Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στήριξη στους νησιώτες – Η απάντηση Τσίπρα στις προβοκάτσιες της ΝΔ

Στήριξη στους νησιώτες – Η απάντηση Τσίπρα στις προβοκάτσιες της ΝΔ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Να υπερκεράσει τις προβοκάτσιες μίας μειοψηφίας ακροδεξιών και κυρίως της ΝΔ που για πολλοστή φορά επιχειρεί να πυροδοτήσει το θεσμό των περιφερειακών συνεδρίων, και παράλληλα να παράσχει απτή στήριξη στους νησιώτες προσδοκά από τη Λέσβο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Το 14ο περιφερειακό συνέδριο ξεκίνησε κανονικά από χθες, με την προσέλευση τοπικών παραγόντων και παραγωγικών φορέων, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, να είναι μεγάλη.

Τα μείζονα ζητήματα, τα οποία απασχολούν τα νησιά του βορείου Αιγαίου και κυρίως τη Λέσβο δεν είναι άλλα από την επικείμενη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ και το προσφυγικό, όπου με την αύξηση των ροών των τελευταίων ημερών η κατάσταση στο νησί τείνει να γίνει εκ νέου εκρηκτική με τη συνδρομή και ακροδεξιών στοιχείων που δυναμιτίζουν το κλίμα.

Ως προς το πρώτο, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι το μεταφορικό ισοδύναμο (οικονομική ενίσχυση για όσους ταξιδεύουν από και προς τα νησιά με το φθηνότερο μέσο μεταφοράς προκειμένου να μη χρεώνονται περισσότερα από αυτόν που ταξιδεύει για παράδειγμα με το υπεραστικό λεωφορείο) για κατοίκους και προϊόντα δεν μπορεί να ισοφαρίσει τις απώλειες από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ γι’ αυτό και το επιτελείο του σκέφτεται τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση θα μπορούσε να περιορίσει τις ζημίες από την ένταξη του ΦΠΑ στο καθεστώς που ισχύει για την υπόλοιπη χώρα.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επανέλθει στη διαπραγμάτευση το θέμα του ειδικού καθεστώτος με τους μειωμένους συντελεστές για τα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Ωστόσο, αυτό δε μπορεί να γίνει εν μία νυκτί, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά γνωρίζοντες τα της διαπραγμάτευσης και της στάσης των θεσμών.

Πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι στις σκέψεις του Μαξίμου εντάσσεται η αναδιοργάνωση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ με μειωμένους συντελεστές και την ένταξη σ’ αυτό όχι μόνο των νησιών αλλά και ορισμένων απομονωμένων ορεινών χωριών.

Ως προς το δεύτερο θέμα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο αναμένεται εντός του προσεχούς διαστήματος να κατατεθεί στη Βουλή εκτιμάται πως διασφαλίζει την καλύτερη εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, προκειμένου να υπάρχουν επιστροφές στην Άγκυρα όσων απορρίπτεται η αίτηση ασύλου, γεγονός που αναμένεται να λειτουργήσει αποσυμφορητικά για τη Λέσβο.

Την ίδια ώρα πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως το πρωθυπουργικό γραφείο παρατηρεί προσεκτικά όλες τις κινήσεις της ΝΔ το τελευταίο διάστημα γύρω από το θέμα του περιφερειακού συνεδρίου στο Βόρειο Αιγαίο.

Αρχής γενομένης από τα επεισόδια προ δέκα ημερών, στα οποία μετείχαν ακροδεξιά στοιχεία και όπως εν συνεχεία αποκαλύφθηκε και στελέχη της ΝΔ, η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμάται πως έχει επιδοθεί σε μία προσπάθεια απαξίωσης του περιφερειακού συνεδρίου μέσα από την καλλιέργεια κλίματος έντασης στη Λέσβο.

Προς επίρρωση τούτου δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν εκ του πονηρού το αιφνίδιο ταξίδι πέντε βουλευτών της ΝΔ λίγες μέρες πριν την άφιξη του Πρωθυπουργού, αφού όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι έγινε προσπάθεια κινητοποίησης του κόσμου για ένταση και αποχή από το περιφερειακό συνέδριο.

Ενδεικτικό των γαλάζιων σχεδιασμών είναι το γεγονός ότι από χθες επιχειρείται μία εικόνα “αποκλεισμού” του Πρωθυπουργού και αστυνομοκρατίας με διμοιρίες υπό το φόβο επεισοδίων, εικόνα την οποία έχει φροντίσει βέβαια να “φουντώσει” η ίδια η ΝΔ.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης χθες χαρακτήρισε εκ νέου “φιέστες” τα περιφερειακά συνέδρια, απαξιώνοντας όχι μόνο την ουσία του ευρύτατου διαλόγου με φορείς ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, αλλά και τα ίδια τα γαλάζια στελέχη ανά την Ελλάδα που έχουν συμμετέχει σε αυτά τα 13 συνέδρια μέχρι στιγμής, των οποίων η επιτυχία είναι πανθομολογούμενη.

Αντ’ αυτού, από το πρωθυπουργικό επιτελείο πάντως σημειώνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο θα στηλιτεύσει στην ομιλία του την υπονομευτική στάση της ΝΔ, αλλά θα υπερθεματίσει για την επιτυχία των συνεδρίων που ολοκληρώνουν τον κύκλο τους και ασχέτως με τις όποιες προβοκάτσιες επιχειρεί η αντιπολίτευση πετυχαίνουν το στόχο τους, δηλαδή έναν ευρύ διάλογο με όλους τους κατά τόπους παραγωγικούς φορείς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για το νέο παραγωγικό μοντέλο της κάθε περιφέρειας, το οποίο θα βασίζεται στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Αλαζόνας ο Κ. Μητσοτάκης – Οι πολίτες θα του στείλουν ηχηρό μήνυμα στις 9 Ιουνίου

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία

Δημοσκόπηση: Χαμηλές πτήσεις για τα μεγάλα κόμματα – Πρωτιές για Αυτιά και Μπεκατώρου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...