Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το παζλ ΔΕΘ – Μακρόν στα κιτάπια του Αλέξη Τσίπρα – Τι σχεδιάζει

Το παζλ ΔΕΘ – Μακρόν στα κιτάπια του Αλέξη Τσίπρα – Τι σχεδιάζει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε ρυθμούς… βαρυχειμωνιάς κινούνται πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου, με τις μηχανές του κυβερνητικού άρματος να έχουν ανάψει στο φουλ με αφορμή την επερχόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, η οποία θα προηγηθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του και υπουργούς, προκειμένου να εκμεταλλευθούν στο έπακρο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, που επί της ουσίας θα θέσει τις βάσεις και για τον επερχόμενο σκόπελο της τρίτης αξιολόγησης.

Ήδη χθες πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου οι υπουργοί των λεγόμενων παραγωγικών χαρτοφυλακίων, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Στέργιος Πιτσιόρλας, Γιώργος Σταθάκης προκειμένου να διερευνηθούν όλα τα επενδυτικά deals που θα κλείσουν με επιχειρηματικούς κολοσσούς που θα συνοδεύουν τον Γάλλο Πρόεδρο αλλά και να αρχίσει να σχεδιάζονται οι βασικοί πυλώνες της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδειο Ίδρυμα.

Από τη στιγμή που το «καλάθι» του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να είναι πλούσιο, θεωρείται βέβαιο πως η περιγραφή της «επόμενης ημέρας» από το τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, ο απολογισμός και η σύγκριση με τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και οι κοινωνικές παρεμβάσεις που θα επιχειρηθούν μέσα στη χρονιά, θα είναι οι βασικοί άξονες των τοποθετήσεων του.

Από τις συσκέψεις που πραγματοποιούνται γίνεται ξεκάθαρο πως ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ δεν θα μείνει μόνο στο οικονομικό κομμάτι, αλλά θα αναφερθεί αναλυτικά σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Από τις παρεμβάσεις στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τις αλλαγές στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης με τον νέο Καλλικράτη, τις μεγάλες παρεμβάσεις ενίσχυσης των πυλώνων του κοινωνικού κράτους με αιχμή του δόρατος την τεράστια προσπάθεια αναβάθμισης της δωρεάν δημόσιας Υγείας μέχρι και την προωθούμενη Συνταγματική αναθεώρηση.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συνεχίσει τις πυρετώδεις συσκέψεις για την προετοιμασία της ΔΕΘ και της επίσκεψης Μακρόν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να έχει προπαρασκευαστική συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς της συμπρωτεύουσας στο γραφείο του ενόψει της ΔΕΘ.

Πέραν των επενδυτικών σχεδίων και συμφωνιών με γαλλικό άρωμα, στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην επίσκεψη Μακρόν, καθώς εκτιμάται ότι στρώνει το έδαφος για πολλαπλά οφέλη.

Πρώτον η ίδια η Γαλλική Προεδρία έχει αναβαθμίσει ιδιαίτερα το ρόλο της επίσκεψης σε μία προσπάθεια να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, λίγους μήνες μόλις μετά την εκλογή του. Για αυτό το λόγο και ιδιαίτερο βάρος ρίχνουν στη σημασία της ομιλίας των δύο ηγετών στην Πνύκα, με φόντο το λίκνο του πολιτισμού και της Δημοκρατίας, την Ακρόπολη.

Εκεί, αμφότεροι αναμένεται να σταθούν στο μέλλον της Ευρώπης, με την ελληνική πλευρά να βρίσκει εκ νέου έναν σύμμαχο απέναντι στη μονολιθική πολιτική του Βερολίνου, αφού ο Μακρόν θέλει να εμφανιστεί ως αυτόφωτος δεύτερος πόλος εξουσίας σε μία γερμανοκρατούμενη Ευρώπη.

Πέραν τούτου, με δεδομένη τη σημαντική στήριξη Μακρόν για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, το κυβηερνητικό επιτελείο προσδοκά στη συνέχισή της ενόψει της επερχόμενης τρίτης αξιολόγησης που αρχίζει το φθινόπωρο, απέναντι στα “αγκάθια” του ΔΝΤ αλλά και του γρίφου της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις γερμανικές εκλογές.

Οι πληροφορίες που έρχονται εξάλλου από Γάλλους αξιωματούχους και αναφέρουν πως ο κ. Μακρόν θα στείλει μήνυμα στους ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθεί περαιτέρω η νομισματική ένωση και ότι η Ελλάδα ανακάμπτει έπειτα από χρόνια οικονομικής κρίσης ικανοποιούν ήδη το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Συνεδριάζει το ΚΥΣΚΟΙΠ

Στο πλαίσιο των συνεχών συσκέψεων που πραγματοποιούνται στο επιτελείο του Μαξίμου, σήμερα στις 10 το πρωί θα συνεδριάσει υπό τον Γιάννη Δραγασάκη και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής. Θα συζητηθούν, σε δεύτερη φάση μετά τις συναντήσεις που έγιναν με τον πρωθυπουργό, το προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, καθώς και οι δράσεις και ο προγραμματισμός του υπουργείου Παιδείας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και των μεταρρυθμίσεων στη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Γερμανία αντιτίθεται στη δήμευση περιουσιακών στοιχείων του Κρεμλίνου λόγω των φόβων για αγωγές

Δολοφονήθηκαν δύο Ουκρανοί στρατιώτες στη Γερμανία

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Γερμανία: Συνελήφθη συνεργάτης Ευρωβουλευτή του AfD για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...