Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τρικλοποδιά Μητσοτάκη: “Ιδεοληψίες” η αποκατάσταση των πληγών των Μνημονίων

Τρικλοποδιά Μητσοτάκη: “Ιδεοληψίες” η αποκατάσταση των πληγών των Μνημονίων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ως… “ιδεοληψίες μιας άλλης εποχής” -όπως ακριβώς είχε χαρακτηρίσει την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων- αντιμετωπίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης το σχέδιο ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και επούλωσης των βασικών πληγών του Μνημονίου που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους δανειστές για την “επόμενη μέρα”, μετά την 21η Αυγούστου, καθώς χθες Πέμπτη διεμήνυσε, μιλώντας σε ανταποκριτές ξένου Τύπου, ότι ο ίδιος δεν θα δεσμεύεται από το αναπτυξιακό μεταμνημονιακό σχέδιο που θα συνομολογήσει η Αθήνα με τους δανειστές.

Σύμφωνα με την “Αυγή”, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το πώς θα κινηθεί ο ίδιος στο μεταμνημονιακό περιβάλλον εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές και, την ώρα της σκληρής διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-δανειστών για την επούλωση των πληγών του Μνημονίου, επέλεξε να διαμηνύσει ότι ο ίδιος θα τινάξει στον αέρα οτιδήποτε συμφωνηθεί στην κατεύθυνση αυτή:

“Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να δεσμευθεί από ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα ανακυκλώνει ιδεοληψίες μιας άλλης εποχής. Σε αυτό θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος.

”Εάν το σχέδιο αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο στερεότυπα άλλων εποχών, αυτό το σχέδιο σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση και σίγουρα δεν είναι η ατζέντα με την οποία εμείς θα ζητήσουμε νωπή λαϊκή εντολή στις επόμενες εκλογές”, είπε χαρακτηριστικά, αφού νωρίτερα είχε δεσμευθεί εκ νέου για “μεταρρυθμίσεις” και είχε επαναλάβει την ωδή στην “επιχειρηματικότητα” και τις ιδιωτικοποιήσεις.

“Τελειώνουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις”

Πάντως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν απέφυγε τις αντιφάσεις, καθώς… γλώττα λανθάνουσα ταληθή λέγει: συγκεκριμένα, καίτοι η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί εργωδώς να αποδομήσει την προοπτική “καθαρής εξόδου”, ο Κυρ. Μητσοτάκης χθες παραδέχθηκε ότι “οι μνημονιακές δεσμεύσεις τελειώνουν” και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα το “αναπτυξιακό σχέδιο που έχει στείλει στους θεσμούς”.

“Μου φαίνεται πολύ παράξενο το γεγονός ότι δεν τολμά η κυβέρνηση να το δώσει στη δημοσιότητα και την καλώ και σήμερα να το δημοσιεύσει επιτέλους. Τι είναι αυτό το περιβόητο αναπτυξιακό σχέδιο;” διερωτήθηκε και πρόσθεσε με νόημα:

“Τώρα που τελειώνουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις και πρέπει να εξηγήσει η ίδια (η κυβέρνηση) τι θέλει να κάνει στην οικονομία, βρίσκεται στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να παραγάγει ένα σχέδιο με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να είναι δέσμια των δικών της ιδεοληψιών”.

“Δεν πρόκειται να δεσμευθώ”

Παράλληλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως “δεν πρόκειται να δεσμευθεί” από το αναπτυξιακό σχέδιο και αντέτεινε το δικό του “τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων”.

“Κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει για μεταρρυθμιστική ατολμία”, συνέχισε, ενώ επιχείρησε να καθησυχάσει τους συνομιλητές του -και μέσω αυτών τους δανειστές- ότι…. δεν θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

“Προτείνω ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων ακριβώς επειδή πιστεύω ότι το σχέδιο μεταρρυθμίσεων αυτό είναι και το κατάλληλο εργαλείο προκειμένου να μπορέσουμε σε δεύτερο χρόνο, θέλω να το τονίσω αυτό, όχι σε πρώτο χρόνο, να συζητήσουμε και για τους σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που μας έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τσίπρα, δηλαδή το πλεόνασμα του 3,5%”, ισχυρίστηκε για να επαναλάβει πως “αυτή η συζήτηση δεν είναι η πρώτη του προτεραιότητα”.

Ξήλωμα μεταρρυθμίσεων

Εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης προανήγγειλε “ξήλωμα” των ρυθμίσεων της κυβέρνησης στην Παιδεία, ακύρωση της διαδικασίας στελέχωσης του Δημοσίου με ειδικούς και γενικούς γραμματείς μέσω αξιοκρατικών διαδικασιών, ενώ επανέλαβε πως ο ίδιος δεσμεύεται μεν από τους τεθειμένους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά “δεν δεσμεύεται από το μείγμα της πολιτικής”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

ΚΚΕ για παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου: «Παζάρια της κυβέρνησης με τα μεγάλα αστικά συμφέροντα»

Βελόπουλος για αποπομπή Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...