Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οργή Τσίπρα: Ο Μητσοτάκης θλιβερό φερέφωνο Σαμαρά – Αυτός έδωσε τη «Μακεδονία»

Οργή Τσίπρα: Ο Μητσοτάκης θλιβερό φερέφωνο Σαμαρά – Αυτός έδωσε τη «Μακεδονία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για θεατρικά προσχεδιασμένη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην προαποφασισμένη πρόταση δυσπιστίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την χαρακτήρισε καλοδεχούμενη καθώς όπως σημείωσε, δίνει την ευκαιρία να τα πουν όλα.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του TRIBUNE: Πώς ο Μητσοτάκης με την πρόταση μομφής πάτησε τη νάρκη μέσα στη ΝΔ

«Ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μετατραπεί σε ένα θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της ΝΔ, του κ. Σαμαρά που έχτισε όλη την πολιτική του καριέρα πουλώντας ψεύτικο υπερπατριωτισμό στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.

Ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας τη στάση του το 1991 που για πρώτη φορά ως υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», μέχρι και την αναφορά του Αντιπροέδρου της κυβέρνησής του το 2014, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ είπε ότι η Ελλάδα θέλει λύση με σύνθετη ονομασία erga omnes κατηγόρησε τον Αντ. Σαμαρά ότι έχει μεγάλες ευθύνες για το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

“Και αυτό αν και ήταν ο πρώτος, ο οποίος επισήμως ως Υπουργός των Εξωτερικών, αντικαθιστώντας τότε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στις 2 Δεκεμβρίου του 1991 στο Συμβούλιο Κορυφής απεδέχθη σε επίσημο κείμενο της τότε ΕΟΚ να καταγραφεί η γείτονα χώρα με τον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

“Ήταν αυτός ο οποίος απεδέχθη και ήταν βεβαίως και ο πρώτος ο οποίος γέννησε αυτό το πρόβλημα, όταν πολύ αργότερα -δεν τα λέω εγώ, ανατρέξτε μιας και φωνασκείτε σε μαρτυρίες που αφορούν συνεντεύξεις του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ανατρέξτε να τα διαβάσετε και να τα διαπιστώσετε- στις 16 Δεκέμβρη του 1991 στην κρίσιμη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της τότε ΕΟΚ, όταν συζητείτο η ανεξαρτητοποίηση των πρώην σοσιαλιστικών δημοκρατιών της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, δεν έθεσε κανένα θέμα προκειμένου να παρθεί μια απόφαση που η Ελλάδα δεν ήταν σύμφωνη τότε και οι Γερμανοί και άλλες χώρες πιέζανε σε σχέση με το πώς θα ονομάζεται αυτή η χώρα. Τότε μάλιστα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον είχε χαρακτηρίσει «ανόητο»” σημείωσε.

Αυτός, λοιπόν, ο άνθρωπος ο οποίος έχει μεγάλη ευθύνη για τη γέννηση αυτού του προβλήματος που ταλανίζει την εξωτερική μας πολιτική είναι αυτός που αργότερα είχε το θράσος να σηκώσει τη σημαία του υπερπατριωτισμού και να ρίξει τότε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

“Και σήμερα πάλι είναι αυτός ο οποίος παρουσιαζόμενος ως υπερπατριώτης έρχεται και παριστάνει τον θεματοφύλακα των εθνικών αξιών του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, όταν το 1994 έχοντας ιδρύσει το κόμμα της «Πολιτικής Άνοιξης» λυσσαλέα επιτίθετο και στους δύο, τότε Πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου και Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, για το θέμα των Σκοπίων ζητώντας να αποχωρήσουν από την ενεργό πολιτική δράση. Διότι η Ελλάδα, έλεγε, δεν μπορεί να έχει μια ηγεσία κουρασμένη και πρέπει να τρέξει μπροστά” πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Και βεβαίως είναι ο ίδιος που είχε ξεχάσει, όταν αργότερα έγινε Πρωθυπουργός, το θέμα αυτό, διότι η κυβέρνησή του -και ορθώς τότε- δια του εκπροσώπου της του Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Βενιζέλου, στη συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών παρουσίαζε την επίσημη εθνική θέση και της Κυβέρνησης Σαμαρά, που ήταν σύνθετη ονομασία προφανώς με τον όρο «Μακεδονία» με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes” σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Είχε το θράσος να σηκώσει τη σημαία τού υπερπατριωτισμού και παριστάνει τον θεματοφύλακα αξιών του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ επιτέθηκε λυσσαλέα και στους δύο την εποχή που ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη και τους ζήτησε να αποχωρήσουν από την πολιτική ζωή του τόπου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Ο κ. Σαμαράς οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε μια θέση, στάση και συμπεριφορά θεσμικών ακροβασιών.

»Διότι εμπλέκει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ακροβασίες για το τι προβλέπει το Σύνταγμα» επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας που καταθέτει ο Κ. Μητσοτάκης, σημείωσε ότι «είναι ένα δώρο που μας κάνατε τούτη τη στιγμή.

»Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσουμε αυτές τις δύο μέρες με ονόματα και διευθύνσεις για το ποιος έδωσε τι και πότε».

«Εμπόριο πατριωτισμού και πατριδοκαπηλείας στην αριστερά δεν θα κάνετε κ. Μητσοτάκη» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και κλείνοντας την ομιλία του έστειλε μήνυμα στον πρόεδρο της ΝΔ:

«Θα αναμετρηθούμε με την ιστορία και με τις ευθύνες μας μόνο που εσείς αυτό το διήμερο θα αναμετρηθείτε και με την οικογενειακή σας πολιτική ιστορία και φοβάμαι ότι θα βρεθείτε εντυπωσιακά ελλιποβαρής».

Διαβάστε το ρεπορτάζ του TRIBUNE: Πώς ο Μητσοτάκης με την πρόταση μομφής πάτησε τη νάρκη μέσα στη ΝΔ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

ΣΥΡΙΖΑ: Με απειλές περί αστάθειας και χάους ξεκινά η ΝΔ την εκστρατεία φόβου

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...