Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστέςΚύπροςΙσραήλΚουρδιστάνΤουρκίαΣκόπιαΒαλκάνιαΙράν
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανεξέλεγκτος «προβοκάτορας» της εξωτερικής μας πολιτικής ο Κουμουτσάκος – Έκθετη η ΝΔ – Μείζον εθνικό ζήτημα

Ανεξέλεγκτος «προβοκάτορας» της εξωτερικής μας πολιτικής ο Κουμουτσάκος – Έκθετη η ΝΔ – Μείζον εθνικό ζήτημα

Υπάρχει πλέον μείζον εθνικό ζήτημα με τον Γιώργο Κουμουτσάκο της Νέας Δημοκρατίας. Ο άνθρωπος αυτός επιβεβαιώνει πλήρως τον χαρακτηρισμό που του είχε προσάψει στο παρελθόν ο Νίκος Κοτζιάς, του «προβοκάτορα» στα εθνικά μας θέματα.

Στις 27 Νοεμβρίου 2017 ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σε μια άκρως σκληρή ανακοίνωσή του, είχε πει για τον εν λόγω:

«Ο κ. Κουμουτσάκος εδώ και καιρό δρα ως προβοκάτορας στην εξωτερική πολιτική». Στην ίδια ανακοίνωση τον χαρακτήριζε επίσης «προβοκάτορα» και «συκοφάντη».

Θα περίμενε κανείς ότι ύστερα από τόσο εξαιρετικά βαρείς χαρακτηρισμούς ο Τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είχε συμμαζευτεί. Να είχε την ελάχιστη τσίπα ντροπής και εθνικής ευθύνης. Δυστυχώς όμως δεν έχει.

Συνεχίζει ασυγκράτητος να αναμεταδίδει και να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις, να γίνεται χρήσιμος ηλίθιος της τουρκικής προπαγάνδας, να υπονομεύει τα εθνικά μας θέματα στον βωμό της μικροπολιτικής.

Το αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται περί επικίνδυνου ατόμου. Άκρως επικίνδυνου. Και η περίπτωσή του κρίνεται ως ανησυχητική για τη χώρα.

Διότι ο κ. Κουμουτσάκος από μόνος του μπορεί να εκτίθεται ως αστειάνθρωπος όσες φορές θέλει, όταν όμως το κάνει ως εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε υπάρχει μείζον εθνικό ζήτημα.

Την Τετάρτη ο Γιώργος Κουμουτσάκος με ανακοίνωσή του έσπευσε ψευδώς να ισχυριστεί ότι τώρα η Τουρκία για πρώτη φορά δήλωσε ότι τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος και καταλόγισε στην κυβέρνηση την ευθύνη για αυτή τη στάση της Τουρκίας.

Με πρωτοφανή ανευθυνότητα και αμετροέπεια, αυτός ο ψεύτης δήλωσε:

«Είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προβαίνει δημοσίως στον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι τα Ίμια ανήκουν πλήρως στην τουρκική κυριαρχία.

»Η Κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη διαρκή κλιμάκωση της προκλητικότητας της Άγκυρας.

»Την καλούμε, σήμερα κιόλας, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διμερείς και διεθνείς διπλωματικές ενέργειες για τη θωράκιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

»Πολυγλωσσία και ερασιτεχνισμοί στα εθνικά θέματα δεν συγχωρούνται».

Γιατί είναι ψεύτης και ανεύθυνος εάν όχι εγκληματικά και εθνικά επικίνδυνα αδαής;

Διότι η Τουρκία δεν είναι η πρώτη φορά που προέβαλε αυτή την ανυπόστατη αξίωση, όπως ανυπόστατες εξάλλου είναι όλες οι αξιώσεις της.

Το ίδιο είχε ισχυριστεί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και στις 31 Μαρτίου 2018, δηλαδή μόλις πριν 18 ημέρες.

Ο κ. Κουμουτσάκος τι έκανε τότε; Ασχολούνταν με κάτι άλλο και δεν το πήρε χαμπάρι;

Είναι άσχετος; Είναι αδιάφορος; Ή είναι απλά ένας «προχειράτζας» που κάνει μικροπολιτική πάνω στην εθνική μας ασφάλεια;

Ωστόσο, στις 31 Μαρτίου το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε απαντήσει με ανακοίνωσή του:

«Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ’αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη.

»Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της».

Τόσο σκληρή ανακοίνωση. Η Τουρκία «να μετράει τα λόγια της».

Δεν το θυμάται ο κ. Κουμουτσάκος; Τι έκανε στις 31 Μαρτίου; Έκανε διακοπές; Δεν είχε σύνδεση ίντερνετ να ενημερωθεί; Δεν του το είπαν; Δεν το είδε; Είχε μπλοκάρει το Twitter, από το οποίο κατά τα φαινόμενα ενημερώνεται;

Σήμερα, Τετάρτη 18 Απριλίου, η Τουρκία επανέλαβε τα ίδια για τα Ίμια.

Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση και η ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρει:

«Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του.

»Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο.

»Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.

»Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς.

»Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας».

Μάλιστα η ελληνική απάντηση δεν περιορίστηκε μόνο σε ανακοίνωση του υπουργείου, αλλά και ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας, δήλωσε:

«Με τρία διεθνή κείμενα είναι σαφής η ιδιοκτησία των Ιμίων στην Ελλάδα και καλό είναι να το πάρει χαμπάρι η Τουρκία ότι στην πλευρά τουλάχιστον του Αιγαίου οφείλει και θα είναι ωφέλιμο και για την ίδια να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο.

»Η Ελλάδα είναι κατά πολύ πιο οργανωμένη χώρα σε όλα τα πεδία και τους τομείς από το Ιράκ και τη Συρία».

Και ενώ σε όλες τις περιπτώσεις η Ελλάδα όχι μόνο αντέδρασε αλλά το έπραξε και με λεβεντιά, βγήκε μετά ο κ. Κουμουτσάκος -ως να ξύπνησε αργά το απόγευμα- και έβγαλε την παραπάνω απαράδεκτη ανακοίνωση του.

Η οργή για αυτόν αμετροεπή άνθρωπο φούντωσε και στο στρατόπεδο της πατριωτικής δεξιάς. Η δεξιά ιστοσελίδα Antinews τον σφυροκόπησε με το ακόλουθο κείμενο:

Νέα Δημοκρατία: Ο απόλυτος ερασιτεχνισμός στα εθνικά θέματα

Εάν οι αρμόδιοι παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις και είναι ανενημέρωτοι σε μείζονα εθνικά θέματα, όπως τα ελληνοτουρκικά, πως θα χειριστούν τις κρατικές υποθέσεις εάν αύριο γίνουν κυβέρνηση;

Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ο αρμόδιος τομεάρχης της επί των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, κ.Γιώργος Κουμουτσάκος, ότι η Τουρκία δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητεί με επίσημο κείμενό της την ελληνικότητα των Ιμίων, και να λέει ότι μόλις σήμερα το κάνει για πρώτη φορά; Που ζει; Αυτά είναι τα αντανακλαστικά της ΝΔ σε τόσο σοβαρά θέματα;

Άραγε, οι διπλωμάτες και το γραφείο του, δεν είχαν ενημερώσει τον κ.Κουμουτσάκο ότι προ μηνός, και πάλι, επίσημα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με αφορμή το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura για τα Ίμια, είχε δηλώσει ότι οι νησίδες είναι τουρκικές;

Ο ίδιος ο τομεάρχης, ως πρώην διπλωμάτης μάλιστα παρέλειψε μια τόσο σημαντική και προκλητική δήλωση εκ μέρους της Άγκυρας; Δεν συγχωρείται αυτή η ολιγωρία του, αν όχι νέα «γκάφα» εκ μέρους του.

Στις 31 – 3 – 2018, λοιπόν, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλούσε την Τουρκία «να μετράει τα λόγια της για τα Ίμια».

Ειδικότερα, ανέφερε: «Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της. Το νομικό καθεστώς των Ιμίων» υπογραμμίζει η ανακοίνωση «είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ’ αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη».

Προηγουμένως, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του κατηγορούσε την Ελλάδα για «πολιτική εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων» της ΕΕ συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμα Natura 2000 τα Ίμια «καθώς και ορισμένα νησιά, νησίδες και βράχους στο Αιγαίο, των οποίων η κυριαρχία δεν παραχωρείται στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες».

Το τουρκικό υπουργείο, μάλιστα,ισχυριζόταν ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την κυριαρχία της Τουρκίας επί των Ιμίων» και δήλωνε ότι η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί κανένα «τετελεσμένο γεγονός ως προς τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου Πελάγους, των οποίων το νομικό καθεστώς αμφισβητείται».

Σήμερα, λοιπόν, που ξαναείπαν τα ίδια οι Τούρκοι, σχεδόν ένα μήνα μετά δηλαδή, ο κ.Κουμουτσάκος ανακάλυψε, όπως αναφέρει στην on camera (!) μάλιστα δήλωσή του, ότι:

«Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προβαίνει δημοσίως στον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι τα Ίμια ανήκουν πλήρως στην τουρκική κυριαρχία. Η Κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη διαρκή κλιμάκωση της προκλητικότητας της Άγκυρας. Την καλούμε, σήμερα κιόλας, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διμερείς και διεθνείς διπλωματικές ενέργειες για τη θωράκιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Πολυγλωσσία και ερασιτεχνισμοί στα εθνικά θέματα δεν συγχωρούνται». Δυστυχώς, στην προκειμένη, είναι ο κ.Κουμουτσάκος που αποδεικνύεται ερασιτέχνης.

Σήμερα, αμέσως μετά την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το ελληνικό απάντησε ως εξής:

«Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό Δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947. Για άλλη μια φορά», υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ, «η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας».

Η παλαιότερη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Αναφέρεται ότι υιοθετήθηκε πρόσφατα από την Ελλάδα ο νόμος 4519/2018, ο οποίος αφορά τις 446 περιοχές ξηράς και θάλασσας που περιλαμβάνονται στο δίκτυο «Natura 2000».

Στην πραγματικότητα, η χώρα μας δεν φέρει καμία αντίρρηση στους γενικούς στόχους και το περιεχόμενο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ, όπως το «Natura 2000» και το Corine Bird Directive, κλπ.

Ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται εδώ και καιρό αυτά τα προγράμματα σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ελλάδα εκμεταλλεύεται το πρόγραμμα της ΕΕ, «Νatura 2000», μέσω της εθνικής της νομοθεσίας.

Η Ελλάδα, μετά την κρίση των Ιμίων το 1996, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα «Natura 2000» τις βραχονησίδες των Ιμίων, καθώς και κάποια άλλα νησιά του Αιγαίου, όπου η κυριαρχία τους δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα μέσα από διεθνείς συμφωνίες.

Επικοινωνήσαμε επισήμως τη θέση της Τουρκίας για τις πολιτικές της Ελλάδας αναφορικά με τη «Natura 2000» και τα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ στην Κομισιόν το 1998. Αναφέραμε ξεκάθαρα τη θέση μας πάνω σε αυτό το ζήτημα μέσω μίας ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ στις 29 Απριλίου του 1998 και μίας ανακοίνωσης του τότε Τούρκου πρωθυπουργού στις 30 Απριλίου.

Την περίοδο που ακολούθησε, πραγματοποιήσαμε διάφορες άλλες ανακοινώσεις, καθώς και γραπτά και προφορικά διαβήματα προς την Κομισιόν.

Σε αυτή τη συγκυρία, θα θέλαμε να καλέσουμε και πάλι την Ελλάδα να δράσει με κοινή λογική. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην ΕΕ να μην γίνει εργαλείο στις προσπάθειες πολιτικής εκμεταλλεύσης των περιβαλλοντικών προγραμμάτων από την Ελλάδα.

Παίρνουμε αυτή την ευκαιρία, για να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες των Ιμίων. Επιπλέον, δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός που θα παρουσιάσει η Ελλάδα σχετικά με τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου, το νομικό status των οποίων αμφισβητείται.

Τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο ελληνικός νόμος 4519/2018 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ σε σχέση με τις διαφορές της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο».

Ο Κουμουτσάκος ρεζίλι

Μετά από όλο αυτό το ρεζίλεμα, ο Γιώργος Κουμουτσάκος έσπευσε να εκδώσει «συμπληρωματική» ανακοίνωση, την οποία παρουσίασε ως… πλήρη. Λες και η προηγούμενη ήταν… ελλιπής.

Σε εμφανή πανικό αυτός ο «αμετροεπής», «ψεύτης», «συκοφάντης» και «προβοκάτορας», όπως τον έχει αποκαλέσει ο Νίκος Κοτζιάς, εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέχεια της προηγούμενης on camera δήλωσής του σχετικά με τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, έκανε την ακόλουθη εκτενέστερη δήλωση:

«Είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προβαίνει δημοσίως στον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι τα Ίμια ανήκουν πλήρως στην τουρκική κυριαρχία.

»Η δήλωση αυτή προσβάλλει κάθε έννοια σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και συνιστά απολύτως απαράδεκτη πρόκληση που τοποθετεί την Τουρκία ακόμα πιο μακριά από την Ευρώπη.

»Εντάσσεται στη στρατηγική συνεχούς αμφισβήτησης και διαρκούς έντασης που η Τουρκία εφαρμόζει στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η πολιτική αυτή έχει επικίνδυνα κλιμακωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

»Η Άγκυρα δοκιμάζει την πολιτική βούληση, τα διπλωματικά ανακλαστικά και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας.

»Της απαντάμε:

»- Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

»- Η Ελληνική κυριαρχία στα νησιά του και στις θαλάσσιες ζώνες τους είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη.

»Και η Κυβέρνηση όμως δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη διαρκή κλιμάκωση της προκλητικότητας της Άγκυρας. Την καλούμε, λοιπόν, να μην μείνει και πάλι αμήχανη, για να μην γίνει και μοιραία για τα εθνικά συμφέροντα. Οι ερασιτεχνισμοί στα εθνικά θέματα δεν συγχωρούνται.

»Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διμερείς και διεθνείς διπλωματικές ενέργειες υποστήριξης των εθνικών δικαίων και καταγγελίας των τουρκικών προκλήσεων.

»Να διαμορφώσει μια συγκροτημένη διεθνή στρατηγική προβολής των εθνικών θέσεων.

»Να ξεκινήσει αμέσως σήμερα με πρώτο βήμα την διενέργεια ταυτόχρονου εντονότατου διαβήματος προς τον Τούρκο Πρέσβυ στην Αθήνα και προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών στην Άγκυρα.

»Να δώσει οδηγίες για ενημέρωση των Υπουργείων Εξωτερικών σε όλες τις χώρες και των Διεθνών Οργανισμών όπου υπάρχουν ελληνικές διπλωματικές αρχές.

»Και ο Πρωθυπουργός να αφήσει την εσωτερική προπαγάνδα περί δήθεν «καθαρής εξόδου» και να αναλάβει διπλωματικό μαραθώνιο αφού βέβαια πρώτα πληροφορηθεί ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα.

»Η Νέα Δημοκρατία θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει ως αξιωματική αντιπολίτευση για να προβάλλει και να υποστηρίξει τα εθνικά δίκαια».

Η κατρακύλα της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γιώργου Κουμουτσάκου γίνεται δίχως φρένα.

Δυστυχώς για την πατρίδα και το έθνος, αυτός ο θίασος παριστάνει την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας.

Το TRIBUNE επιμένει ότι υπάρχει μείζον εθνικό ζήτημα με τον κ. Κουμουτσάκο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ατόπημα Μητσοτάκη: Μιλάει για τεχνητές πλειοψηφίες αμφισβητώντας το κύρος της Βουλής

Μαξίμου: Η ΝΔ ταυτίζεται με τη Χρυσή Αυγή και δεν καταδικάζει τα βίαια επεισόδια

Ο Σαμαράς που έδωσε το όνομα «Μακεδονία» στην ΠΓΔΜ τι παρίστανε στο Σύνταγμα;

Κοτζιάς: «Η Συμφωνία των Πρεσπών αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας»

Ο «υπασπιστής» του Σαμαρά Δημήτρης Σταμάτης επιτέθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ανδρέας Παπανδρέου (1993): Ο Μητσοτάκης μας δέσμευσε σε συμβιβασμό με τον όρο «Μακεδονία» ως τη μόνη λύση (βίντεο)
Στις 27 Μαρτίου 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου καταθέτει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τους...