Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με γεωπολιτικό “άρωμα” το ΔΝΤ – Τι σηματοδοτεί η αποπομπή Βελκουλέσκου

Με γεωπολιτικό “άρωμα” το ΔΝΤ – Τι σηματοδοτεί η αποπομπή Βελκουλέσκου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δε χρειάστηκε παρά λίγες μόνο ώρες για να γίνει γνωστός ο πρώτος καρπός της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η απομάκρυνση της Ντέλιας Βελκουλέσκου από το ελληνικό πρόγραμμα και η αντικατάστασή της από τον γνωστό ως μετριοπαθή Αμερικανό οικονομολόγο, Πίτερ Ντόλμαν φαίνεται δρομολογεί εξελίξεις για τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, το οποίο παρά την τεχνοκρατική του φύση φαίνεται πως ενέχει πλέον και γεωπολιτικές προεκτάσεις στις αποφάσεις του, οι οποίες απηχούν τα αμερικανικά γεωπολιτικά συμφέροντα.

Και τούτο, διότι όπως αναφέρουν καλά γνωρίζοντες τα εσωτερικά των θεσμών που παρακολουθούν το ελληνικό πρόγραμμα, η Ντέλια Βελκουλέσκου δεν αποτελούσε τον κατεξοχήν άνθρωπο του ΔΝΤ αλλά σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούσε ως εκτελεστικός βραχίονας του Πολ Τόμσεν, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει ακολουθήσει προσωπική στρατηγική στην εξέλιξη των επταετών μνημονίων.

Πέραν τούτου, δεν περνά στα “ψιλά” το γεγονός ότι ο νέος εκπρόσωπος του Ταμείου στο “κουαρτέτο” , Πίτερ Ντολμάν, θεωρείται άνθρωπος του περιβάλλοντος του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου μετά και την σημαντική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στον απόηχο και της συνάντησης Τσίπρα – Τραμπ στην Ουάσινγκτον.

Σημειώνεται ότι μεχρι περυσι ο Ντολμάν ήταν ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στη Λευκορωσία, ενώ έχει εργαστεί στα προγράμματα της Ισλανδίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται οτι ο Παιατ πριν την Αθήνα ήταν στην Ουκρανία…

Συμφωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ: Ελάφρυνση του χρέους πριν από τον Αύγουστο

Στο μεταξύ, τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, πριν το τέλος του προγράμματος, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, σύμφωνα με το Μαξίμου.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση: «Κατά την συνάντηση χαιρετίστηκε η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι τεχνικές συζητήσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο καθώς και την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος»

Λαγκάρντ: Θα εργαστούμε μαζί για την ελάφρυνση του χρέους

Για την πρόοδο της χώρας αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις συνεγχάρη η Κριστίν Λαγκάρντ τον Ελληνα πρωθυπουργό, κατά τη συνάντηση τους και τόνισε πως συμφώνησαν να εργαστούν μαζί για τους κοινούς στόχους της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και την εξασφάλιση της ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Σε ανάρτηση της στο Twitter μετά τη συνάντηση με τον τον Αλέξη Τσίπρα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αναφέρει:

«Συναντήθηκα με τον Έλληνα πρωθυπουργό και του έδωσα συγχαρητήρια για την πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας.

»Συμφωνήσαμε να εργαστούμε μαζί για τους κοινούς στόχους της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και της εξασφάλισης της ελάφρυνσης του χρέους από του Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, που είναι ουσιώδη για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...