Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε διπλωματικό μαραθώνιο δύο εβδομάδων ο Κοτζιάς – Ποιους θα δει στην Αμερική

Σε διπλωματικό μαραθώνιο δύο εβδομάδων ο Κοτζιάς – Ποιους θα δει στην Αμερική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διπλωματικό μαραθώνιο, διάρκειας σχεδόν δυο εβδομάδων, σε κρίσιμης σημασίας κέντρα, στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, ξεκινά τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα των επαφών του, μεταξύ των άλλων, τα φλέγοντα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το Σκοπιανό και το Κυπριακό, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής.

Ιδιαίτερης σημασίας, βέβαια, τόσο για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις όσο και για τη γενικότερη κατάσταση στην ευρύτερη γειτονιά μας, είναι οι πρώτες επαφές που θα κάνει με τους νέους επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Ενδιαφέρον είναι ότι κ. Κοτζιάς είναι ο δεύτερος υπουργός Εξωτερικών κράτους-μέλους της Ε.Ε., μετά τον Βρετανό, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προσκαλείται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι, κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, θα συναντηθεί με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Αντόνιο Γκουτιέρες.

Ως γνωστόν, τόσο το Σκοπιανό όσο και το Κυπριακό είναι δυο ζητήματα στα οποία εμπλέκεται άμεσα ο ΟΗΕ.

Στο Κυπριακό, συνεχίζει ο Ελεύθερος Τύπος, παρατηρείται εντονότατη δραστηριοποίηση της Άγκυρας με στόχο να εκτρέψει την επίλυση του προβλήματος από το πλαίσιο του ΟΗΕ και, πολύ περισσότερο, να ενταφιάσει το «πλαίσιο Γκουτιέρες».

Ως γνωστόν, κατά την περσινή, δεύτερη Διάσκεψη για το Κυπριακό, στο Κρανς Μοντανά, στην Ελβετία, τις διαδικασίες της οποίας τορπίλισε ευθέως η Άγκυρα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι συνομιλίες σε αδιέξοδο, ο γ.γ. του ΟΗΕ έθεσε ως βάση την κατάργηση του απαράδεκτου «καθεστώτος εγγυήσεων», το οποίο άνοιξε το δρόμο στον «Αττίλα», και της παραμονής των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στη Μεγαλόνησο.

Τώρα, λοιπόν, η Άγκυρα εξόφθαλμα προωθεί το σχέδιο της δημιουργίας δυο ξεχωριστών κρατών και της συνομοσπονδίας.

Αντίθετα, μέχρι πρότινος, συζητούσε την εκδοχή της ομοσπονδίας, σχέδιο άλλωστε που προωθούσε και ο ΟΗΕ.

Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι στην Κύπρο κάποιες πολιτικές δυνάμεις φαίνεται να κλείνουν το μάτι στις «θέσεις» της Άγκυρας!

Επαφές Κοτζιά σε ΗΠΑ, Γερμανία

Σε αυτή την περίοδο, πάντως, οπότε οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας μάλλον βρίσκονται στο ναδίρ, παρά τις προσπάθειες που γίνονται εκατέρωθεν, και κυρίως από την Ουάσιγκτον, για να διασωθούν, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί εκεί για μία εβδομάδα.

Προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον πρόσφατα ορισθέντα Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, και το νέο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον.

Και οι δυο, ως γνωστόν, θεωρούνται από τους «σκληροπυρηνικούς» του περιβάλλοντος Τραμπ.

Ως γνωστόν, στην πλειάδα των συνεντεύξεών του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάγιατ, κάνει «επίθεση φιλίας», ενώ έχει δώσει το στίγμα της αναβάθμισης της σχέσης Ουάσιγκτον – Αθήνας και την εικόνα της σύσφιγξης της «στρατηγικής» συμμαχίας των δυο εταίρων, ειδικά στο φόντο των σοβαρότατων και ραγδαίων εξελίξεων στη γειτονιά μας.

Μετά τις ΗΠΑ, ο Ελληνας υπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα πάρει μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (ΣΕΥ), ενώ την ίδια ημέρα σχεδιάζεται να συναντηθεί με τον Γερμανό πρόεδρο και πρώην υπουργό Εξωτερικών Φραν Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.

Ο τελευταίος, ο οποίος γνωρίζεται με τον κ. Κοτζιά από τα φοιτητικά τους χρόνια στη Γερμανία, άλλαξε ελαφρώς το πρόγραμμα για τη μετάβασή του στην Ουκρανία, προκειμένου να συναντήσει τον Έλληνα υπουργό.

Την επομένη, κατά πληροφορίες, θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του που τοποθετήθηκε μόλις προ μηνών στο πόστο του υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, καταλήγει ο Ελεύθερος Τύπος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πύραυλο των Χούτι κατέρριψαν οι Αμερικανοί – Είχε στόχο πλοίο με 4 Έλληνες στο πλήρωμα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...