Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιώργος Κατρούγκαλος: Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το παράθυρο ευκαιρίας για λύση με τα Σκόπια

Γιώργος Κατρούγκαλος: Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το παράθυρο ευκαιρίας για λύση με τα Σκόπια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Όσο βλέπουμε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ πρέπει να το εκμεταλλευτούμε» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ εκτίμησε συγκεκριμένα πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας που επιτρέπει μια σχετική αισιοδοξία» καθώς «φαίνεται ότι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης των Σκοπίων δεν έχει τα ίδια εθνικιστικά αντανακλαστικά που είχανε στο παρελθόν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Σημείωσε ακόμη πως «το ονοματολογικό είναι ένα ζήτημα που έπρεπε να έχει λήξει ήδη από τη δεκαετία του ’90» και, όπως είπε, «θα είχε λήξει εάν έφερνε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στη Βουλή την πρόταση την οποία πίστευε και αν δεν τον είχε ρίξει ο κ. Σαμαράς».

Τόνισε παράλληλα πως η κυβέρνηση είναι «υπέρ της προσπάθειας να υπάρχουν λύσεις» και «όχι υπέρ της αδράνειας και της διαιώνισης ενός status quo που βλάπτει τη χώρα».

Όπως είπε εθνικά συμφέρουσα λύση είναι οποιαδήποτε δεν αφήνει να χρησιμοποιείται η ονομασία του γειτονικού κράτους ως όχημα για αλυτρωτισμό και για βλέψεις σε βάρος της χώρας μας.

Επισήμανε επιπλέον πως αυτή τη στιγμή γύρω στις 130 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα δηλαδή ως «’’Μακεδονία’’», χωρίς κανένα προσδιορισμό και προειδοποίησε πως «αν δεν αντιδράσουμε γρήγορα αυτό το τετελεσμένο ως προς αυτές τις χώρες γεγονός θα γίνει τετελεσμένο με όλους».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι το θέμα της ονομασίας «δεν προσφέρεται για δημοψήφισμα» γιατί «είναι πολύ εύκολο να επικρατήσει το συναίσθημα έναντι της λογικής».

Διαβεβαίωσε στη συνέχεια ότι «δεν υπάρχει καμιά ρωγμή στην κυβερνητική συνοχή» και θύμισε ότι «ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτόν που διεξάγει τη διαπραγμάτευση που είναι ο υπουργός Εξωτερικών».

Σημείωσε τέλος πως αν υποθετικά υπάρξει μια διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ στο θέμα αυτό «έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι υπεύθυνοι εταίροι κυβερνητικοί και στα θέματα που διαφωνούσαν δεν εκβίασαν, καταψήφισαν χωρίς να εκβιάσουν».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Γεραπετρίτης αδειάζει ξανά την Μπακογιάννη για το Κόσοβο

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ψηφοθήρας με τον Μπελέρη και η Ντόρα βάζει το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Γιάννης Χρυσουλάκης: Έλληνες και Ινδοί συγκροτούν δύο έθνη που συναντιούνται, με αδιάλειπτες και γόνιμες επαφές και ανταλλαγές, στα βάθη της Ιστορίας

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...