Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γαλλία δεν θέλει τα Σκόπια στην ΕΕ – Δηλαδή, δεν είμαστε εμείς οι «κακοί»;

Η Γαλλία δεν θέλει τα Σκόπια στην ΕΕ – Δηλαδή, δεν είμαστε εμείς οι «κακοί»;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι Ευρωπαίοι ποτέ δεν ήθελαν την Τουρκία στην ΕΕ αλλά κρύβονταν πίσω από το βέτο που είχε θέσει η Ελλάδα. Έτσι, όποτε διαμαρτυρόταν η Τουρκία γιατί δεν την εντάσσουν στην Ένωση, εκείνοι έριχναν το φταίξιμο σε εμάς.

Τότε, πριν 20 χρόνια, ο Νίκος Κοτζιάς ήταν διαπραγματευτής διπλωμάτης του υπουργείου Εξωτερικών. Και ήταν δική του πρόταση να αλλάξει η στάση της Ελλάδας, να πει «ναι» στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι εταίροι μας.

Έτσι και έγινε λοιπόν. Η Ελλάδα δήλωσε ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, οι εταίροι όταν το πληροφορήθηκαν πανικοβλήθηκαν διότι δεν μπορούσαν πλέον να ρίχνουν το φταίξιμο σε εμάς και εκείνοι να παριστάνουν τους «καλούς» στους Τούρκους και από τότε η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας μπλοκάρεται από εκείνους, όχι από εμάς.

Πετάξαμε δηλαδή από πάνω μας ένα διπλωματικό βαρίδι, που τροφοδοτούσε επιπλέον την τουρκική επιθετικότητα.

Πάμε τώρα στα Σκόπια. Μέχρι προχθές οι Ευρωπαίοι εταίροι έριχναν τις ευθύνες στην Ελλάδα για τα Σκόπια, ότι δήθεν η χώρα μας τα εμπόδιζε να πορευτούν τον ευρωπαϊκό τους δρόμο. Τώρα όμως που η Ελλάδα δεν είναι πια το «εμπόδιο», αποκαλύφθηκε ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, δεν τα θέλουν στην ΕΕ. Μέχρι πρότινος όμως «βολεύονταν» πίσω από το ελληνικό «βέτο», όπως ακριβώς συνέβαινε και πριν 20 χρόνια με την Τουρκία. Εμείς να φαινόμαστε «κακοί» και εκείνοι «καλοί».

Όπως μεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας την Παρασκευή σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξέφρασε αισιοδοξία ότι τα αρμόδια όργανα της ΕΕ που θα συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα -αρχικά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο– θα αποφασίσουν τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα του.

Κληθείς να σχολιάσει τις επιφυλάξεις της Γαλλίας σε σχέση με τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Ζάεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο, εξέφρασε την ελπίδα ότι κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν θα μείνει αδιάφορο στην ευρωπαϊκή συμπεριφορά που επιδεικνύει η ΠΓΔΜ και στις πολιτικές φιλίας που ασκεί, οι οποίες, όπως είπε, είναι αναγκαίες για τα Βαλκάνια αλλά και για την Ευρώπη συνολικά.

«Το ολλανδικό κοινοβούλιο έλαβε χθες θετική απόφαση για τη χώρα μας. Ελπίζω ότι το ίδιο θα κάνει στο μέλλον και για την Αλβανία, επειδή και αυτοί εργάστηκαν πολύ ως χώρα.

»Ελπίζω, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ότι και η Γαλλία και οι άλλες χώρες που έχουν επιφυλάξεις θα κάνουν τη στροφή (στη στάση τους), επειδή οι μεταρρυθμίσεις εντός της ΕΕ μπορούν να γίνουν παράλληλα με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την “Μακεδονία”…

»Ελπίζω ότι θα μαλακώσει η στάση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Κατανοώ την εσωτερική συζήτηση που διεξάγεται στην Γαλλία, αλλά η Γαλλία είναι μεγάλος φίλος μας», είπε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στη διπλωματική σκακιέρα, διότι οι εποχές που η Ελλάδα έπαιρνε τον «μουτζούρη» τέλειωσαν. Καλό είναι ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Παρίσι – Θα συναντηθεί και με τον Μακρόν

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ψηφοθήρας με τον Μπελέρη και η Ντόρα βάζει το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Γιάννης Χρυσουλάκης: Έλληνες και Ινδοί συγκροτούν δύο έθνη που συναντιούνται, με αδιάλειπτες και γόνιμες επαφές και ανταλλαγές, στα βάθη της Ιστορίας

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...