Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Όλο το παρασκήνιο: Πώς έφτασε ο Τσίπρας στο μέρισμα 1,4 δισ. σε 4 εκατ. πολίτες

Όλο το παρασκήνιο: Πώς έφτασε ο Τσίπρας στο μέρισμα 1,4 δισ. σε 4 εκατ. πολίτες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ήδη από την περασμένη κιόλας εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχαν προγραμματίσει οι σχετικές ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα να γίνουν το βράδυ της Δευτέρας.

Για αυτό το λόγο και είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς η χθεσινή τηλεσυνεδρίαση στις 4 το μεσημέρι, η οποία και ολοκληρώθηκε στις 6 το απόγευμα. Σε αυτήν κλείδωσε τόσο η συμφωνία με τους θεσμούς για το κοινωνικό μέρισμα και τη διανομή του όσο και για τους δικαιούχους του.

Αμέσως μετά, αφού ο Γιώργος Χουλιαράκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, μεταφέροντας το “πράσινο φως” των θεσμών, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να ετοιμάσουν το χθεσινοβραδινό διάγγελμα, όπου ανακοινώθηκε η διανομή κοινωνικού μερίσματος μαμούθ, ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε σχεδόν 4 εκατ. πολίτες.

Στη… λεπτομέρειες αυτές που επιβεβαιώνουν τον προγραμματισμό του Μεγάρου Μαξίμου παραπέμπουν δηκτικά αρμόδιες πηγές, αναφορικά με τους ισχυρισμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση… τρόμαξε είτε από τις αποκαλύψεις για το “σκάνδαλο Καμμένου” είτε από τη… δυναμική της Κεντροαριστεράς και έσπευσε να ανακοινώσει το μέρισμα για να αλλάξει την ατζέντα.

Το timing επιπλέον για τις σχετικές ανακοινώσεις από την πλευρά του Πρωθυπουργού ήταν… ιδανικά στρωμένο, καθώς υπογραμμιζόταν η αντίθεση. Οι offshore των Paradise Papers , μεταξύ άλλων και της συζύγου Μητσοτάκη δημιουργούν μία de facto αντιδιαστολή με την επιχείρηση αναδιανομής πλούτου προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πληγεί από την κρίση και τα μνημόνια.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν πως την ώρα που χρήματα επιστρέφουν στους πολίτες επιβεβαιώνεται πως κάποιοι επέλεξαν στο παρελθόν να αποφύγουν – ή φοροδιαφύγουν – μέσω των offshore για τις περιουσίες τους σε φορολογικούς παραδείσους.

Είναι ενδεικτική η σύνδεση που έκανε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, προαναγγέλλοντας το κοινωνικό μέρισμα -με εντυπωσιακή αναφορά (πολλάκις) στη «μεσαία τάξη»:

«Τόσο τα χαμηλά εισοδήματα όσο και η μεσαία τάξη, έχουν υποστεί τα τελευταία επτά χρόνια μεγάλη οικονομική πίεση. Όχι μόνο εξαιτίας της χρεοκοπίας της χώρας, που μας ανάγκασε σε μια δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η ελίτ του τόπου φόρτωσε ξεδιάντροπα τα βάρη στους πολλούς, φοροδιαφεύγοντας και βγάζοντας τον πλούτο της σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού».

Σήμερα ορισμένοι από αυτούς που εξέθρεψαν, ανέχτηκαν ή και συμμετείχαν σε αυτό το έγκλημα εις βάρος της μεσαίας τάξης και των φτωχών στρωμάτων στο τόπο μας, έχουν και το θράσος να μας κατηγορούν για την υψηλή φορολογία.

Κάθε ευρώ από τα βάρη που συσσωρεύτηκαν στη μεσαία τάξη και στους αδύναμους, ισοδυναμεί με τον κρυμμένο και αφορολόγητο πλούτο που γέμιζε τους τραπεζικούς λογαριασμούς από τα μαύρα ταμεία της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Γιατί offshore δεν έφτιαχναν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Offshore δεν έφτιαχνε η μεσαία τάξη και οι αυτοαπασχολούμενοι. Offshore και μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό έκανε η καλομαθημένη πολιτική και επιχειρηματική ελίτ, που διαπλεκόταν για να εξασφαλίσει τη χλιδή της.

Να σημειωθεί ότι, σε επίπεδο συνταξιούχων, ενώ πέρυσι ωφελήθηκαν από το έκτακτο χριστουγεννιάτικο επίδομα οι «μικροί» (έως 800 ευρώ μηνιαία σύνταξη), φέτος θα ωφεληθούν οι μεσαίοι, καθώς οι επιστροφές από τις υπερεισφορές αφορούν, πρακτικά, τους άνω των 1.000-1.100 ευρώ μηνιαία σύνταξη.

Το κυβερνητικό σφυροκόπημα, πλέον, έχει τη μορφή ερωτήματος: θα ψηφίσετε ή όχι το σχετικό (για τη διανομή του μερίσματος) νομοσχέδιο; Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή και η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους θα γίνει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης για «μικρό» Καραμανλή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» – Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συνυπεύθυνοι

Ανδρουλάκης σε βουλευτές ΝΔ: Χειροκροτώντας τον κ. Καραμανλή, είστε όλοι συνυπεύθυνοι για τις πράξεις του

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Πέταξε και πάλι τη μπάλα στην εξέδρα για την τραγωδία στα Τέμπη

Ανδρουλάκης: «Ψεκασμένες θεωρίες» ότι το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα με τη πρόταση δυσπιστίας

Σύμφωνα με δημοσκόπο μετά τις Ευρωεκλογές έρχονται τα χειρότερα για την κυβέρνηση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...