Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βαρουφάκης: Τι είχα συμβουλέψει τον Κόρμπιν για το Brexit

Βαρουφάκης: Τι είχα συμβουλέψει τον Κόρμπιν για το Brexit
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Να υιοθετήσει μια στάση «ριζοσπαστικής παραμονής» είχε συμβουλέψει ο Γιάνης Βαρουφάκης τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας αναφορικά με το Brexit, όπως αποκάλυψε ο πρώην ΥΠΟΙΚ σε  άρθρο του στο New Statesman.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο άρθρο του, ο κ. Βαρουφάκης είχε προειδοποιήσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν και τον σκιώδη υπουργό Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ πριν το δημοψήφισμα ότι, «έπειτα από σχεδόν τεσσερισήμισι δεκαετίες εμπλοκής με την Ευρώπη, θα ήταν πολύ δύσκολο για το Ηνωμένο Βασίλειο να φύγει ακόμα και αν το θελήσει».

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί να δαπανήσει τεράστια ποσά οικονομικού και πολιτικού κεφαλαίου για να επιτύχει την αποχώρηση, είχε τονίσει στους δύο άνδρες, επισημαίνοντας ότι είναι δυνατόν για μια χώρα να έχει μια κριτική στάση απέναντι στην ΕΕ χωρίς να προσπαθεί να φύγει από αυτήν.

Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μετά την πρόσφατη μεταστροφή τους σε μια στάση «μαλακού» Brexit, οι Εργατικοί πρέπει να ανακτήσουν τον «ριζοσπαστικό τους χαρακτήρα» και να αναπτύξουν ένα «εναλλακτικό όραμα για το Brexit» που θα διαφοροποιείται από εκείνο της Συντηρητικής κυβέρνησης. Αυτή η προσεγγιση, κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη, πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει μια «μεταβατική συμφωνία» με την ΕΕ.

«Αν η βρετανική κυβέρνηση πρότεινε μια τέτοια μετάβαση, ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit από πλευράς ΕΕ, δεν θα μπορούσε να αρνηθεί. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Βρετανία θα αποδεχόταν την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και θα συνέχιζε να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό. Η Άνγκελα Μέρκελ – η οποία στην πραγματικότητα είναι ο μοναδικός ηγέτης κράτους που έχει σημασία στην Ευρώπη – θα ανακουφιζόταν αφού θα μεταβίβαζε στον ενδεχόμενο διάδοχό της στη γερμανική καγκελαρία, το καθήκον να κλείσει την τελική συμφωνία για το Brexit», αναφέρει στο άρθρο του ο Βαρουφάκης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ασκεί επίσης σφοδρή κριτική στο άρθρο του στους Εργατικούς επειδή άφησαν ανοιχτή την εναλλακτική μόνιμης συμμετοχής στην ενιαία αγορά εάν η ΕΕ παραχωρήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο νέους ελέγχους για την ελεύθερη μετακίνηση.

«Είναι μια θλιβερή μέρα όταν το Εργατικό Κόμμα υπερασπίζεται το τέλος της ελεύθερης μετακίνησης και, πράγματι, υπόσχεται το δικό του τέλος», αναφέρει χαρακτηριστικά προσθέτοντας ωστόσο ότι «κάνοντας την πρόταση μίας αυθεντικά μεταβατικής περιόδου, οι Εργατικοί έχουν δείξει μεγαλύτερη πολιτική πρωτοβουλία και σοβαρότητα από την Τερέζα Μέι».

«Για να εντείνουν αυτό το πλεονέκτημα, οι Κόρμπιν και ΜακΝτόνελ πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσουν ένα εναλλακτικό όραμα για το Brexit», καταλήγει το άρθρο του πρώην ΥΠΟΙΚ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κέιτ Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Η ιδιαίτερη σχέση της Κέιτ Μίντλετον με τον βασιλιά Κάρολο – «Είναι η κόρη που δεν έχει»

Ο καρκίνος της Κέιτ – Παγκόσμια συγκίνηση, αναλυτικά η κατάσταση

Κέιτ Μίντλετον: Ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο και άρχισε χημειοθεραπεία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...