Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο μάτι του κυκλώνα Σαμαράς και Άδωνις – “Φωτιά” το “ραβασάκι” στον Φρουζή της Novartis

Στο μάτι του κυκλώνα Σαμαράς και Άδωνις – “Φωτιά” το “ραβασάκι” στον Φρουζή της Novartis
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

“Φωτιά” στο σκάνδαλο Novartis βάζουν τα νέα συμπληρωματικά στοιχεία που έφθασαν χθες στην Προανακριτική Επιτροπή από την Εισαγγελία Διαφθοράς, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται πέραν των CD με 165 αρχεία από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της εταιρείας και των δύο επιστολών της Novartis στον Αντώνη Σαμαρά, στο ιδιόχειρο σημείωμα του πρώην πρωθυπουργού προς τον Κωνσταντίνο Φρουζή.

Σε αυτό, το οποίο κατέθεσε η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς έγραψε τα τηλέφωνα του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και τα έδωσε στον ισχυρό άνδρα της Novartis.

Σύμφωνα με την Αικατερίνη Κελέση, το σημείωμα αυτό το είχε ο κ. Φρούζης την επομένη συνάντησής του με τον Αντώνη Σαμαρά. Στα στοιχεία που έχει καταθέσει η Αικατερίνη Κελέση είναι και μια carte visite του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τα τηλέφωνα επικοινωνίας και την ηλεκτρονική του διεύθυνση.

Το σημείωμα αυτό, παρά τις προσπάθειες αναξίωσης των νέων στοιχείων, επιβεβαιώνει τρία πράγματα, όπως σημειώνουν κοινοβουλευτικές πηγές.

Πρώτον, ότι η μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση, η οποία είχε κάνει λόγο στην κατάθεσή της για τροχήλατη βαλίτσα με χρήματα που παραδόθηκε στον Αντώνη Σαμαρά μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και η οποία είχε βρεθεί στο στόχαστρο των φερομένων ως εμπλεκομένων, επανέρχεται με νέα στοιχεία, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει.

Δεύτερον, προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα: Εφόσον ο Αντώνης Σαμαράς έχει ισχυριστεί πως ουδέποτε έχει συναντήσει τον κ. Φρουζή παρά μόνο θεσμικά μαζί με άλλα διευθυντικά στελέχη πολυεθνικών εταιριών, πώς πότε και για ποιο λόγο του έδωσε ένα ιδιόχειρο σημείωμα;

Και τρίτον, για ποιο λόγο έδωσε τα τηλέφωνα του τότε “θησαυροφύλακα” του κράτους, επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος ήταν ο αρμόδιος για την τελική έγκριση οποιασδήποτε δαπάνης του Ελληνικού Δημοσίου;

Η διαβίβαση των συμπληρωματικών στοιχείων πυροδοτεί νέο κύκλο αντιπαράθεσης με συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να κάνουν λόγο για “γελοιοποίηση της συμμορίας που συνεχίζεται. Αφού δεν βρήκαν τίποτε άλλο, επικαλούνται “νέα στοιχεία” τα οποία, όμως, διαψεύδουν τα προηγούμενα: Πρώτον, παρουσιάζουν δύο επιστολές της Novartis, όπου παρακαλείται ο κ. Σαμαράς να τους δεχθεί στο Νταβός, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να τον γνωρίσουν! Αλλά, ο τέως πρωθυπουργός ποτέ δεν πήγε στο Νταβός! Και μάλιστα τον προσκαλούν για δεύτερη φορά το 2014, όταν κατά την ψευδομάρτυρα Κελέση τον έχουν ήδη δήθεν “εξαγοράσει” από το 2013! Αυτοδιαψεύδονται…

Δεύτερον, παρουσιάζουν ως στοιχείο… “ενοχής”, σημείωμά του με τα τηλέφωνα του υπουργού Σταϊκούρα. Που όμως ήταν τελείως αναρμόδιος για τις πληρωμές στις φαρμακευτικές εταιρίες. Προφανώς πιστεύουν ότι απευθύνονται σε ηλιθίους…».

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν: «Όσα λένε τώρα οι ψευδομάρτυρες ακυρώνουν όσα έχουν οι ίδιοι πει προηγουμένως! Άθελά τους, αποκαλύπτουν μόνοι τους τη σκευωρία τους. Διευκολύνουν τον κ. Σαμαρά να τους πάει ως το τέλος. Και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη θέση τους στο δικαστήριο που τελικά θα τους δικάσει»..

Οι επιστολές της Novartis

Στην Επιτροπή της Βουλής έχουν διαβιβαστεί και δύο επιστολές της Novartis, με τις οποίες η εταιρεία ζητάει συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό. Οι δύο επιστολές είχαν σταλεί ενόψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός προκειμένου εκεί η εταιρεία να έχει συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά. Όπως όμως υπογράμμιζαν χθες συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς δεν μετέβη στο Νταβός ούτε το 2013 ούτε το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην μία επιστολή, η οποία έγινε Ιανουάριο του 2013, γίνεται μνεία στο ότι η Novartis Ελλάδος είναι μία από τις 14 εταιρείες που συγκροτούν το think tank για να οδηγήσει την Ελλάδα από τα προγράμματα διάσωσης στην σταθερότητα και την ανάκαμψη.

Στη δεύτερη επιστολή προς τον κ. Σαμαρά, η Νοvartis επίσης προτείνει στον πρώην πρωθυπουργό να έχει συνάντηση με στέλεχος της μητρικής εταιρείας, κάνει αναφορά στο ΜΟU για την φαρμακευτική βιομηχανία στην Ελλάδα και επαναλαμβάνει τη μνεία στη δεξαμενή σκέψης για τη μετάβαση της Ελλάδας στην σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Όπως δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η “ΑΥΓΗ” στη δικογραφία υπάρχει άλλο ένα «έγγραφο της Novartis με οδηγίες για την πολιτική της εταιρείας το 2014. Το έγγραφο έχει συνταχθεί τον Ιανουάριο του 2014 και ζητείται να κλειστεί συνάντηση με τον Α. Σαμαρά παρουσία του υπουργού Υγείας στην οποία θα επιβεβαιωθεί η πρόθεση της Novartis να παραμείνει στην αγορά υπό την προϋπόθεση να επιβραβεύεται η καινοτομία της».

«Proposal Novartis for Adonis»

Η εφημερίδα «ΑΥΓΗ» αναφέρει εξάλλου ότι στο CD με τα 165 αρχεία υπαλλήλων της Novartis, που επίσης έχουν διαβιβαστεί στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, περιλαμβάνονται και εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που αναφέρονται στην φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά, υπό τον τίτλο “Proposal Novartis for Adonis”.

«Ενδεικτικό είναι το έγγραφο που συνέταξε από τις 26 Σεπτεμβρίου 2013 η υπάλληλος της Novartis Ι.Ρ. Σε αυτό το draft, σύμφωνα με πληροφορίες, δίνονται κατευθύνσεις υπό τον τίτλο “Κατάλογος προϊόντων σοβαρών παθήσεων του Ν. 3816 – Σεπτέμβριος 2013”. Εκεί διακρίνεται ρυθμιστική πρόταση, νομοθετική πρόταση και οικονομική πρόταση. Μεταξύ άλλων, ζητείται “απαραίτητα” να διατηρηθεί ο κατάλογος των προϊόντων σοβαρών παθήσεων», σημειώνει η εφημερίδα και επικαλείται άλλο έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο η Novartis αναφέρεται σε «προϋποθέσεις για να διασφαλίσουμε την επάρκεια των προϊόντων της λίστας 3816 σε περίπτωση που θα διατίθενται μέσω του ιδιωτικού τομέα».

Εκεί η εταιρεία προτείνει υπουργική απόφαση/νόμο που θα επιβάλει την διάθεση των προϊόντων μέσω ιδιωτικών φαρμακείων. Προτείνει επίσης «οι φαρμακευτικές εταιρείες να παίρνουν ενημερωμένα στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ ανά ΤΚ με τον αριθμό των εκτελεσθέντων συνταγών» και «οι χονδρέμποροι να είναι μόνο πιθανοί διανομείς των σκευασμάτων και οι φαρμακευτικές να επιλέγουν με ποιους θα συνεργάζονται».

«Γελοιότητες», απαντά η Νέα Δημοκρατία

Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν αξιολογούν ως σημαντικές τις δύο επιστολές προς τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Το αντίθετο. Όπως σημείωναν, πρόκειται για επιστολές που έγιναν παραμονές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, με στόχο να υπάρξει συνάντηση στελεχών της εταιρείας μαζί του, αλλά ο κ. Σαμαράς δεν πήγε στο Νταβός ούτε τη μια ούτε την δεύτερη φορά, δηλαδή δεν πήγε ούτε το 2013 ούτε το 2014.

«Συνεχίζεται η γελοιότητα από τη γνωστή συμμορία» ανέφεραν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας πως προτού δουν τα στοιχεία τα μέλη της επιτροπής, είχε γίνει διαρροή σε “γνωστό έντυπο” που επιτίθεται στον κ. Σαμαρά.

Ανέφεραν ακόμη πως η γελοιότητα είναι τέτοια που ενώ ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορήθηκε από την προστατευόμενη μάρτυρα, με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση, ότι χρηματίστηκε το 2013 από τροχήλατη βαλίτσα που πήγε στο Μαξίμου, η επιστολή από τη Novartis, με σκοπό να υπάρξει συνάντηση μαζί του πήγε στον Αντώνη Σαμαρά το 2014.

Ζήτημα παράβασης καθηκόντος εγείρει η ΔΗΣΥ για την Τουλουπάκη

Ζήτημα παράβασης καθήκοντος εκ μέρους της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, εγείρει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, μέλος της ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής, με αφορμή τη διαβίβαση νέων στοιχείων στη Βουλή, ανέφερε ότι «από τη στιγμή που σήμερα έρχεται στη Βουλή στοιχείο που κατέθεσε η μάρτυρας με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση στις 9 Μαρτίου, δηλαδή σε χρόνο που η ειδική επιτροπή της Βουλής είχε την πλήρη αρμοδιότητα, σημαίνει ότι η κ. Τουλουπάκη δεν έπρεπε να παραλάβει αυτά τα στοιχεία αλλά να στείλει την Αικατερίνη Κελέση στη Βουλή».

«Υπάρχει συνεπώς θέμα παράβασης καθήκοντος για την κ. Τουλουπάκη» ανέφερε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Θ. Παπαθεόδωρου και πρόσθεσε ότι η σημερινή εξέλιξη δικαιολογεί και το αίτημά του να κληθεί άμεσα ως μάρτυρας στην επιτροπή ο Κωνσταντίνος Φρουζής.

Στην επιτροπή ο Βενιζέλος – «Αστειότητες οι ερμηνείες γύρω από τα νέα στοιχεία»

Θέμα παραβίασης της ποινικής δικονομίας εκ μέρους της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη έθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επί τετράωρο εξέθεσε ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής τις ενστάσεις του επί της ουσίας και της λειτουργίας της επιτροπής.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως αστειότητες τις ερμηνείες γύρω από τα νέα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και κατηγόρησε την κ. Τουλουπάκη ότι κακώς και κατά παράβαση της ποινικής δικονομίας τα παρέλαβε, αντί να στείλει την προστατευόμενη μάρτυρα στη Βουλή για να τα παραδώσει η ίδια στην ειδική επιτροπή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση: Μειώνεται η ψαλίδα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Καταλληλότερος πρωθυπουργός ξανά ο Κανένας

Ευρωεκλογές: Αυτοί είναι οι εκλεκτοί του Μητσοτάκη για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοί είναι οι 35 υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές που αναδείχθηκαν από τι κάλπες

Ο Κασσελάκης καταδικάζει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και συντάσσεται με τον Μπάιντεν

ΣΥΡΙΖΑ: Πάνω από 60.000 ψήφισαν για την ανάδειξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...