Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Παράθυρο» για 180 αφήνει το Μαξίμου στον Καμμένο – Σκληρή επίθεση σε Μητσοτάκη

«Παράθυρο» για 180 αφήνει το Μαξίμου στον Καμμένο – Σκληρή επίθεση σε Μητσοτάκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Παράθυρο» για κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με 180 ψήφους από τη Βουλή αφήνει το Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες μετά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος ζήτησε δημοψήφισμα ή εκλογές σε περίπτωση που δεν περάσει η συμφωνία με 180 βουλευτές.

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου καλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σταματήσει να ζητά επίμονα εκλογές, γιατί εκτίθεται. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τόνισε πως «η συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται οι 180 ψήφοι ως προϋπόθεση».

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει πως «η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα όσα ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από το κοινοβούλιο της FYROM η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεση της να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο ένταξης, αν και μόνο αν, ολοκληρωθούν επιτυχώς η Συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο στο τέλος του έτους. Ακολούθως η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τόσο τη συμφωνία, η οποία μόνο μετά από τη κύρωσή της και από τις δυο πλευρές τίθεται σε ισχύ, όσο και το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ που θα συνταχθεί μόνο εφόσον η γείτονα εκπληρώσει τους παραπάνω όρους. Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι».

«Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή», διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου και προσθέτει:

«Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας».

Εξαπολύοντας επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει:

«Ο κ. Μητσοτάκης που έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος στην ιστορία αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητάει και προβλέπει εκλογές από την αρχή της θητείας της Κυβέρνησης, ενώ αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, καλό είναι να σταματήσει να εκτίθεται τόσο. Ας του θυμίσει κάποιος την παροιμία με το βοσκό και το λύκο. Στο τέλος θα έρθει ο λύκος μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό…».

Καμμένος: Δημοψήφισμα, εκλογές ή 180 στη Βουλή για τη συμφωνία με τα Σκόπια

«Θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να έρθει σε κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών χωρίς την έγκριση του λαού. Ο λαός θα αποφασίσει, εκτός αν υπάρχουν 180 βουλευτές» είπε ο Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στη συμφωνία με τα Σκόπια, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος έκανε λόγο για εκλογές ή δημοψήφισμα.

Όπως υποστήριξε «το σχέδιο της συμφωνίας δεν έχει καμία βαρύτητα και δέσμευση μέχρι την κύρωσή του από τη Βουλή. Όλες οι άλλες προϋποθέσεις της συμφωνίας είναι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσουν τα Σκόπια».

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την άποψη πως «η κύρωση που έγινε στα Σκόπια δεν είναι έγκυρη αφού δεν φέρει την υπογραφή του προέδρου», αναφερόμενος στην αναπομπή της συμφωνίας που έκανε ο Γκεόργκι Ιβανόφ μετά την ψήφισή της από τη Βουλή της πΓΔΜ, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία δέσμευση της χώρας αν δεν τελειώσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια».

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας να ορίσει ημερομηνία εκλογών

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Σε σχόλιο του στο Twitter, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε «θλιβερή» την εμφάνιση του κ. Καμμένου και σημείωσε:

«Το μόνο που απομένει στον κ. Τσίπρα είναι να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

ΣΥΡΙΖΑ: Με απειλές περί αστάθειας και χάους ξεκινά η ΝΔ την εκστρατεία φόβου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...