Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Θέλουμε Βαλκάνια χωρίς εθνικισμούς – Η συμφωνία των Πρεσπών δίνει νέα προοπτική στην περιοχή

Τσίπρας: Θέλουμε Βαλκάνια χωρίς εθνικισμούς – Η συμφωνία των Πρεσπών δίνει νέα προοπτική στην περιοχή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Ιστορική» χαρακτήρισε τη συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, μετά το τέλος της Τετραμερούς Συνόδου στη Θεσσαλονίκη.

«Ένα χρόνο πριν ήταν αδιανόητο ότι θα λυθεί το θέμα. Η συμφωνία δίνει νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή» είπε και τη χαρακτήρισε «ιστορική συμφωνία»

«Αυτή τη χρονιά είχαμε την επιτυχημένη βουλγαρική προεδρία και μετά από συνεννόηση μεταξύ μας ήταν μια βαλκανική προεδρία» είπε κάνοντας απολογισμό της βουλγαρικής προεδρίας στην ΕΕ.

«Η Κομισιόν δίνει προοπτική ένταξης της πΓΔΜ το 2025 και η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την Αλβανία και την πΓΔΜ θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2019.

»Τα είπα γιατί χρειαζόμαστε μια νότα αισιοδοξίας, κλείνει ένας κύκλος προόδου και ανοίγει ένας άλλος ακόμα πιο ελπιδοφόρος. Σήμερα συζητήσαμε αναλυτικά τις εξελίξεις στην περιοχή μας.

»Υπογραμμίσαμε το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και επαναλάβαμε τη στήριξή μας στις διαδικασίες ένταξης και άλλων κρατών στα Δυτικά Βαλκάνια», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Συνομιλήσαμε και για τη Σύνοδο στη Σόφια το ερχόμενο Σάββατο και αυτή στο Λονδίνο στις 10 Ιουλίου αλλά και για την αυστριακή και τη μετέπειτα ρουμανική προεδρία.

Αυτή τη φορά είχαμε μαζί μας σε παράλληλη σύσκεψη τους υπουργούς Υποδομών και εξειδικεύτηκαν πλάνα των επομένων ετών.

»Οι υπουργοί έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο που αφορά έναν δακτύλιο συνδυασμένων μεταφορών, που συνδέει τις 4 χώρες και δίνει έναν αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο στην περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Αυτή τη χρονιά είχαμε την επιτυχημένη βουλγαρική προεδρία και μετά από συνεννόηση μεταξύ μας ήταν μια βαλκανική προεδρία» είπε κάνοντας απολογισμό της βουλγαρικής προεδρίας στην ΕΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι συμμετέχοντας στην Τετραμερή υπογράμμισαν τη στήριξή τους στο διεθνές δίκαιο ως το πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομηθεί η συνεργασία και ο διάλογός.

Τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στην ενταξιακή πορεία όλων των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά ειδικότερα της Σερβίας η οποία έχει προχωρήσει με σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ανέφερε επίσης ότι τόνισαν τη στήριξή τους στην ένταξη της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στον Χώρο Σένγκεν καθώς και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τα σχετικά κριτήρια, όπως τονίζεται και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2012.

Ακόμη είπε ότι συνομίλησαν για την Σύνοδο 16+1 που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Σόφια και τη Σύνοδο της Διαδικασίας Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά, της Ελλάδας.

Συζήτησαν και για την Αυστριακή Προεδρία και την μετέπειτα, Ρουμανική Προεδρία της ΕΕ και τις προτεραιότητές τους.

Τα Βαλκάνια, είπε ο πρωθυπουργός πρέπει να μετατραπούν σε περιοχή χωρίς εθνικισμούς αλλά με συνανάπτυξη και συνεργασία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών

Ληστεία με σπρέι πιπεριού σε ψιλικατζίδικο στη Θεσσαλονίκη (βίντεο)

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

Κατακραυγή για τον τραμπούκο Ράμα: Έσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο μπροστά στις κάμερες

Θεσσαλονίκη: 23χρονος προέτρεπε ανήλικη να ακρωτηριάσει τα γεννητικά της όργανα και την ανάγκασε να αυτοτραυματιστεί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...