Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ΥΠΕΞ για την Έκθεση της Κομισιόν: Μακρύς ακόμα ο δρόμος Αλβανίας και πΓΔΜ για την ΕΕ

Το ΥΠΕΞ για την Έκθεση της Κομισιόν: Μακρύς ακόμα ο δρόμος Αλβανίας και πΓΔΜ για την ΕΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Ευρωπαϊκή Επιτροπής (Κομισιόν), η οποία ζητά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την πΓΔΜ και την Αλβανία και αναφέρει επίσης ότι το Σκοπιανό «πρέπει να επιλυθεί επειγόντως», το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε το πρωί της Τετάρτης μακροσκελή ανακοίνωση για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.

Στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, αφού τονίζεται ο πρωταγωνιστικός και ένθερμος ρόλος της χώρας μας στην ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., σημειώνονται κάποια ζητήματα που η Επιτροπή παρέλειψε, αλλά είναι μείζονος σημασίας για την ασφάλεια και της ίδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς την Αλβανία συγκεκριμένα, η χώρα μας εστιάζει τόσο στα μειονοτικά και περιουσιακά δικαιώματα (των Ελλήνων μειονοτικών της Αλβανίας) όσο και στην ανάγκη για απόλυτη τήρηση της αρχής pacta sunt servanda (σ.σ. οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), αλλά και στην αποτελεσματική καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών.

Πράγματι, πώς άραγε η Επιτροπή θεωρεί την Αλβανία έτοιμη για ενταξιακές διαπραγματεύσεις όταν η χώρα παραμένει η χασισοφυτεία της Ευρώπης, μια ευρωπαϊκή Κολομβία;

Όσον αφορά τα Σκόπια, το ΥΠΕΞ τονίζει ότι είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί προς κάλυψη του κενού που δημιούργησε η οπισθοδρόμηση των τελευταίων χρόνων. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αποσαφηνίζει επίσης ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Συμβούλιο (δηλαδή από τις χώρες μέλη της Ε.Ε.) και όχι από την Κομισιόν.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τον αυτονόητο όρο ότι οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και έχουν εφαρμοστεί σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.

»Η Ελλάδα θεωρεί ως βασικά θέματα μείζονος ευρωπαϊκού, περιφερειακού, αλλά και ελληνικού ενδιαφέροντος στα Δυτικά Βαλκάνια τα εξής: την σημαντική πρόοδο του Διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας, την ουσιαστική και βιώσιμη πρόοδο της Αλβανίας αναφορικά με τις πέντε καίριες προτεραιότητες καθώς και τη σημαντική προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαρακτηρίσει ως επείγουσες. Σημειώνει δε, ότι η επίλυση του ονοματολογικού παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι των τεθεισών προϋποθέσεων.

»Η Ελλάδα, ως χώρα άμεσης γειτνίασης, εργάζεται συστηματικά για την προώθηση των σχέσεων της με την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

»Υπενθυμίζεται ότι, επί ελληνική προεδρίας, στη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη για τα Δυτικά Βαλκάνια το 2003 επιβεβαιώθηκε η δέσμευση της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων που οδήγησε στην απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας για τα δύο αυτά κράτη, το 2014 και 2005 αντίστοιχα.

»Ειδικότερα, ως προς την Αλβανία, η χώρα μας εστιάζει τόσο στα μειονοτικά και περιουσιακά δικαιώματα όσο και στην ανάγκη για απόλυτη τήρηση της αρχής pacta sunt servanda, αλλά και στην αποτελεσματική καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών.

»Όσον αφορά στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί προς κάλυψη του κενού που δημιούργησε η οπισθοδρόμηση των τελευταίων χρόνων.

»Η σταθερότητα και η πρόοδος της χώρας είναι ζωτικού ελληνικού ενδιαφέροντος.

»Επισημαίνεται ότι είναι η έβδομη φορά που αυτή η χώρα λαμβάνει θετική σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

»Εντούτοις, θα πρέπει να αποσαφηνισθεί για μία εισέτι φορά προς όλες τις πλευρές ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Συμβούλιο -και όχι από την Επιτροπή- όπου η Ελλάδα έχει διατυπώσει με σαφήνεια της θέσεις της.

»Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως εκφράσει την ένθερμη υποστήριξη της στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

»Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν καταστήσει για άλλη μία φορά σαφές ότι εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως κατά πόσον επιθυμεί να προωθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία.

»Χαιρετίζουμε δε, τη διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρωτίστως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι απλώς ένα διμερές ζήτημα, αλλά άπτεται και της περιφερειακής ασφαλείας της Ένωσης.

»Παράλληλα, συγκρατούμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ρητή αναφορά στους δύο Έλληνες στρατιώτες που συνεχίζουν να κρατούνται στην Αδριανούπολη.

»Συνολικά, η μελλοντική διεύρυνση της Ένωσης συναρτάται άμεσα με την ανάγκη διεξαγωγής μίας σοβαρής και ουσιώδους συζήτησης για το κοινό μας μέλλον εντός μιας δημοκρατικής, κοινωνικής, δίκαιης και αποτελεσματικής Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των λαών της».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

FOCUS: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για «ανεπαρκή» μέτρα για τις φυσικές καταστροφές

Γεραπετρίτης: Στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν τίθενται ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας

Οι γυναίκες στην ΕΕ ζουν 5,4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Νίκος Δένδιας: Εξαιρετικό επίπεδο διμερούς αμυντικής σχέσης Ελλάδος–Μαυροβουνίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...