Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αγώνας δρόμου για την ανείπωτη τραγωδία – Μέτρα αποκατάστασης σε δύο δόσεις

Αγώνας δρόμου για την ανείπωτη τραγωδία – Μέτρα αποκατάστασης σε δύο δόσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τον αριθμό των αγνοουμένων από τις καταστροφικές πυρκαγιές και τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα να παραμένει υψηλός το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ιδιαίτερα βαρύ σε όλες τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χθες, και οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα.

Ως εκ τούτου, όλο το βάρος να πέφτει επί του παρόντος στον εντοπισμό των αγνοουμένων και την καταγρφή των ζημιών, προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να προχωρήσει σε δέσμη ανακούφισης των πληγέντων. Το έργο είναι εξαιρετικά δύσκολο δεδομένου του πολεοδομικού χάους που επικρατεί στην περιοχή στο Μάτι και το οποίο εν πολλοίς σε συνδυασμό με τους ανέμους έως και 10 μποφόρ οδήγησε στην ανείπωτη τραγωδία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου η ανείπωτη τραγωδία προκαλεί θλίψη και κατήφεια με τον πρωθυπουργό να ζητεί από τα μέλη της κυβέρνησής του να κρατούν χαμηλούς τόνους σεβόμενα τις ανθρώπινες απώλειες και το πένθος των οικογενειών τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο χθεσινό μήνυμά του δεσμεύθηκε εμφατικά για τρία πράγματα, τονίζοντας πως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη δυνατή εξέλιξη για τους αγνοούμενους. Πως «τίποτα και κανείς δεν θα ξεχαστεί», πως “κανείς δε θα μείνει αβοήθητος” και πως “τίποτα δε θα μείνει αναπάντητο”.

Με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό διαβεβαίωσε πως “τίποτα δεν θα μείνει χωρίς απαντήσεις” υπαινισσόμενος ότι θα γίνει ενδελεχής έρευνα για να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασαν ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα σε διαφορετικά σημεία της Αττικής. Σε αυτή την προσπάθεια εξάλλου εντάσσεται κατά πολλούς και η παρουσία του διοικητή της ΕΥΠ στην κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό υποδηλώνει το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση των καταστροφικών πυρκαγιών

Μέτρα ενίσχυσης σε δύο φάσεις

Στο πλαίσιο αυτό πάντως και ενόσω συνεχίζονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες σε υπηρεσιακό επίπεδο, ήδη ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς να καταρτίσουν ένα πλήρες πακέτο μέτρων ανακούφισης, μεταξύ των οποίων αποζημιώσεις και ενισχύσεις και τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ χθες ήδη ανακοινώθηκε μία πρώτη δέσμη μέτρων στήριξης.

Για αυτό το λόγο και χθες από νωρίς το πρωί πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος ανέλύσε στον Πρωθυπουργό όλα τα περιθώρια που υπάρχουν για μέτρα έμπρακτης ενίσχυσης, τα οποία στοχεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι προσανατολισμένα τόσο σε προσωπικές και επιχειρηματικές αποζημιώσεις για τους πληγέντες όσο και σε μέτρα άμεσης αποκατάστασης των υλικών ζημιών από τη φονική πυρκαγιά.

Αυτό που τόνιζαν από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως όσα ανακοινώθηκαν χθες από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο αποτελούν τα πρώτα μέτρα στήριξης και ότι η βασική δέσμη για αποζημιώσεις και ενισχύσεις θα ανακοινωθεί μετά την πλήρη καταγραφή των καταστροφών.

Τα μέτρα για τους πυρόπληκτους και τις περιοχές που έπληξαν οι καταστροφικές πυρκαγιές ανακοίνωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτά περιλαμβάνουν φορολογικές παρατάσεις και απαλλαγές, όπως και δημιουργία ειδικού λογαριασμού.

Πιο αναλυτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε για τους πυρόπληκτους:

παράταση της υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων έως τις 28/9
παράταση της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών και αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για 6 μήνες
καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 4 δόσεις, με πρώτη δόση έως και 28/9, δεύτερη έως και 31/10, τρίτη έως και 30/11 και τέταρτη έως και 31/12
καταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σε τρεις μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση έως και 31/10, δεύτερη έως και 30/11 και τρίτη έως και 31/12
απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 για τα ακίνητα των περιοχών που επλήγησαν
αν παραστεί ανάγκη, θα δοθούν νέες παρατάσεις
«Επειτα από την αξιολόγηση θα ανακοινωθεί η κύρια δέσμη μέτρων στήριξης των οικογενειών των θυμάτων και οι έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις για τους πληγέντες, επιπλέον από τα όσα ορίζει ο νόμος», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Επιπλέον, εγκρίθηκε πίστωση ύψους 20 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας, σε ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων δήμων και των πολιτών τους.

Ακόμη, ο κ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός του υπουργείου Οικονομικών «στον οποίο θα συμμετέχει το δημόσιο και ιδιώτες, καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον έμπρακτης αλληλεγγύης τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό». Το ποσό του λογαριασμού θα διατεθεί για τα έργα αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές, ενώ η ακριβής συμμετοχή του δημοσίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, έπειτα από την αξιολόγηση της κατάστασης.

Παράλληλα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ενίσχυση των 19 μεικτών περιπολιών της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του στρατού, για την αποτελεσματική αστυνόμευση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Ηδη, 188 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών ξεκίνησαν την καταγραφή των ζημιών την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη θα προστεθούν άλλοι 120.

Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι έχουν διατεθεί:

200 κλίνες στις κατασκηνώσεις Αγ. Ανδρέα και άλλες 20 σε κτίριο του ΕΚΑ στο Καλαμάκι
σίτιση και νερό για όσους φιλοξενούνται στο γυμναστήριο της Ραφήνας
εστάλησαν κινητές μονάδες του ΕΚΑ με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους στο κλειστό της Ραφήνας και το γηροκομείο του δήμου Μεγαρέων
η περιφέρεια έχει συστήσει ειδικό κέντρο συντονισμού εθελοντικών δράσεων. Οσοι ενδιαφέρονται να συνδράμουν μπορούν να επικοινωνήσουν στο 210 4819001

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

ΣΥΡΙΖΑ για Μαρινάκη: «Τοξικός» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το έγκλημα των Τεμπών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...