Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο ευρωπαϊκός Νότος “νίκησε” στο Eurogroup: Ο Πορτογάλος Σεντένο νέος Πρόεδρος

Ο ευρωπαϊκός Νότος “νίκησε” στο Eurogroup: Ο Πορτογάλος Σεντένο νέος Πρόεδρος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, στον οποίο είχε “ποντάρει” και η Ελλάδα, όπως ανοιχτά διεμήνυσε προχθές από τη Λισαβόνα ο Αλέξης Τσίπρας, Μάριο Σεντένο, θα είναι ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup στη θέση του μέχρι σήμερα επικεφαλής, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup μετά τις μυστικές ψηφοφορίες που έλαβαν χώρα στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο 50χρονος Μάριο Σεντένο εξελέγη ανάμεσα σε τρεις ακόμη υπουργούς, που κατέθεσαν την υποψηφιότητά τους για τη θέση του απερχόμενου, Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έμεινε για 5 χρόνια στο «τιμόνι» του Συμβουλίου. Ο νέος πρόεδρος εξελέγη για θητεία δυόμιση ετών.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως προϋπήρχε άτυπη συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, πως ο επόμενος πρόεδρος του Ευrogroup θα έπρεπε να προέρχεται από τους Σοσιαλιστές, καθώς από στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ανήκουν και οι τρεις πρόεδροι των βασικών ευρωπαϊκών θεσμών.

Στο παρελθόν ο κ. Σεντένο έχει στηρίξει την Ελλάδα και θεωρείται εκπρόσωπος του λεγόμενου λόμπι του ευρωπαϊκού Νότου, ενώ εκτιμάται πως ήταν η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα σε σχέση με τους βορειοευρωπαίους αλλά και τον Σλοβάκο ανθυποψήφιό του, Καζιμίρ.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία είναι ένα πολύ καλό σημάδι για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος και έχει παροτρύνει την Ευρωζώνη να εξετάσει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι κ.κ. Τσίπρας και Κόστα την Παραασκευή στη Λισαβόνα συζήτησαν και συμφώνησαν για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Πορτογαλία αποτελεί παράδειγμα. «Δείξατε τον δρόμο, όχι μόνο για το πώς να βγεις από τα μνημόνια, αλλά επίσης πώς να εφαρμόσεις κοινωνικά φιλικές πολιτικές ακριβώς μετά τα μνημόνια», είπε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Πορτογάλο ομόλογό του.

«Αμέσως μετά τη δική μας έξοδο από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο, θα υπάρχει το παράδειγμα της Πορτογαλίας ώστε να πείσουμε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι πρέπει να εφαρμόσουμε τις ίδιες κοινωνικές πολιτικές», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Ο Ανδρέας Μπούσιος νέος διευθυντής του Γραφείου Τύπου Τσίπρα

Τσίπρας: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα ευδοκιμήσουν – Η κυβέρνηση παρακάμπτει το Σύνταγμα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...