Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί ο Μητσοτάκης χάνει τη ΝΔ – Ο ρόλος Μαρινάκη και το deja vu του 1992

Γιατί ο Μητσοτάκης χάνει τη ΝΔ – Ο ρόλος Μαρινάκη και το deja vu του 1992
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δύο είναι οι εξελίξεις που επισπεύδουν τις καταιγιστικές εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ, με το κλίμα στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θυμίζει χαρακώματα.

Η εξώφθαλμα άβολη θέση και η αφωνία της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη για την ποινική δίωξη στον κουμπάρο της Ντόρας Μπακογιάννη και ισχυρό μιντιακό υποστηρικτή του Προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλη Μαρινάκη για εμπορία ναρκωτικών με αφορμή την υπόθεση του Noor1 δείχνει από τις πρώτες κιόλας μέρες ικανή να απελευθερώσει αλυσιδωτά τις αντίρροπες δυνάμεις στο εσωτερικό της Πειραιώς και να αποτελέσει την πρώτη μπαλωθιά σε έναν γαλάζιο πόλεμο των πάντων.

Όταν πριν από κάποιους μήνες ο κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για τις συνομιλίες Γιαννουσάκη – Καμμένου τόνιζε σε μία αποστροφή του πως η κυβέρνηση «χτυπά τον κ. Μαρινάκη για να πλήξει τη ΝΔ» δεν αντιλαμβανόταν πως παραδέχεται την πλήρη σχέση εξάρτησης του ίδιου με τον Πειραιώτη εφοπλιστή.

Σήμερα, μία εβδομάδα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης στον μεγαλοσχήμονα επιχειρηματία ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος ακριβώς με αυτή την ομολογηθείσα εξάρτηση, η οποία ρίχνει βαριά σκιά πάνω από την Πειραιώς.

Αν και μέχρι στιγμής κανείς από το γαλάζιο στρατόπεδο δεν έχει πει κουβέντα για την υπόθεση, η σχετική αφωνία δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί για πολύ και αυτό το γνωρίζουν άπαντες.

Επιπλέον, ήδη μεγάλο τμήμα της ΝΔ και σε κορυφαίο μάλιστα επίπεδο, βράζει για την πλήρη ταύτιση του κόμματος με τον κ. Μαρινάκη, το οποίο όλοι χρεώνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Σε αυτούς που όψιμα εισήλθαν στο στρατόπεδο των επικριτών της συμμαχίας με τον εφοπλιστή είναι και το περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στο παρελθόν έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα από τα πρωτοσέλιδα του εκδοτικού συγκροτήματος του Πειραιά, με αποκορύφωμα την υπόθεση των εκβιαστών δημοσιογράφων και την αποκάλυψη των τιμολογίων που έκοβε η ΝΔ επί Σαμαρά στον Παναγιώτη Μαυρίκο.

Οι πρωτοφανείς επιθέσεις του σαμαρικού antinews, που παραδοσιακά απηχεί τις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού, στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί.

Η ιστοσελίδα έφθασε στο σημείο να αναφέρει πως «έχει δίκιο ο Πάνος Καμμένος» για την ταύτιση Μητσοτάκη – Μαρινάκη που «εκθέτει τη ΝΔ», επιβεβαιώνοντας πως ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε την τελική αντεπίθεση στον άνθρωπο που επέλεξε να στηρίξει για την εκλειφθείσα από τον ίδιο ως… προσωρινή – μεταβατική αρχηγία της ΝΔ.

Ο αμερικανικός παράγοντας απομονώνει Σαμαρά

Είναι ωστόσο ένα αίσθημα κάθαρσης και διαφάνειας αυτό που ωθεί τον κ. Σαμαρά στη μετωπική σύγκρουση με τον κ. Μητσοτάκη;

Η αλήθεια είναι αρκετά πιο πολύπλοκη, όπως επισημαίνουν γαλάζιοι παρατηρητές και παροικούντες την Ιερουσαλήμ της ΝΔ.

Μετά από τα τρία απανωτά ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση σε όλους τους πολιτικούς κύκλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στη συνέντευξή του προχώρησε σε μία οβιδιακή αλλαγή πλεύσης αναφορικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

«Δεν έχω προεξοφλήσει τη στάση της ΝΔ στο ονοματολογικό. Η ΝΔ θα εξετάσει την όποια συμφωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, τραβώντας μία διαχωριστική γραμμή από τη θέση του Αντώνη Σαμαρά και του Άδωνι Γεωργιάδη για το Σκοπιανό, την οποία είχε υιοθετήσει άκριτα και σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις του ίδιου, της αδερφής του, του Κώστα Καραμανλή αλλά και της παρακαταθήκης του πατέρα του όλο το προηγούμενο διάστημα.

Το παράθυρο που άνοιξε ο κ. Μητσοτάκης για στήριξη τυχόν λύσης στο ονοματολογικό, ενώ νωρίτερα είχε στηρίξει τα συλλαλητήρια κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» και είχε υποστηρίξει πως «η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη χρονική συγκυρία» είναι δεδομένο ότι έχει προκαλέσει «νευρικό κλονισμό» στο σαμαρικό στρατόπεδο, το οποίο βλέπει την εμβληματική ρομφαία του να πέφτει με φόντο την αμερικανική πίεση στην ηγεσία της ΝΔ.

Η αλλαγή στάσης αυτή του κ. Μητσοτάκη υποδεικνύει την προσπάθεια του Προέδρου της ΝΔ να μη μείνει πολιτικά μόνος του στα μείζονα ζητήματα που επιλέγει να ανοίξει η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας. Είτε αυτό είναι εν προκειμένω το Σκοπιανό, είτε σε δεύτερο χρόνο η Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία αποτελεί νέα παγίδα κυβίστησης για την Πειραιώς.

Η αλλαγή στάσης ήρθε ωστόσο την ίδια ώρα που ο ίδιος ειρρήσθω εν παρόδω τηρεί – για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει – αποστάσεις και από την εμπλοκή Σαμαρά – Γεωργιάδη στο σκάνδαλο Novartis.

Χθες στην ίδια συνέντευξη χαρακτήρισε «και σκάνδαλο και σκευωρία» την υπόθεση, λησμονώντας ωστόσο να επισημάνει αυτό που υπογράμμιζε μέχρι πριν από λίγο καιρό. Ότι δηλαδή το σκάνδαλο αφορά μονάχα την υπερτιμολόγηση από γιατρούς.

Πλέον, με αφορμή και όχι αιτία την υπόθεση Μαρινάκη, το δίδυμο Σαμαρά – Γεωργιάδη γνωρίζουν πως η μόνη περίπτωση να διασωθούν πολιτικά, εάν γλιτώσουν από το σκάνδαλο Novartis, είναι να προτάξουν την παρακαταθήκη των «πατριωτικών» τους αντανακλαστικών σε μία χοντροκομμένη επανάληψη της διάσπασης του 1992.

Με αυτά τα δεδομένα, κανείς δεν παραγνωρίζει πως όλα αυτά συντελούνται την ώρα που η όσμωση για νέο κομματικό φορά δεξιά της ΝΔ στα πρότυπα της Λέγκας του Βορρά, υποστηριζόμενη από βορειοελλαδίτικα επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι πιο έντονη από ποτέ.

Έντονη κινητικότητα από «καραμανλικούς»

Την ίδια ώρα το καραμανλικό στρατόπεδο, το οποίο εδώ και καιρό αναζητά βαλβίδα αποσυμπίεσης για την πλήρη μετατροπή της ΝΔ σε υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς από το κράμα Μητσοτάκη – Σαμαρά, φαίνεται πως σε παρασκηνιακό επίπεδο εδώ και καιρό ζυμωνεται πανελλαδικά και πλέον είναι έτοιμο για επίσημες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Οι κινήσεις αυτές είναι γνωστές εξάλλου στην ηγεσία της ΝΔ και στο σαμαρικό στρατόπεδο, όπως έχει επιβεβαιωθεί και από τη σφοδρή πολεμική που έχουν εξαπολύσει εναντίον καραμανλικών και του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού όλα τα φίλα προσκείμενα μέσα στο δίδυμο Μητσοτάκη – Σαμαρά.

Από τις εφημερίδες του συγκροτήματος Μαρινάκη μέχρι και το σαμαρικό antinews τα «χτυπήματα» στους Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελο Αντώναρο αλλά κατά περιπτώσεις και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο είναι στην ημερήσια διάταξη.

Σε αντίθεση με τα όσα γράφηκαν ωστόσο περί νέου πολιτικού φορέα με «καραμανλικό» άρωμα, οι πληροφορίες του TRIBUNE κάνουν λόγο για τη δημιουργία επίσημης «τάσης» στο εσωτερικό της ΝΔ, στη λογική της συνιστώσας.

Το επικοινωνιακό κάρο της πρωτοβουλίας σέρνει ο άρτι διαγραφείς Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο σε πανελλαδικές πολιτικές ζυμώσεις καραμανλικών πυρήνων, προκειμένου να διεκδικήσουν ανοιχτά πλέον την επιστροφή του χαμένου πολιτικού στίγματος του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης για «μικρό» Καραμανλή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» – Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συνυπεύθυνοι

Ανδρουλάκης σε βουλευτές ΝΔ: Χειροκροτώντας τον κ. Καραμανλή, είστε όλοι συνυπεύθυνοι για τις πράξεις του

Φάμελλος για Φλωρίδη: «Πολιτικός γενίτσαρος, … ακροδεξιός, … χωρίς ηθική»

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Πέταξε και πάλι τη μπάλα στην εξέδρα για την τραγωδία στα Τέμπη

Ανδρουλάκης: «Ψεκασμένες θεωρίες» ότι το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα με τη πρόταση δυσπιστίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...