Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσακαλώτος: Φουλ στις επενδύσεις την επόμενη διετία- Θωρακισμένες οι τράπεζες- Τι είπε για Σόιμπλε

Τσακαλώτος:  Φουλ στις επενδύσεις την επόμενη διετία-  Θωρακισμένες οι τράπεζες- Τι είπε για Σόιμπλε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 μίλησε το βράδυ της Τετάρτης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών  εκτίμησε ότι η ανάπτυξη το 2017 θα ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ, λέγοντας ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά φέτος και αναφέροντας ότι «υπάρχουν επενδύσεις που προχωρούν, όπως της Fraport και της Παπαστράτος».

Συμπλήρωσε ότι «όλες οι επαφές με ξένους επενδυτές δείχνουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον», ενώ στο επιχείρημα ότι μεγάλες εταιρείες κλείνουν τα εργοστάσια τους στην Ελλάδα και τα μεταφέρουν σε άλλες χώρες απάντησε ότι αυτό ανέκαθεν γίνεται, λέγοντας πως υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα.

«Τα επόμενα δύο χρόνια στην Ελλάδα θα υπάρχουν περισσότερες επενδύσεις από όσες θα μπορούμε να απορροφήσουμε, για αυτό πρέπει να υπάρχουν φίλτρα για να προστατεύονται και κοινωνικά αγαθά» προέβλεψε ο κ. Τσακαλώτος, φέρνοντας ως παράδειγμα την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική και την ανάγκη για περαιτέρω διάλογο με την τοπική κοινωνία και για την προστασία του περιβάλλοντος

Το ΔΝΤ έχει αλλάξει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες και δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους, δήλωσε ακόμα  ο υπουργός Οικονομικών στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Όπως επίσης επισήμανε τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είναι σε καλή θέση και αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, τα stress tests θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος από τον SSM σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες όπως ακριβώς έχουν προγραμματισθεί, απλώς θα ανακοινωθούν ενωρίτερα τα αποτελέσματά τους και πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Ερωτηθείς εάν θα συζητηθεί με τους θεσμούς στην γ’ αξιολόγηση το δικαίωμα του δανειολήπτη να διαπραγματευθεί πρώτος (πριν από τα funds) με την τράπεζα το «κόκκινο» δάνειό του, ο υπουργός δήλωσε πως «δεν θα το θέσουμε διότι δεν είναι λογικό». Και ουσιαστικά παρότρυνε τις τράπεζες να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

“Κεφαλαιακά θωρακισμένες οι τράπεζες”

Σε ότι αφορά το θέμα που ανακινήθηκε και μετά από τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι για τις ελληνικές τράπεζες και την πιθανότητα επίσπευσης των στρες τεστ για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ο κ. Τσακαλώτος είπε «μέχρι την Παρασκευή θα υπάρχουν σαφείς απαντήσεις για τις τράπεζες, τα στρες τεστ θα γίνουν για όλες τις χώρες την ίδια εποχή, δεν χρειάζεται μεγαλύτερη εποπτεία κι έλεγχος για τις ελληνικές τράπεζες από ότι για τις άλλες τράπεζες της Ευρώπης».

Μάλιστα, μετά και τις πληροφορίες από πλευράς ΔΝΤ ότι δεν ασκείται ιδιαίτερη πίεση για το θέμα των τραπεζών, ο Υπουργός Οικονομικών είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι «δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και τον ρόλο τους στην πραγματική οικονομία για την ανάπτυξη».

Για κόκκινα δάνεια

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί και να αποφασιστεί μέτρο για την αγορά των κόκκινων δανείων από τους ίδιους τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, πως συνέβη στην Κύπρο, καθώς έτσι όπως σημείωσε «θα περίμεναν όλοι πότε θα μπορούν να πληρώσουν λιγότερα για το δάνειο τους».

Επεσήμανε ότι βασικός στόχος είναι να μπουν στο στόχαστρο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτοί που έχουν και δεν πληρώνουν, συμπληρώνοντας ότι έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το οποίο όπως ανέφερε με νόημα δεν είναι πρόβλημα μόνο των τραπεζών, αλλά όλης της κοινωνίας και της οικονομίας.

Για την αποχώρηση Σόιμπλε

Αναφορικά με την επικείμενη αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και τη μετακίνηση του στην προεδρία της Μπούντεσταγκ, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι το όραμα του Σόιμπλε για την Ευρώπη δεν περπατάει.

«Ξέρουμε ποιός είναι ο κ. Σόιμπλε με τα καλά του και τα κακά του. Υπήρξε περίοδος που ήταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ όμως τώρα δεν έχει αυτή την άποψη», υπενθύμισε.

Οι αλλαγές που θέλει να φέρει στην Ευρώπη ο κ. Μακρόν και ακολουθεί η κ. Μέρκελ είναι σε διαφορετικό κλίμα ανέφερε επίσης και απέφυγε να τοποθετηθεί για τις απόψεις του φερόμενου ως νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας του προέδρου του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών κ.Λίτνερ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

SoftBank: Eπενδύει σχεδόν $1 δισ. στην προώθηση της AI, αξιοποιώντας τα τσιπ της Nvidia

DW: Γιατί (δεν) είχε δίκιο ο Σόιμπλε για την Ελλάδα

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα δύο «εμπόδια» που βάζει για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

Τρώνε από τα έτοιμα οι Έλληνες λόγω ακρίβειας – Μείωση καταθέσεων τον Ιανουάριο κατά 5,2 δισ. ευρώ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...