Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέο χοντρό ατόπημα του Χαν – «Ξέχασε» τις προϋποθέσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Σκοπίων

Νέο χοντρό ατόπημα του Χαν – «Ξέχασε» τις προϋποθέσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Σκοπίων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Νέο ατόπημα σε σχέση με τα Σκόπια κατάφερε ο επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιόχανες Χαν. Σε συνέντευξή του που φιλοξενείται στη σημερινή έντυπη έκδοση της εφημερίδας Die Welt, απαντώντας σε ερώτημα γιατί δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, ενώ η πρώτη είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα από το 2005 και η δεύτερη από το 2004, απάντησε:

«(…) Η ποιότητα προηγείται της ταχύτητας. Πρέπει να πληρούνται απόλυτα όλες οι προϋποθέσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αυτό όμως που μπορεί να ειπωθεί αυτή τη στιγμή είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει άμεσα –πιθανότατα ως το καλοκαίρι– στα κράτη-μέλη της ΕΕ την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Σημείωση: Το «χέρι» που του έβαλε το ΥΠΕΞ, να μην αποκαλέσει ποτέ ξανά τα Σκόπια «Μακεδονία» φαίνεται ότι το «ένιωσε», μιας και ανέφερε το κρατίδιο με την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ που προβλέπεται από την ενδιάμεση συμφωνία.

Ωστόσο, ο κ. Χαν δεν απέφυγε να προκαλέσει ξανά, μιλώντας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων έως το καλοκαίρι, δίχως να τονίσει την προϋπόθεση ότι και οι δύο αυτές χώρες επιβάλλεται πρώτα να επιλύσουν τις διαφορές τους με τις γειτονικές χώρες.

Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση της ΕΕ για τη διεύρυνση στα Βαλκάνια ρητώς και κατηγορηματικώς προβλέπει ότι επιβάλλεται να επιλυθούν οι διαφορές με τις γειτονικές χώρες (στην προκειμένη το ονοματολογικό με την Ελλάδα), και να οικοδομηθούν σχέσεις καλής γειτονίας.

Ο κ. Χαν παραλείπει αυτή την προϋπόθεση στην απάντησή του και εύλογα αναρωτιέται κανείς εάν το κάνει εσκεμμένα.

Διότι εάν το κάνει εσκεμμένα, σε αυτή την περίπτωση, εύλογα γεννάται το ακόλουθο ερώτημα: Έχει ο κ.Χαν «προσωπική ατζέντα» και δεν ακολουθεί τις αποφάσεις της ΕΕ στην πολιτική της διεύρυνσης; Ή προωθεί την αυστριακή ατζέντα στα Βαλκάνια;

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Χαν ήταν εκείνος, ο οποίος, προ έτους, είχε «ανακαλύψει» ότι υφίσταται «τσάμικο» ζήτημα και μάλιστα ότι η Ελλάδα το συζητά με την Αλβανία. Κάτι που είχε προκαλέσει τις εντονότατες αντιδράσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ σε ελληνικές εφημερίδες είδαν το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ λίαν ανησυχητικά. Διαβάστε εδώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Κατακραυγή για τον τραμπούκο Ράμα: Έσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο μπροστά στις κάμερες

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...