Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παππάς: Η ΝΔ κυριαρχείται από τον εμφυλιοπολεμικό Σαμαρά

Παππάς: Η ΝΔ κυριαρχείται από τον εμφυλιοπολεμικό Σαμαρά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του από το ταξίδι στις ΗΠΑ όπου συναντήθηκε με επιχειρήσεις-κολοσσούς όπως: Facebook, Airbnb, Paramount, Disney Studios, ΝBC Universal κ.ά. και λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς έδωσε συνέντευξη στο Documento. Μοιραία η πρώτη ερώτηση αφορούσε την πολύκροτη υπόθεση.

-Ποια γεύση σάς άφησε η συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis;

-Υπάρχει ένα γενικότερο πολιτικό συμπέρασμα: η Νέα Δημοκρατία κυριαρχείται πλέον σε όλα τα επίπεδα από την ακραία ομάδα Σαμαρά. Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη η οποία ξεκίνησε όταν εξελέγη να πλασάρει ένα κεντρώο φιλελεύθερο προφίλ που θα του επέτρεπε να προχωρήσει σε ανοίγματα πέραν της παραδοσιακής σκληρής Δεξιάς έχει τελειώσει ως νέο πολιτικό project.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ψηφίσει τίποτε σε σχέση με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα τις οποίες έχει προωθήσει η κυβέρνηση, έχει κάνει θεαματική κωλοτούμπα σε σχέση με την εθνική θέση του για το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και βεβαίως στο ζήτημα του μεγάλου σκανδάλου της Novartis σφιχταγκαλιάστηκε με αυτούς οι οποίοι είναι αυτήν τη στιγμή ελεγχόμενοι.

Συνολικά πάντως νομίζω ότι ο κόσμος είναι πεπεισμένος ότι εδώ υπάρχει ένα σκάνδαλο. Κι αυτό δεν τόλμησε να το αμφισβητήσει ούτε κάποιος από αυτούς που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί απείχε η ΝΔ από την ψηφοφορία στη Βουλή; Και γιατί η Δημοκρατική Συμπαράταξη επέλεξε να ρίξει άκυρο; Τι φοβήθηκαν;

Φοβήθηκαν μήπως τις διαρροές και κάποια πολιτικά μηνύματα τα οποία θα φέρνανε τις πολιτικές ατμομηχανές που έχει αυτήν τη στιγμή η ΝΔ σε πολύ δύσκολη θέση;

Πιστεύω πάντως ότι έχει πάρα πολλά επεισόδια ακόμη αυτή η ιστορία αλλά η συμπεριφορά, το άγχος και ο τόνος ορισμένων ήταν δηλωτικά της κατάστασης.

-Για εξηγήστε μου τι εννοείτε; Επειδή η αντιπολίτευση έχει σηκώσει πολύ σκόνη, για παράδειγμα ο κ. Σαμαράς μήνυσε των πρωθυπουργό και μίλησε για «συνωμότες», ενώ στο στόχαστρο μπήκε και το Documento επειδή τόλμησε να αποκαλύψει το σκάνδαλο; Τελικά υπάρχουν όρια στη διαλεύκανση τέτοιων μεγάλων υποθέσεων με έντονη οσμή σκανδάλου ή όρια στη δημοσιογραφική έρευνα και ποιος τα θέτει αυτά;

-Οχι, όρια στη διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν τη διασπάθιση κρατικού χρήματος δεν υπάρχουν. Αλίμονο αν υπήρχαν, αν λέγαμε ότι κοιτάξτε εδώ υπάρχει μια υγειονομική ζώνη πέραν της οποίας δεν μπορείτε να πάτε. Νομίζω ότι η αντίδραση ορισμένων αποτυπώνει και τον πολιτικό προσανατολισμό τους.

O κ. Σαμαράς είναι ένας εμφυλιοπολεμικός πολιτικός, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει τραφεί με τα προτάγματα της μετεμφυλιακής Δεξιάς τα οποία νομίζω επιχείρησε επιτυχώς να τα κάνει και κεντρική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας και αυτό έχει επίσης το ενδιαφέρον του.

-Και για να κλείσουμε με το θέμα της Novartis, είστε αισιόδοξος ότι θα χυθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση; Σας ρωτώ γιατί υπάρχουν δημοσιεύματα ακόμη και για εν εξελίξει προσπάθεια «δικαστικού πραξικοπήματος», ότι δηλαδή κάποιοι δικαστικοί επιχειρούν να πάρουν την υπόθεση από τα χέρια της Εισαγγελίας Διαφθοράς;

-Και αυτό που με ρωτάτε είναι δηλωτικό σκοπιμοτήτων. Ενας καθαρός ουρανός δεν θα φοβόταν αστραπές. Αλλιώς δεν θα υπήρχε μεθόδευση για να φύγει ο φάκελος από τα χέρια των ανθρώπων οι οποίοι τον έχουν τόσο καιρό δουλέψει.

Αιωρείται ένα ερώτημα το οποίο νομίζω διατύπωσε με πάρα πολύ σαφή τρόπο και ο πρωθυπουργός στη Βουλή: έχουμε μια παραδοχή ότι υπήρξε σκάνδαλο.

Ας αφήσουμε το γεγονός ότι ουδείς αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. Πώς έγινε αυτό το σκάνδαλο; Πού έγιναν οι πράξεις και οι παραλείψεις που συγκροτούν αυτή την υπόθεση;

Ήταν αμέτοχοι οι πολιτικοί προϊστάμενοι; Δεν το είδαν; Ήταν αφελείς; Υπήρχε σκοπιμότητα;

-Φεύγοντας από το θέμα της Novartis θα σας έλεγα ότι η κυβέρνηση μοιάζει να έχει «απλώσει όλον τον τραχανά στο τραπέζι». Εκτός από το μεγάλο θέμα της εξόδου από τα μνημόνια μπήκε και το θέμα Novartis και έχουμε ανοιχτά και τα μεγάλα εθνικά μας θέματα. Το ερώτημα είναι αν ήθελε η κυβέρνηση να «ανοίξει» όλα αυτά τα θέματα;

-Ολα αυτά τα θέματα συνδέονται με το γεγονός ότι η χώρα μας επιδιώκει να επανακάμψει τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς. Και για να επανακάμψει εσωτερικά και να γίνει πειστική προς τα έξω πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι τελειώνει και με τα φαινόμενα διαφθοράς, ότι μπορεί να έχει μηχανισμούς διαχείρισης του δημόσιου χρήματος οι οποίοι προσφέρουν δημοσιονομική σταθερότητα και ότι επιλύει τα προβλήματα με τους γείτονές της.

Βέβαια εδώ υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα των σχέσεων με την Τουρκία αλλά σας ρωτώ: δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας να κλείσει αυτά τα μέτωπα ώστε να αξιοποιήσει το πάρα πολύ σημαντικό εκτόπισμα που έχει στην περιοχή των Βαλκανίων όπου είναι ένας παίκτης όχι απλά υπολογίσιμος αλλά ο μεγαλύτερος αυτήν τη στιγμή;

Θα σας καλούσα λοιπόν να τα δείτε όλα αυτά τα ζητήματα ως μέρος της μετάβασης σε μια κανονικότητα. Δηλαδή, ως μέρος της προσπάθειας μιας χώρας η οποία έχει ολοκληρώσει τα προγράμματα διάσωσης, έχει επιλύσει τα σημαντικότερα προβλήματα με τους γείτονές της, άρα μπορεί με αυτοπεποίθηση και με τακτοποιημένη την οικονομία της να παίξει τον ρόλο που της αναλογεί στην ευρύτερη περιοχή αξιοποιώντας το διεθνές της εκτόπισμα.

-Θεωρητικά ακούγεται καλό αλλά στην πράξη υπάρχουν θέματα όπως, για παράδειγμα, αυτό της κυπριακής ΑΟΖ. Τελικά ισχύουν οι διεθνείς συνθήκες ή δεν ισχύουν;

-Το διεθνές δίκαιο δεν έχει γκρίζες ζώνες. Αυτό είναι απολύτως σαφές και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τον τρόπο να διεκδικήσει και να διασφαλίσει τα δικαιώματά της. Η Κύπρος είναι χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν έχει διεθνή προσωπικότητα και θα σας έλεγα ότι όλοι πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί.

-Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Υπάρχει τελικά λύση που να προστατεύει την αξιοπρέπεια των δύο χωρών και των δύο λαών ή κυνηγάμε χίμαιρες;

-Απολύτως. Αναξιοπρεπές είναι να κρατιούνται οι σχέσεις κλειδωμένες σε μια κατάσταση η οποία δεν διευκολύνει ούτε τα συμφέροντα της μίας ούτε της άλλης χώρας.

Αν η Ελλάδα κινηθεί με την αυτοπεποίθηση της ισχυρής χώρας η οποία μπορεί να λύνει προβλήματα και να βοηθάει και γειτονικές της χώρες, όπως η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για να εισέλθουν σε τροχιά ανάπτυξης, δεν θα έχει απολύτως τίποτε να φοβηθεί.

-Τουρκική προκλητικότητα. Ασκείται κριτική όχι μόνο σε σας αλλά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι είναι υποχωρητικές απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

-Δεν μπορεί κανείς να ερμηνεύσει τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο παραγνωρίζοντας ότι αυτήν τη στιγμή έχει ανοιχτά πολεμικά μέτωπα που δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τις προδοσίες της. Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι στο εσωτερικό της οι οποίοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν μια ενδεχόμενη αύξηση της έντασης στο Αιγαίο.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η Τουρκία δεν είναι χώρα με σταθερότητα. Είναι χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση αυτήν τη στιγμή στη Συρία.

Αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα το έχει η Ελλάδα και ενδεχομένως κάποιοι στην Τουρκία μπορεί να θέλουν να το υπονομεύσουν.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να λειτουργούμε με τρόπο που θα διασφαλίζει αυτό το διπλωματικό μας όπλο διότι πέρα από την αποτρεπτική ισχύ, η οποία είναι δεδομένη και σε αυτό κανείς δεν μπορεί να κάνει λάθος, έχουμε πάρα πολύ μεγάλη διπλωματική και πολιτική ισχύ ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ως χώρα η οποία με άλλες χώρες της περιοχής μπορεί να έρχεται σε συνεννόηση και να λύνει προβλήματα. Οποιος νομίζει ότι επειδή αυτός δεν κουνιέται δεν κουνιέται και ο υπόλοιπος κόσμος κάνει λάθος.

-Πρόσφατα επισκεφτήκατε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ποιο ήταν το βασικό αντικείμενο της επίσκεψης αυτής;

-Οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και η θεματική την οποία έχουμε από κοινού δουλέψει αφορά τις νέες τεχνολογίες.

Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία να δούμε πάρα πολλές εταιρείες νέων τεχνολογιών και να τους εξηγήσουμε το πού βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα αλλά και εταιρείες παραγωγής οπτικοακουστικών μέσων. Αν ερχόσασταν σήμερα λίγο πιο νωρίς θα βλέπατε ότι είχαμε συνάντηση με την υπεύθυνη Ιταλίας και Ελλάδας της Facebook.

Είχαμε και έχουμε επίσης επαφές με την Airbnb και νομίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τη δυνατότητα να ανακοινώσουμε πράγματα.

Επίσης πρέπει να ξέρετε ότι στη χώρα μας για πρώτη φορά υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο κινήτρων για την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού.

Τον επόμενο μήνα θα είναι έτοιμο το πληροφοριακό σύστημα για να υποδεχτεί τις αιτήσεις ενδιαφερομένων για επενδύσεις, ο νόμος είναι ψηφισμένος και είναι εξασφαλισμένα 75 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.

Καλούμε λοιπόν τους παραγωγούς να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις για να μπορέσουν αυτά τα χρήματα να απορροφηθούν. Και μιλάμε για έναν τομέα στον οποίο θα έπρεπε η χώρα μας να πρωτοστατεί διότι έχει πλούτο, το ανάγλυφο της γης και τον καιρό που είναι ιδανικός για να παραχθεί οπτικοακουστικό περιεχόμενο.

-Συζητήσεις στις ΗΠΑ για την οικονομία και για τα εθνικά μας θέματα είχατε; Σας ρωτώ για να μας μεταφέρετε το κλίμα που επικρατεί στις ΗΠΑ για την κατάσταση στην Ελλάδα;

-Για την εξωτερική πολιτική, επειδή έχω ακούσει και μια φαντασιοπληξία ότι οι Αμερικανοί το τελευταίο διάστημα πιέζουν για να λυθεί το θέμα της ονοματοδοσίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θέλω να σας πω ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Για την οικονομία ακούσαμε απόψεις για τα θέματα που θέσαμε στο πλαίσιο του ταξιδιού μας. Θα σας έλεγα ότι το κλίμα είναι πιο θετικό παρά ποτέ.

-Μήπως συζητήσατε και το μείζον θέμα της παραμονής ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα;

-Οχι και δεν είναι αρμοδιότητά μου να συζητήσω κάτι τέτοιο. Αλλά αυτό που μπορώ να επαναλάβω είναι ότι η Ελλάδα θέλει μια λύση που δεν θα υπονομεύει τις πάρα πολύ θετικές μακροοικονομικές δυναμικές οι οποίες αναπτύσσονται. Θα μου πείτε, κι εσείς τώρα δίνεται σημασία στο τι λένε, για παράδειγμα, οι αγορές; Προσέξτε, εμείς αυτό που λέμε είναι πως τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη που μας ενδιαφέρουν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δηλαδή, έχουμε αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας, αύξηση των επενδύσεων, βελτίωση του τουρισμού και αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας.

Συνολικά λοιπόν τα πράγματα πάνε καλά και εντός αυτού του καμβά έρχεται και η διεθνής αναγνώριση τόσο σε θεσμικό όσο και σε επίπεδο αγοράς ότι η Ελλάδα έχει πάρα πολύ καλές προοπτικές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία

Δημοσκόπηση: Χαμηλές πτήσεις για τα μεγάλα κόμματα – Πρωτιές για Αυτιά και Μπεκατώρου

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Ο Νίκος Δένδιας τιμά τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...