Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στα «σχοινιά» για λύση στο ονοματολογικό τα Σκόπια – Όλος ο σχεδιασμός

Στα «σχοινιά» για λύση στο ονοματολογικό τα Σκόπια – Όλος ο σχεδιασμός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το “κλειδί” που θα λύσει οριστικά το ονοματολογικό των Σκοπίων είναι η υποχώρηση της γείτονος στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η οποία θα καθιερώσει το erga omnes και θα απαλείψει τους αλυτρωτικούς ισχυρισμούς από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

Με αυτήν την κόκκινη γραμμή ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς μεταβαίνει εκ νέου στην ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα στην Οχρίδα την Πέμπτη, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Σκοπίων για το κατά πόσο θα υπάρξει λύση, με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να φαίνεται πλέον πως έχει συνειδητοποιήσει πως από τις δικές της γενναίες πρωτοβουλίες μόνο θα μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για την πολυπόθητη για τους ίδιους ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Από την Αθήνα, όπου τις προηγούμενες ημέρες έλαβαν χώρα σειρά συσκέψεων, άπαντες προσανατολίζονται στην εξεύρεση λύσης που θα αναβαθμίσει γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά την Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και θα απελευθερώσει διπλωματικές εφεδρείες για τα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που αφορούν στα ανατολικά της χώρας.

Ωστόσο, τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών καθιστούν σαφές πως λύση μπορεί να υπάρξει μονάχα στη βάση της πρότασης για σύνθετη ονομασία ενιαία έναντι όλων, όπερ συνεπάγεται και αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Ζάεφ να συγκεντρώσει τα 2/3 της Βουλής για να την περάσει.

Είναι γνωστό ότι οι δύο πλευρές εμμένουν στον πυρήνα των ζητημάτων τα οποία η κάθε μία κρίνει ως υψίστης σημασίας. Η Αθήνα επιμένει στο erga omnes (δηλαδή στην ίδια ονομασία στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό) με ταυτόχρονη απάλειψη των στοιχείων που κρύβουν αλυτρωτικές διαθέσεις που περνούν μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Για την ΠΓΔΜ η προστασία της ταυτότητας και της γλώσσας αποτελούν «κόκκινες γραμμές», όπως προκύπτει από δηλώσεις αξιωματούχων όλο αυτό το διάστημα.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως αν υπάρξει πολιτική συμφωνία, αυτή, θα αποτυπωθεί σε μια διεθνή συνθήκη που θα είναι νομικά δεσμευτική και για τα δύο μέρη.

Η συνθήκη αυτή θα προβλέπει:

– Πρώτον τη νέα ονομασία και θα εμπεριέχει τη δέσμευση της ΠΓΔΜ να τροποποιήσει τη συνταγματική της ονομασία και ό,τι άλλο συμφωνηθεί.

– Δεύτερον, η ελληνική πλευρά θα αναλάβει την υποχρέωση αφενός να αναγνωρίσει τη γείτονα με την νέα ονομασία της αλλά και να ξεπαγώσει τις διαδικασίες για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Τσίπρας-Ζάεφ «σφραγίζουν» πιθανή λύση στις Πρέσπες

Εφόσον υπάρξει θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις, ο σχεδιασμός για την πολιτική σφραγίδα της συμφωνίας, δεν αποκλείεται να περνά από τις Πρέσπες, όπου οι δύο πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα μπορούσαν να ρίξουν τις υπογραφές για τη λύση του ονοματολογικού.

Εξάλλου, οι δύο τους στη συνάντηση που είχαν στο Νταβός είχαν συμφωνήσει, ότι θα τα ξαναπούν εφόσον «τρέξουν» οι συνομιλίες μεταξύ των ΥΠΕΞ.

«Αν ακούσουν οι πολίτες ότι θα υπάρξει συνάντηση Ζάεφ-Τσίπρα, αυτό σημαίνει συγκεκριμένη πρακτική επιβεβαίωση ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση και ότι είναι δυνατόν να φθάσουμε σε λύση» ανέφερε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ.

Στο μεταξύ, για τις 17 Μαΐου είναι προγραμματισμένη και η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

ΥΠΕΞ: Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...