Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Χέρι” Τσίπρα σε υπουργούς: Τα μνημόνια τελειώνουν – Δε θα δεχθώ καθυστερήσεις και εμπόδια

“Χέρι” Τσίπρα σε υπουργούς: Τα μνημόνια τελειώνουν – Δε θα δεχθώ καθυστερήσεις και εμπόδια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αυστηρό μήνυμα στους υπουργούς για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης που ανοίγει το δρόμο για την έξοδο από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο, γεγονός που αποτελεί και τον πρωταρχικό στόχο σχηματισμού της σημερινής συγκυβέρνησης που απολείται από κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, έστειλε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

“Έχουμε ιστορικό καθήκον απέναντι στον ελληνικό λαό. Ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης. Όλοι έχουν καταλάβει πλέον ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει και ότι έχει περάσει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι “ια εμάς ο πραγματικός δείκτης ανάπτυξης φαίνεται στον ρυθμό που καλυτερεύει η ζωή των Ελλήνων πολιτών” και παραθέτοντας παράλληλα ενδεικτικά πρωτοβουλίες κοινωνικής πολιτικής που έχει αναλάβει η κυβέρνηση όπως η ελεύθερη πρόσβαση 2,5 εκατ. ανασφάλιστων στη Δημόσια Υγεία, το κοινωνικό μέρισμα για δύο συνεχή χρόνια, τα προγράμματα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας (από το 19 στο 13%), τις ρυθμίσεις οφειλών για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, τη μάχη κατά της γενικευμένης φάμπρικας των εργολαβιών στο δημόσιο, την αποκατάσταση αδικιών της προηγούμενης πενταετίας και τις παρεμβάσεις για την υγεία και τη σταδιακή κάλυψη των κενών του ΕΣΥ σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό”.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του στόχου που μας έφερε στη διακυβέρνηση της χώρας” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός παραθέτοντας αναλυτικά τα στοιχεία εκείνα από τον επενδυτικό τομέα και τους οικονομικούς δείκτες που επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τονίζοντας πως “το ορόσημο του ερχόμενου Αυγούστου, συνιστά μια τομή στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας”.

Στο πλαίσιο αυτό “έτριξε” τα δόντια στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, καλώντας τα να εργαστούν “συγκροτημένα, μεθοδικά και με απόλυτη αίσθηση αυτού του ιστορικού καθήκοντος που μας έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός”.

Τούτων δοθέντων ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε στις προσεχείς 80 ημέρες, μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων πως βασική και κύρια τεχνική προϋπόθεση για να “έχουμε αίσια έκβαση στις συζητήσεις για ανάπτυξη, χρέος και μεταμνημονιακή πορεία είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Δεν επιτρέπεται τώρα κανένας εφησυχασμός”.

“Αναμένω όλοι και όλες σας να εργαστείτε με αίσθημα ευθύνης διότι τώρα κρίνεται η επιτυχία της κυβέρνησης και η λήξη προγράμματος. Δεν υπάρχει άλλη αξιολόγηση. Είναι η τελευταία. Και άρα πιθανές εκκρεμότητες δεν μπορούν να μετατεθούν στο μέλλον. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι Δε θα δεχτώ καθυστερήσεις, κωλυσιεργείες και τεχνητά εμπόδια. Εδώ κρίνεται το συλλογικό μας στοίχημα και όχι το ατομικό έργο κάθε υπουργού. Όποιος, λοιπόν, έχει αντιρρήσεις να τις εκφράσει τώρα. Έχουν μείνει περίπου ογδόντα ημέρες για να κλείσει η αξιολόγηση. Θέλω σε αυτές τις ογδόντα μέρες να δώσετε όλες σας τις δυνάμεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος” σημείωσε σε υψηλούς τόνους ο Πρωθυπουργός.

“Σκότωσε” τα σενάρια για εκλογές πριν το φθινόπωρο του 2019

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του στόχου που από κοινού έχουμε θέσει από την αρχή της διακυβέρνησης, στην οριστική έξοδο από μνημόνια και επιτροπεία, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, επαναλαμβάνοντας ότι εκλογές προγραμματίζονται για το φθινόπωρο του 2019.

«Στόχος αυτής της κυβέρνησης -ταυτόχρονα με την υπέρβαση της κρίσης, την έξοδο από τα μνημόνια- είναι να οδηγήσει στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της θητείας της. Και τέλος της θητείας μας είναι το φθινόπωρο του 2019, ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019. Γιατί ακούω διάφορες κουβέντες, διάφορες σκέψεις. Οι ευρωεκλογές απλά θα διαψεύσουν, παταγωδώς μάλιστα, όλους όσοι έχουν σπεύσει να διαμορφώσουν πολιτικούς συσχετισμούς, μέσα από αμφίσημες και αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσκοπικές έρευνες που διαμορφώνουν μια πλαστή εικόνα, όχι μόνο τώρα -αλλά και παλιότερα- σε σχέση με την κρίση του ελληνικού λαού» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Το ορόσημο του ερχόμενου Αυγούστου, συνιστά μια τομή στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας. Εργαζόμαστε συγκροτημένα, μεθοδικά και με αίσθηση καθήκοντος για την έξοδο από την επιτροπεία» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει αλλάξει. «Είναι μια χώρα που επί τρία συναπτά έτη επιτυγχάνει δημοσιονομική υπεραπόδοση, έχει εξορθολογίσει τα δημόσια οικονομικά της και πλέον με αυτά τα δεδομένα, περνά στην εποχή της ανάπτυξης και της παραγωγής νέου πλούτου».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «για να μπορέσουμε να κλείσουμε οριστικά τον φαύλο κύκλο της 8ετους επιτροπείας, δουλέψαμε σκληρά και κυρίως εξασφαλίσαμε τρεις βασικές προϋποθέσεις 1. αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας, 2. δημιουργήσαμε τις κατάλληλες ευρωπαϊκές συμμαχίες ώστε να σπάσουμε το ταμπού και τη μονοκαλλιέργεια της λιτότητας. Πλέον στο τραπέζι η ατζέντα της ανάπτυξης 3. μετά από αρκετά χρόνια εξασφαλίσαμε παρά τις επίμονες προσπάθειες τις αντιπολίτευσης μία μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας, έχουμε στόχο να διευρυνθεί και θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο. Στόχος η έξοδος από τα μνημόνια και λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της θητείας, το φθινόπωρο του 2019».

“Καρφί” για Στουρνάρα και Μητσοτάκη για “ευσεβείς πόθους”

Επιπλέον, αναφερόμενος στην έξοδο από το μνημόνιο ο Πρωθυπουργός τόνισε πως “κανείς στην Ευρώπη δεν συζητά για προληπτική γραμμή στήριξης”, επαναλμβάνοντας πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή τους όρους της καθαρής εξόδου.

Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για “ευσεβείς πόθους” σημειώνοντας πως “συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης που κάποιοι προσπάθησαν να διατηρήσουν ζωντανή, είναι μια τελειωμένη συζήτηση.
Μπορεί κάποιοι να κάνουν απέλπιδες προσπάθειες ακόμα και σήμερα για να την αναστήσουν, για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς, όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Κανείς στην Ευρώπη σήμερα, δεν συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα και αυτό συμβαίνει τόσο για πολιτικούς όσο και για τεχνικούς λόγους. Αυτό που συζητάμε με τους θεσμούς είναι τις λεπτομέρειες μιας καθαρής εξόδου. Μιας εξόδου δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις, από ένα νέο μνημόνιο. Τα υπόλοιπα είναι ευσεβείς πόθοι όσων θα ήθελαν να ανακόψουν την πορεία της εξόδου”.

“Η μεγαλύτερη εθνική αποτυχία θα ήταν η αδυναμία μας να διαχειριστούμε με ενότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία, την τουρκική προκλητικότητα”

“Η μεγαλύτερη εθνική αποτυχία αυτή τη στιγμή θα ήταν η αδυναμία μας να διαχειριστούμε με ενότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία, την τουρκική προκλητικότητα και την όξυνση που παρατηρούμε από τους γείτονες μας” τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι “η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής, με ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και ερείσματα”. Συνέχισε: “Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά δε φοβόμαστε και κανέναν. Και καλούμε τους γείτονές μας να αφήσουν την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωση. Όταν έχεις προβλήματα στο σπίτι σου, δεν τα βάζεις με το γείτονά σου. Και δεν υπάρχουν και πολλοί αξιόπιστοι και καλόπιστοι γείτονες στην περιοχή”.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την Τουρκία να αφήσει τις επιθέσεις και να προχωρήσει το γρηγορότερο δυνατό σε μια κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

“Είναι άδικο να κρατούνται” είπε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Τουρκίας επικαλέστηκε τη συμπεριφορά που είχε η ελληνική πλευρά, στο παρελθόν, σε περιστατικό με Τούρκους στρατιώτες, που είχαν περάσει στο ελληνικό έδαφος: “Όπως εμείς, στο παρελθόν, επιστρέψαμε Τούρκους στρατιώτες που κάνοντας περιπολία πέρασαν στα ελληνικά σύνορα, έτσι περιμένω σήμερα από τον Τούρκο Πρόεδρο να κάνει το ίδιο”

Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της κυβέρνησης και του παλιού πολιτικού συστήματος, επιτρέπουν τις ουσιαστικές και όχι τις επίπλαστες συγκλίσεις

Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της κυβέρνησης και του παλιού πολιτικού συστήματος, επιτρέπουν τις ουσιαστικές και όχι τις επίπλαστες συγκλίσεις, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Κι αυτό, όπως είπε, “διότι αποτελούν την πολιτική αποτύπωση του κοινωνικού ανταγωνισμού και των συμφερόντων που θέλουν να εκφράσουν οι πολιτικές δυνάμεις”, δηλώνοντας: “Εμείς έχουμε ταχθεί υπέρ των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας, του μόχθου, της γνώσης, του πολιτισμού, της νεολαίας. Αυτοί μας έδωσαν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Γι αυτούς δίνουμε και θα δώσουμε τις μάχες της επόμενης περιόδου σε όλα τα επίπεδα”.

Λύσεις με Αλβανία και πΓΔΜ, χωρίς υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές θέσεις

«Με δεδομένο ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένταση, έχουμε έναν ακόμη λόγο να επιδιώκουμε το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων μετώπων στην εξωτερική μας πολιτική, ώστε να μην σπαταλάμε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο, και με αυτή την έννοια, θα πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, ώστε να επιλύσουμε τα ζητήματα στα βόρεια σύνορά μας τόσο με την Αλβανία, αλλά και με την πΓΔΜ, χωρίς υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές μας θέσεις και με αίσθημα εθνικής ευθύνης» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Η Ελλάδα, ως δύναμη σταθερότητας και δημοκρατίας στην περιοχή, οφείλει να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια που διασφαλίζει ένα περιβάλλον καλής γειτονίας, συνεργασίας και αλληλοσεβασμού» πρόσθεσε και σημείωσε: «Θα ήταν ευχής έργο, τουλάχιστον στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής να υπήρχε ένα κλίμα συνεννόησης και ενότητας από τις πολιτικές δυνάμεις».

«Λυπάμαι, αλλά δεν το βλέπω. Μακάρι να διαψευστώ» συμπλήρωσε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Αντιπαράθεση του Φαραντούρη με τον Πορτοσάλτε στον «αέρα» του ΣΚΑΪ

Φαραντούρης: «Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί – Η δημοκρατία θα νικήσει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...