Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκάνδαλο Novartis: Ο Πολάκης απέδειξε ότι όσα είπε ο Γεωργιάδης είναι «μπούρδες»

Σκάνδαλο Novartis: Ο Πολάκης απέδειξε ότι όσα είπε ο Γεωργιάδης είναι «μπούρδες»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Δεν τα παίρνουν οι γιατροί από μόνοι τους, χρειάζεται πολιτική απόφαση» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis.

«Αυτό που κουβεντιάζουμε σήμερα είναι η κορυφή ενός από τα τρία παγόβουνα που προσέκρουσε και βούλιαξε η χώρα» σημείωσε ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

«Τρία ερωτήματα ακούγονται τον τελευταίο καιρό: θα πάει κανένας φυλακή; Έχετε στοιχεία και τρίτον, ποιος έχει;» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «το 30% της δημόσιας δαπάνης και το 40% της ιδιωτικής αποτελούν μαύρο χρήμα ιδιωτικοποιήσεων, παράνομων φαρμάκων κ.ά.».

Για πρώτη φορά υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν δίνει κάλυψη, υπογράμμισε.

«Οι φαρμακοβιομηχανίες και η Novartis τιμολογούσαν τα φάρμακά τους σε τρεις ακριβές χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Αγγλία, Ελβετία) και έφερναν τις ίδιες στην Ελλάδα, επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.

»Επίσης, είμαστε από τις μοναδικές χώρες που ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε τιμή σε σχέση με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Εμείς, μέχρι το 2010, πληρώναμε το σύνολο της αναφερόμενης τιμής, αυτό είναι τεράστιο έγκλημα απέναντι στη χώρα. Έτσι, οι φαρμακευτικές μπορούσαν να διαφθείρουν τον διοικητικό μηχανισμό» τόνισε.

Ο κ. Πολάκης, από το βήμα της Βουλής, κάλεσε τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση να μηνύσουν τους βουλευτές που κατέθεσαν ερώτηση το 2011, προς τον υπουργό Υγείας, κάνοντας λόγο για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων:

«340 δισ. του χρέους που χρεοκόπησε τη χώρα το 2010 θα βγάλετε, αν συμψηφιστούν τα σκάνδαλα. Να μηνύσετε και τους βουλευτές που κατέθεσαν το 2011 στον τότε υπουργό Υγείας ερώτηση και μίλησαν για “πιράνχας” “κατασπατάληση δημοσίου χρήματος”.

»Την ερώτηση κάνουν Ντ. Μπακογιάννη, Μαρκογιαννάκης Χρήστος κ.ά. Μηνύστε και τον κ. Σαλμά, που λέει ότι ο κ. Γεωργιάδης με το που ανέλαβε, ανέβασε την τιμή στα φάρμακα και όλα αυτά που λέει για τη δαπάνη είναι μπούρδες».

Το σκάνδαλο Novartis είναι παγκόσμιο, τόνισε ο κ. Πολάκης, αλλά έχει μια ιδιαίτερη ελληνική πτυχή. Όπως εξήγησε, η τιμή των φαρμάκων στη χώρα μας ήταν τιμή αναφοράς για άλλες 29 χώρες, οι οποίες αγόραζαν τα σκευάσματα σε υψηλές τιμές, λόγω ακριβώς των τιμών που είχαν στην Ελλάδα.

«Τα ασφαλιστικά μας ταμεία ποτέ δεν διαπραγματεύτηκαν τιμή σε σχέση με τις φαρμακευτικές εταιρείες» υπογράμμισε ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κάνοντας λόγο για «έγκλημα». «Μέχρι το 2010 πληρώναμε το σύνολο της αναφερόμενης τιμής» σημείωσε.

Το 2006 η Novartis είχε τζίρο πανελλαδικά 341 εκατ. ευρώ και το 2009 είχε 596 εκατ. ευρώ, τόνισε ο κ. Πολάκης, κάνοντας λόγο για «πολιτικό παραμύθι».

«Δεν τα παίρνουν οι γιατροί από μόνοι τους» ανέφερε, για να συμπληρώσει ότι χρειάζεται «πολιτική απόφαση».

«Δεν μειώσατε τίποτα. Μεταφέρατε την αύξηση της δαπάνης στη συμμετοχή των ασθενών» επισήμανε, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

ΚΚΕ για παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου: «Παζάρια της κυβέρνησης με τα μεγάλα αστικά συμφέροντα»

Βελόπουλος για αποπομπή Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...