Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί η ΝΔ “μάζεψε” με μία λέξη κακήν κακώς την επίθεση στον Τσίπρα για τα F-16

Γιατί η ΝΔ “μάζεψε” με μία λέξη κακήν κακώς την επίθεση στον Τσίπρα για τα F-16
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μπορεί η ΝΔ να συντηρεί στην ατζέντα της την αναβάθμιση του ελληνικού στόλου των F-16, ωστόσο όπως όλα δείχνουν η Πειραιώς επέλεξε να κατεβάσει τα χθεσινά ντεσιμπέλ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τη χθεσινή ανακοίνωση της ΝΔ που έκανε λόγο για “συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F 16”, εκφράζοντας σαφώς την αντίδρασή της, σήμερα μετατράπηκε σε “επιβεβλημένη” αναβάθμιση από πλευράς του αρμόδιου τομεάρχη, Βασίλη Κικίλια.

Με τον τρόπο αυτόν η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να κάνει ένα βήμα πίσω από τη σκληρή ρητορική που υιοθέτησε αντανακλαστικά το γραφείο Τύπου και η ηγεσία του κόμματος, λειαίνοντας το λόγο της μέσα από τη “διορθωτική” παρέμβαση του Βασίλη Κικίλια, ο οποίος τόνισε πως “η αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 είναι επιβεβλημένη“, και περιόρισε την κριτική του στην… πλημμελή προετοιμασία που καταλόγισε στην κυβέρνηση και το πρωθυπουργικό επιτελείο και την ανάγκη να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία για την όποια συμφωνία.

Τι είναι αυτό που ώθησε τη ΝΔ να κρίνει μέσα σε δέκα ώρες να κρίνει ξαφνικά “επιβεβλημένη” την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών, βάζοντας στο κάδρο της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης το αξιόμαχο της πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο είναι ένα ερώτημα που η ίδια οφείλει να απαντήσει.

Το TRIBUNE πάντως με πρωινό ρεπορτάζ του είναι επισημάνει από την πρώτη στιγμή τα διπλωματικά απόνερα της επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη να φέρει στην αιχμή του δόρατος της αντιπολίτευσης το επίμαχο θέμα, θέτοντας επί της ουσίας απέναντί του τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ.

Τι έγραφε το TRIBUNE από το πρωί

Πέραν του γεγονότος ότι με την εν λόγω ανακοίνωση η ΝΔ εμφανίστηκε… βιαστική να απομειώσει τη σημασία της χθεσινής συνάντησης και των ίδιων των λεγομένων του Ντόναλντ Τραμπ, υποπίπτοντας στο σημαντικό λάθος ότι από τα 2,4 δισ. δολάρια μόνο το 1 δισ. θα βαρύνει τα ελληνικά ταμεία και μάλιστα σε βάθος δεκαετίας, αφού τα υπόλοιπα 1,4 δισ. δολάρια σύμφωνα με την προσυμφωνία θα προέλθουν από αμερικανικά κεφάλαια, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο για ακόμη έναν λόγο, μάλλον σοβαρότερο από το υπολογιστικό λάθος της Πειραιώς.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξέλαβαν την ενστικτώδη αντίδραση της ΝΔ ως ευθεία υπονόμευση της ενίσχυσης της αμυντικής και γεωπολιτικής συμμαχίας της Αθήνας με την Ουάσινγκτον, καθώς στο στόχαστρο του Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκε μονάχα η τεχνολογική αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ την ίδια ώρα υποβαθμίζονται οι εμφατικές αποστροφές του Προέδρου των ΗΠΑ για την ενίσχυση των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα, την απομείωση του χρέους, την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή για τις ΗΠΑ.

Παρά την εμφανή ανάλυση – από πλευράς της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη – της συνάντησης στο Λευκό Οίκο μέσα από το πρίσμα της μικροπολιτικής, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η εν λόγω στάση της ΝΔ διευρύνει την απόσταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα με τον αμερικανικό παράγοντα, την ώρα μάλιστα που το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρεται ολοένα και περισσότερο να είναι δεμένο αποκλειστικά στο άρμα των Βρυξελλών και κυρίως του Βερολίνου.

Και τούτο, διότι η εμφανής προετοιμασία της ΝΔ για υποβάθμιση της συνάντησης στο Λευκό Οίκο, με την «προειδοποίηση» για… αναμνηστική φωτογραφία ως μοναδικό κέρδος από την επίσκεψη στις ΗΠΑ, δεν καθίσταται ικανή να δικαιολογήσει μία τόσο επιδερμική προσέγγιση της αναβάθμισης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό που μένει να φανεί στην πορεία είναι κατά πόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωθεί την Ελλάδα στο πεδίο επιρροής της Γερμανίας σε βάρος της διπλωματικής γειτνίασης με τις ΗΠΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το γεωπολιτικό ντόμινο στη διπλωματική σκακιέρα της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.

Και κατά πόσο η ΝΔ τασσόταν υπέρ της αγοράς ευρωπαϊκών μαχητικών αεροσκαφών, όπως τα Dassault Rafale, Saab Gripen και Eurofighter, αντί για την αναβάθμιση των υπαρχόντων F-16, σενάριο το οποίο θα απαιτούσε πολλά δισ. περισσότερα από το ένα που θα απαιτηθεί από ελληνικούς πόρους με την επίμαχη συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγους μήνες ο Τζέφρι Πάιατ, όπως είχαν επισημάνει τότε τα ΝΕΑ, είχε αφήσει σαφείς αιχμές προς τη ΝΔ, τονίζοντας πως «υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι στο πολιτικό σύστημα, που απλώς θέλουν να πουν όχι. Δεν ενδιαφέρονται να δουν την Ελλάδα να προχωράει μπροστά, επειδή είναι άβολο για αυτούς, από ιδεολογικής απόψεως, ή λόγω προσωπικών οικονομικών συμφερόντων».

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το TRIBUNE εκτιμούν πως δεν πρόκειται να υπάρξει επ’ αυτού κάποια αντίδραση επί του παρόντος, ωστόσο η στάση της ΝΔ και του αρχηγού της, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μία χρονική συγκυρία «καμπή» για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, «συνυπολογίζεται σε βάθος χρόνου από όλους τους αρμόδιους διπλωματικούς παράγοντες»…

Ίσως λοιπόν κάπου εκεί να βρίσκεται και η απάντηση για την… αλλαγή στάσης της ΝΔ…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση μου με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...