Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η παγκόσμια πρωτοτυπία Τσίπρα – Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση

Η παγκόσμια πρωτοτυπία Τσίπρα – Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η είδηση από τη χθεσινή κοινοβουλευτική μάχη για τον προϋπολογισμό δεν ήταν τελικά πως ήταν ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που εμβληματικά σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε απροσδόκητα στην ευχάριστη θέση να βλέπει το κοινοβουλευτικό του πέλμα εν δυνάμει να… αυξάνεται, με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού από τη βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Το “ναι” της βουλευτού Πειραιά, η οποία δήλωσε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως πείστηκε περισσότερο από τον Αλέξη Τσίπρα παρά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν ήρθε σε ένα οποιοδήποτε νομοσχέδιο αλλά στο κατεξοχήν κομβικό που συμπυκνώνει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το ερχόμενο έτος και την έξοδο μετά από 8 χρόνια από τη μνημονιακή στενωπό.

Ως εκ τούτου, η θετική ψήφος της μεταφράζεται ούτε λίγο ούτε πολύ σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει αναγκαστικά πως επίκειται κάποια επισημοποίηση της συνεργασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση Τσίπρα γίνεται η πρώτη στα χρόνια των προγραμμάτων προσαρμογής που αντί να χάνει βουλευτές στην ψήφιση προϋπολογισμού, κερδίζει και νέους!

Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν πλήρη άγνοια για την απόφαση της κας Μεγαλοοικονόμου, δεν ήταν λίγα τα στελέχη που εκτιμούν πως όσο επιβεβαιώνεται το κυβερνητικό αφήγημα και η χώρα οδεύει στις κάλπες το 2019 έξω από το μνημόνιο, τόσο θα συμπιέζεται το πολιτικό κέντρο. Και η ροπή ανάκτησης δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνεται και δημοσκοπικά την ώρα που η ΝΔ έχει “ταβανιάσει” φαίνεται πως αρχίζει να εκφράζεται και κοινοβουλευτικά…

Ο Πρωθυπουργός πάντως, δεν παρέλειψε να δείξει την ικανοποίησή του για το αναπάντεχο “ναι” και μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες για να τους ευχηθεί για τις γιορτές σημείωσε χαρακτηριστικά πως “σημασία έχει πως αντί να μειωνόμαστε, αυξανόμαστε”…

Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την επόμενη μέρα για τη χώρα

Με σιγουριά απέναντι στην καταστροφολογία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε σίγουρος για “το τέλος της περιπέτειας” τον ερχόμενο Αύγουστο, υπογραμμίζοντας πως κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την επόμενη μέρα για τη χώρα που σηματοδοτεί η έξοδος από το Μνημόνιο.

Σήμερα μιλάμε για το τέλος της περιπέτειας” τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι τα επιτόκια στα δεκαετή ομόλογα από 8% το 2014 έπεσαν τώρα στο 3,7%, η ανεργία από 27% στο 20% και ότι το 2017 είναι το πρώτο έτος ουσιαστικής ανάπτυξης μετά από σειρά χρόνων ύφεσης.

Ο Πρωθυπουργός, έχοντας στη φαρέτρα του τόσο τα θετικά στοιχεία σε όλους τους οικονομικούς δείκτες, την υπεραπόδοση της οικονομίας, την ελεύθερη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που κινούνται σε επίπεδα 2006 και φυσικά τη διανομή κοινωνικού μερίσματος υπέρ 3,5 εκατ. πολιτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, έστειλε σχετικά μηνύματα και για τις προθέσεις του για την επόμενη μέρα του μνημονίου, αφήνοντας να εννοηθεί με αφορμή τον χαρακτηρισμό “φιλοδώρημα” για το εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ στους νέους ανέργους, πως θα προχωρήσει στην εξίσωση των μισθών για όλους.

Υπενθυμίζεται ότι το 2012 είχε ψηφιστεί ο… υπερκατώτατος μισθός για τους νέους μέχρι 25 ετών, οι οποίοι με απόφαση υπουργικού συμβουλίου τότε καταβαραθρώθηκαν στα 430 ευρώ καθαρά.

Αντίστροφη μέτρηση για τον Αύγουστο

Με αυτά τα δεδομένα πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου κοιτάζουν ήδη τις επόμενες κινήσεις τους και την κατάρτιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα – χωρίς επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα – στις πρώτες ημέρες του Γενάρη, προκειμένου να μπει στην τελική ευθεία η συζήτηση με τους θεσμούς για την έξοδο από το μνημόνιο και την μεταμνημονιακή εποχή.

Στη συνέχεια, ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο θα ανοίξει για την κυβέρνηση: ο λόγος, φυσικά, για την ίσως δυσκολότερη διαπραγμάτευση -μετά το καλοκαίρι του 2015 – που θα κληθεί να διεξαγάγει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή την “επόμενη μέρα” μετά το Μνημόνιο…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Επί Μητσοτάκη αποφυλακίζεται ο Μιχαλολιάκος – H απάντηση Μαρινάκη

Κασσελάκης: Δείτε κάτι «αστέρια» του Κυριάκου Μητσοτάκη (βίντεο)

«Καρφιά» Βερβεσού για το Μάτι: «Αίφνης, κάποιοι ανακάλυψαν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών στη Δικαιοσύνη»

Κασσελάκης: «Ο κόσμος έχει κουραστεί με την αλαζονείες του 41%»

Μητσοτάκης: Έχουμε πολλούς δικαστές και μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...