συνθήκη συμμαχιών.

»Το βράδυ, στο δείπνο που κράτησε πάνω από 5 ώρες, ο Νίκος Αναστασιάδης ρωτούσε επίμονα τον κ. Τσαβούσογλου να πει και να καταγραφεί σε κείμενο τι εννοούσε, κάτι που ζήτησε και ο Αλέξης Τσίπρας».

«Ο κ. Τσαβούσουλγου είπε εγώ δεν μπορώ να δώσω κάτι γραπτώς. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος είναι σεβάσμιος άνθρωπος είπε θα συνοψίσω όλες τις προτάσεις σε μια παράγραφο «δέχομαι τις ελληνικές θέσεις, ένα σύμφωνο φιλίας και μια διαδικασία αποχώρησης του τουρκικού στρατού, τερματισμού των εγγυήσεων».

Τότε παρενέβη ο κ. Τσαβούσογλου και είπε «εγώ δεν σας είπα τέτοια πράγματα λέγοντας «εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε τα επεμβατικά δικαιώματα για τουλάχιστον 15 χρόνια και μετά να δούμε ξανά την κατάσταση».

Όπως είπε μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου ο υπουργός Εξωτερικών, «εγώ στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων εξήγησα στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η παραμονή στρατού δεν συνάδει με τον δυτικό πολιτισμό και δεν μπορεί να υπάρχει τουρκικός στρατός στο νησί της Κύπρου».

«Σε όλη την διάρκεια των συζητήσεων, ο κ. Τσαβούσογλου έλεγε ο ΓΓ του ΟΗΕ ξέρει και ο κ. Γκουτέρες έλεγε ότι είναι δεσμευμένοι και δεν μπορούν να μας πουν τι θέλουν οι Τούρκοι.

»Όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ κατάλαβε ότι του λένε ψέματα του ανθρώπου, μας τα είπε όλα και οι Τούρκοι τον διέψευδαν», είχε δηλώσει ο Νίκος Κοτζιάς.

Έρχεται τώρα ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε με την τηλεφωνική του συνέντευξη στον “Πολίτη” να ισχυριστεί, ότι δήθεν ο Τσαβούσογλου δεν είπε ακριβώς αυτό. Διαψεύδει δηλαδή και τον Τσαβούσογλου, ο οποίος δεν διέψευσε ποτέ ότι τα είπε αυτά.

Να σηκώσει ο κ. Έιντε εάν τολμά το γάντι του ελληνικού ΥΠΕΞ και να δώσει τις διευκρινήσεις που του ζητά η ελληνική κυβέρνηση.

Αλλιώς είναι έκθετος ως ψεύτης, δολοπλόκος και εντελώς ανάξιος εκτός από λομπίστας των Τούρκων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Το Ισραήλ δεν θα εγκρίνει πλέον τις αυτοκινητοπομπές της UNRWA με τρόφιμα προς το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...