Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στοιχεία φωτιά: Μίζες μέσα σε βαλίτσες και «ταρίφα» στα κόμματα για τα έργα του Μετρό

Στοιχεία φωτιά: Μίζες  μέσα σε βαλίτσες και «ταρίφα» στα κόμματα για τα έργα του Μετρό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Μετρό,

Στοιχεία φωτιά έφτασαν από τις γερμανικές αρχές στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για την ανάθεση και υλοποίηση έργων του Μετρό, στην Αθήνα, την περίοδο 2003-2007, καθώς αποκαλύπτουν μίζες μέσα σε βαλίτσες αλλά και συγκεκριμένο ποσοστό προμήθειας για τα πολιτικά κόμματα.

Οι μίζες που αγγίζουν συνολικά το ποσό των 370.000 ευρώ φέρονται να διοχετεύονταν, σε μετρητά, μέσα σε βαλίτσες, σε κρατικούς αξιωματούχους ενώ ποσοστό από 5 έως 7% είχε «τιμολογηθεί» για τα πολιτικά κόμματα.

Αυτό φαίνεται να προκύπτει από καταθέσεις στη γερμανική δικαιοσύνη, έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία που εστάλησαν στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο της έρευνας για την εκτέλεση και την υλοποίηση σύμβασης παροχής υπηρεσιών συμβούλων στην κοινοπραξία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Από αυτά προκύπτει ότι η εταιρεία Deutsche Bahn που συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδας «έσπρωχνε» τις μίζες προκειμένου να κλείσουν οι δουλειές μέσω προσώπου τον οποίο κατονομάζει με κωδική ονομασία διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας στην Γερμανία.

Τα χρήματα διοχετεύθηκαν την περίοδο 2003-2017 από την γερμανική εταιρεία που είχε αναλάβει τρία έργα, μεταξύ των οποίων και τον σταθμό του μετρό στο Ελληνικό.

Σημειώνεται ότι στην ίδια κοινοπραξία συμμετείχε η εταιρεία Thales, που είναι γνωστή στις δικαστικές αρχές της Ελλάδας από τις έρευνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η εταιρεία εμπλέκεται στο σκάνδαλο με τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.

Επίσης συμμετείχαν οι εταιρείες Lahmeyer και ΟΜΕΚ ενώ όλες από κοινού είχαν αναλάβει την υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Το πρόσωπο που κατονομάστηκε από το διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας στην Γερμανία εμφανίζεται να έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα για να διοχετεύονται οι μίζες ωστόσο προτίμησε την ασφάλεια των μετρητών και ο συγκεκριμένος λογαριασμός έκλεισε.

Το ίδιο στέλεχος μάλιστα παραδέχτηκε στην κατάθεσή του ότι για κάθε έργο «είχαν τιμολογήσει ποσοστό 5%-7% επί της μίζας για τα πολιτικά κόμματα» τα οποία εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα διαδραμάτιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Σύμφωνα με την κατάθεσή του μάλιστα η εταιρεία ασκούσε πιέσεις στον μεσάζοντα προκειμένου να τους φέρει σε επαφή με τους τελικούς αποδέκτες των χρημάτων.

Μετά τα στοιχεία αυτά η Εισαγγελία άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για ενεργητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος δύο προσώπων εκπροσώπων των εταιρειών Lahmeyer και ΟΜΕΚ, οι οποίοι ήδη είναι κατηγορούμενοι από τον περασμένο Νοέμβριο για μίζες μέσω εικονικών τιμολογίων στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.

Ο ανακριτής Διαφθοράς που χειρίζεται πλέον την υπόθεση καλείται να εντοπίσει τα πρόσωπα στα οποία κατέληξαν οι μίζες προκειμένου να ανατεθούν στην κοινοπραξία ο σχεδιασμός και η επίβλεψη των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Απεργία ΑΔΕΔΥ: Χωρίς Μετρό, Τραμ, Προαστιακό και ταξί την Τετάρτη

Απεργία 28/2 – Χωρίς Μετρό η Αθήνα – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Αθήνα: Πώς θα κινηθούν Μετρό και Τραμ μέχρι την Κυριακή 7/1

Μετρό και Τραμ: Πώς θα λειτουργήσουν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Μετρό – λεωφορεία – τρόλεϊ: Τα δρομολόγια για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...