Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστέςΚύπροςΙσραήλΚουρδιστάνΤουρκίαΣκόπιαΒαλκάνιαΙράν
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα κοινά μηνύματα Τσίπρα – Γιούνκερ για καθαρή έξοδο, χρέος και… αφαίρεση λιτότητας

Τα κοινά μηνύματα Τσίπρα – Γιούνκερ για καθαρή έξοδο, χρέος και… αφαίρεση λιτότητας

Την κοινή βούληση της Ελλάδας και της Κομισιόν η επικείμενη έξοδος της Ελλάδας από το «τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα» να είναι «η πιο καθαρή» και «η πιο σαφής», υπογράμμισαν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ και Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές τους δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δύο άνδρες τόνισαν ότι πριν από το τέλος του καλοκαιριού, στις 20 Αυγούστου που βγαίνει από το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα είναι μια κανονική χώρα όπως οι υπόλοιπες στην Ευρωζώνη.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, συμφώνησαν με τον Πρόεδρο της Κομισιόν «κάτι πολύ σημαντικό»: ότι αυτή είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη του κ. Γιούνκερ στη μνημονιακή Ελλάδα, όχι γιατί δεν σκοπεύει να ξανάρθει σύντομα, «αλλά γιατί πολύ σύντομα η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει σε αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκή κανονικότητα, θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα, θα ξαναγίνει μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήρε τα αποτελέσματα των προσπαθειών της χώρας στην οικονομία μιλώντας για «εξαιρετικές» επιδόσεις, οι οποίες, όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας αποτελούν «το διαβατήριο μας για την καθαρή έξοδο».

Στο ερώτημα αν η χώρα οδεύει προς μια καθαρή έξοδο ή αν τίθεται θέμα προληπτικής γραμμής και πώς -δεδομένης της υπεραπόδοσης και των υψηλών πλεονασμάτων- είναι δυνατόν να ζητούν ακόμη οι θεσμοί να υπάρξει μεγαλυτερη λιτότητα για το 2019 και το 2020, ο Πρόεδρος της Κομισιόν ήταν σαφής, απορρίπτοντας παράλληλα το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής:

«Ποτέ δεν ήμουν φανατικός οπαδός της λιτότητας, της τυφλής λιτότητας, της άκαμπτης λιτότητας», σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι «εμείς θέλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια να είναι η πιο σαφής και η πιο καθαρή».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε το σταθερό πλαίσιο επαναλαμβανόμενης δημοσιονομικής απόδοσης που έχει επιτευχθεί και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, (ενδεικτό ότι η Ελλάδα πέτυχε το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα φέτος στην Ευρώπη) για να σημειώσει ότι αυτά αποκαθιστούν την αξιοπιστία της χώρα και προδικάζουν με ασφάλεια την επίτευξη των στόχων για τα επόμενα χρόνια και κυρίως για το 2018 και 2019.

Σημείωσε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι όχι να προστεθούν νέα μέτρα λιτότητας, αλλά ενδεχομένως να αφαιρεθούν κάποια, δίνοντας μεγαλύτερη ορμή στην ανάπτυξη».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση που τέθηκε και στον κ. Γιούνκερ, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι κι εμείς δουλεύουμε για να είναι μια καθαρή και σαφής έξοδος, για να τονίσει ότι «αυτό σημαίνει ότι μετά από 8 χρόνια δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να μην επιστρέψει στο καθεστώς όλων των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης» και πως η «εκπληκτική δημοσιονομική απόδοση της οικονομίας είναι το διαβατήριο» γι’ αυτή την καθαρή έξοδο.

Είπε ότι έγιναν λάθη το προηγούμενο διάστημα, όχι με την ευθύνη της Επιτροπής και πως αποδείχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια ότι υπήρχαν υπερβολικές απαιτήσεις και αποδείχθηκε και η αποτυχία σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις κάποιων από των θεσμών όσον αφορά στα μέτρα που απαιτούνταν για την επίτευξη των στόχων.

Για να υπογραμμίσει: «Τώρα με νηφαλιότητα όχι μόνο δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους για περισσότερη λιτότητα, αλλά πρέπει να δούμε πώς θα ελαφρύνουμε την οικονομία από δυσβάσταχτη φορολογία, προκειμένου να επιταχύνουμε την ανάπτυξη».

«Πιστεύω ότι σε αυτόν τον στόχο βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», είπε.

Γιούνκερ: «Πριν από το τέλος του καλοκαιριού η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα κανονική όπως οι υπόλοιπες της Ευρωζώνης»

Ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ σημείωσε τη «βαθιά και στέρεη φιλία» που τον συνδέει με την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

«Καταφέραμε μαζί να βρεθούμε ενώπιον μιας πολύ ευτυχούς προοπτικής γιατί πριν από το τέλος του καλοκαιριού η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα τοσο κανονική όσο και οι υπόλοιπες της Ευρωζώνης».

«Στις 20 Αυγούστου», τόνισε, «θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος υποστήριξης της Ελλάδας του μνημονίου».

«Μαζί μπορούμε να γυρίσουμε τη σελίδα αυτών των τελευταίων δύσκολων χρόνων», είπε και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την 4η αξιολόγηση του προγράμματος και όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα.

Υπογράμμισε ότι όσον αφορά τα στην οικονομία τα νέα είναι καλά και οι προοπτικές είναι θετικές.

Για το χρέος: «Όλα τα κράτη να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει»

«Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο θέμα της μείωσης του χρέος και θα ήθελα όλα τα κράτη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει».

Η Ελλάδα, είπε, θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας που έχει υιοθετηθεί και εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για τον τρόπο που η Ελλάδα προχωρά.

«Οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι εξαιρετικές και τα πρώτα αποτελέσματα τα έχουμε μπροστά μας»

«Οι επιδόσεις της Ελλάδα είναι εξαιρετικές, όπως και οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών και τα πρώτα αποτελέσματα τα έχουμε μπροστά μας: Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικά η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά και η Ελλάδα μπόρεσε να μειώσει το 15,1% του δημοσιονομικού ελλείμματος στο τέλος του 2009, τώρα το έχει γυρίσει σε πλεόνασμα».

«Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη»

Ο κ. Γιούνκερ ρωτήθηκε αν είναι επαρκές το αναπτυξιακί σχέδιο της Ελλάδας, για να τονίσει ότι «η ανάπτυξη έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

»Άρα όλες οι μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε το ελληνικό κοινοβούλιο ακολουθούν τη σωστή πορεία. Τώρα πρέπει να δούμε και τις υπόλοιπες μεταρρθμίεις που θα γίνουν σε αυτούς τους τομείς».

«Η Ελλάδα μπόρεσε να επωφεληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από το επενδυτικό πρόγραμμα»

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος με το επενδυτικό πρόγραμαμ που φέρει το όνομα του και «βρίσκει τόσο μεγάλη υποστήριξη στην Ελλάδα».

Σημείωσε ότι «η Ελλάδα μπόρεσε να επωφεληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τα χρήματα αυτά και αυτό αποδεικνύει ότι όταν η Ελλάδα αναλαμβάνει δεσμεύσεις, τηρεί τις υποσχέσεις της και έχει σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και του ευρωπαϊκού ταμείου επενδύσεων».

Αλ. Τσίπρας: Το διαβατήριο για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα είναι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας

Καλωσορίζοντας τον Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ο κ. Τσίπρας τον χαρακτήρισε έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, γεγονός που αποδείχτηκε σε δύσκολες στιγμές.

Σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός, με θυσίες και στερήσεις αυτά τα οκτώ χρόνια, διεκδίκησε και πετυχαίνει να παραμείνει η χώρα στον πυρήνα της ΕΕ, την Ευρωζώνη, να εξυγιάνει και να εξορθολογίσει τα δημόσια οικονομικά της, να προβεί σε μια πλειάδα σοβαρών και δύσκολων δομικών μεταρρυθμίσεων.

Αυτά, υπογράμμισε, αποτελούν «το εχέγγυο ότι δεν βγαίνουμε απλά από το πρόγραμμα στήριξης, αλλά δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να μην ξαναγυρίσουμε πίσω σε αυτά που μας οδήγησαν στα προγράμματα αυτά».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλες αυτές οι προσπάθειες δίνουν τη δυνατότητα «να πετύχουμε -και θα πετύχουμε- μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, δηλαδή μια έξοδο χωρίς την ανάγκη μιας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, όπως άλλωστε συνέβη και με άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα και το ολοκλήρωσαν επιτυχώς».

Συμπλήρωσε δε πως «με την καθοριστική συμβολή της Κομισιοό και του του Προέδρου Γιούνκερ, είμαστε κοντά και στην οριστική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων που αφορούν στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθει στο Eurogroup».

«Το διαβατήριο για αυτό που ονομάζουμε καθαρή έξοδο απο το πρόγραμμα είναι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε.

Η απόδοση αυτή, τόνισε, εξέπληξε θετικά όλους τους εταίρους τα τελευταία τρία χρόνια και έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία της χώρας απέναντι σε αυτούς.

Σχολίασε ότι για πάρα πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις υπόσχονταν πολλά αλλά δεν τηρούσαν πολλές από τις δεσμεύσεις της και πως η παρούσα κυβέρνηση έχει υπερβεί επανειλημμένως τους στόχους, «κάτι που στο παρελθόν ήταν αδιανόητο».

Εξήγησε ειδικότερα ότι «με το μείγμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουμε έχειουμε διαμορφώσει μια κεκτημένη δυναμική στο δημοσιονομικό πεδίο, ένα σταθερό πλαίσιο επαναλαμβανόμενης δημοσιονομικής υπεραπόδοσης: Κάθε χρόνο, πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πιο πάνω από 3,5% του ΑΕΠ. Το υψηλότερο στην Ευρωζώνη φέτος.

»Πράγμα που αποκαθιστά την αξιοπιστία, αλλά και προδικάζει με ασφάλεια την επίτευξη των στόχων για τα επόμενα χρόνια και κυρίως για το ‘18 και το ’19».

Σχολίασε ότι πρόκειται για πραγματικό επίτευγμα του ελληνικού λαού, αλλά, ταυτόχρονα, και για μια ευαίσθητη οικονομική ισορροπία, «που αποδεικνύει ότι αυτό που χρειάζεται είναι όχι να προστεθούν νέα μέτρα λιτότητας, αλλά ενδεχομώνς να αφαιρεθούν κάποια, δίνοντας μεγαλύτερη ορμή στην ανάπτυξη».

«Αποκατάσταση της κανονικότητας δεν σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν»

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «αποκατάσταση της κανονικότητας σημαίνει ανάκτηση της κυριαρχίας μας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

Δεν σημαίνει, όμως, ότι επανερχόμαστε στο παρελθόν. Δεν σημαίνει ότι επαναλαμβάνουμε τα λάθη και τις συμπεριφορές που συνέβαλαν στην κρίση».

Τόνισε ότι σε αυτή την κατεύθυνση οι δομικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, στις φορολογικές αρχές, στη δικαιοσύνη, όχι μόνο δεν πρέπει να ανατραπούν αλλά να βαθύνουν.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, «πρέπει να εντατικοποιηθούν και οι προσπάθειές μας για την επούλωση των πληγών της κρίσης και καταπολέμησης των αδικιών και των ανισοτήτων», για να υπογραμμίσει ότι «αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μια σταθερή προοπτική δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης».

«Νέο, ισχυρό, κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στην κατεύθυνση αυτή, επεξεργαζόμαστε τη δική μας αναπτυξιακή στρατηγική και τη συζητάμε με τους εταίρυς μας:

»Ένα νέο ισχυρό, κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο».

Πυλώνας αυτού, είπε, το ανθρώπινο κεφάλαιο: Οι συνθήκες εργασίας, το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, αλλά και ο καίριος ρόλος του στην παραγωγική ανασυγκρότηση και τη διαμόρφωση μιας εξωστρεφούς, τεχνολογικά προηγμένης και διεθνώς ανταγωνιστικής οικονομίας.

Η επόμενη μέρα της Ελλάδας θα είναι και η επόμενη μέρα της ΕΕ

«Η επόμενη μέρα της Ελλάδας θα είναι μέρος της επόμενης μέρας της Ευρωζώνης και της ΕΕ συνολικά», τόνισε.

Σημείωσε ότι «πρέπει τώρα που η Ευρωζώνη ανακάμπτει, να τη θωρακίσουμε απέναντι στο ενδεχόμενο μιας κάποιας μελλοντικής κρίσης.

Πρέπει να κλείσει ο κύκλος της αδράνειας στην Ευρώπη. Η ακροδεξιά στροφή και η έξαρση του λαϊκισμού την απειλούν».

«Γι’ αυτό», τόνισε, «η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για την επανασύνδεση του ευρωπαϊκού σχεδίου με τους λαούς της Ευρώπης».

Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι «παρότι έχουμε πιο προωθημένες προτάσεις, εντούς κατανοούμε ότι αποτελούν κοινό τόπο», «στηρίζουμε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν κοινά σημεία με το δικό μας σχέδιο για τον εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης».

«Για μας», είπε, «μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης σημαίνει ενίσχυση των κοινωνικών και δημοκρατικών χαρακτηριστικών της.

»Σημαίνει σύγκλιση και συνοχή. Σημαίνει ανάπτυξη στη θέση της λιτότητας. Σημαίνει και μια νέα θεσμική αρχιτεκτονική που θα αντικαθιστά τους διακρατικούς με υπερεθνικούς θεσμούς».

Είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση για υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης, «παράλληλα προτείναμε εμείς και Υπουργό Κοινωνικής Προστασίας».

«Χρειαζόμαστε προϋπολογισμό της Ευρωζώνης ως αυτόματο σταθεροποιητή, με επίκεντρο την καταπολέμηση της ανεργίας. Χρειαζόμαστε και εξευρωπαϊσμό του θεσμού διαχείρισης κρίσεων.

»Ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ως δανειστή έσχατης καταφυγής για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, που θα στηρίζει το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων.

»Ένα Ταμείο, εντός των ευρωπαϊκών Συνθηκών, υπό κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό έλεγχο», πρόσθεσε.

Κεντρικός ο ρόλος της Ελλάδας στην αναβάθμιση του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ

Με τον κ. Γιούνκερ συζήτησαν εκτενώς και για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέλλον μόνο αν αναβαθμίσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο, ως δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, που προασπίζει το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

»Και η Ελλάδα –όπως αποδείχτηκε και τα τελευταία χρόνια- έχει να παιξει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια», τόνισε.

Τόσο λόγω της γεωπολιτικής θέση της αλλά και λόγω της ιστορικής επιλογής του ελληνικού λαού, ο οποίος απέδειξε και αποδεικνύει, στηρίζοντας- παρά τις δικές του δυσκολίες και παρά το κλείσιμο των βορείων συνόρων – τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που κατέφθασαν και καταφθάνουν στα νησιά μας, προασπίζοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά και τις ευρωπαϊκές αξίες.

«Αυτό αποδείξαμε με την προσπάθειά μας – παρά τις δυσκολίες- να βρούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», τόνισε.

«Αυτό αποδεικνύουμε παραμένοντας αποφασιστικοί, αλλά και ψύχραιμοι, στην αντιμετώπιση επικίνδυνων προκλήσεων στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας, έναντι των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλα ταυτόχρονα και επιμένοντας στον διάλογο και τη συνεννόηση με τους γείτονες μας», σημείωσε.

«Αυτό αποδεικνύουμε χτίζοντας πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια υπέρ της συνανάπτυξης και του διαλόγου της ευρωπαϊκης προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων», τόνισε.

«Αυτό αποδεικνύουμε επιχειρώντας για πρώτη φορά με τόσο αποφασιστικό τρόπο, να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με εγγυήσεις ότι το ζήτημα θα λυθεί οριστικά».

«Αλλά και λύσεις για την ευρωπαϊκή προοπτικής της Αλβανίας», πρόσθεσε.

«Όλοι μαζί θα πετύχουμε»

Παραπέμποντας σε μια φράση που έχει χρησιμοποιήσει ο κ. Γιούνκερ ότι οι Ευρωπαίοι ή θα πετύχουμε όλοι μαζ ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στην Ελλάδα γνωρίζουεμ πολύ καλά πόσο αγωνίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν και τον ρόλο που έπαιξε «ώστε να πετύχουεμ μαζί».

Δήλωσε αισιόδοξος περισσότερο από ποτέ ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες υπάρει η ευκαιρία μπροστά μας, η οποία δεν θα χαθεί αυτή τη φορά, «να αποδείξουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε όλοι μαζί».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τι θα συζητήσουν οι «7» του ευρωπαϊκού νότου στη συνάντησή τους στη Λευκωσία

Τα συλλυπητήρια του Αλέξη Τσίπρα στην οικογένεια του Θέμου Αναστασιάδη

Την επόμενη εβδομάδα θα πέσουν οι υπογραφές για την αύξηση του κατώτατου μισθού

To Βερολίνο προειδοποιεί για «καταστροφικές» συνέπειες στην ασφάλεια σε περίπτωση άτακτου Brexit

Αγριεύει η ιταλο-γαλλική κόντρα – Τι είπε ο Σαλβίνι για τον Μακρόν

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Βούλγαρος Αναλυτής: Οι Έλληνες δέσμευσαν τα Σκόπια χειροπόδαρα – Μακεδονία ονομάζεται μόνο η επαρχία τους
Η ελληνική Συμφωνία των Πρεσπών είναι καλύτερη από τη βουλγαρική συμφωνία με τη «Μακεδονία» για...