Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το μυστικό deal Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό – Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι

Το μυστικό deal Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό – Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προωθήσει την ιδιωτική ασφάλιση είναι γνωστή από τις παρεμβάσεις του και τα διθυραμβικά του σχόλια για τον λεγόμενο “τρίτο πυλώνα” της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει φροντίσει να το καταστήσει αυτό σαφές με αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις του.

Στα Νέα του Σαββατοκύριακου δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για το σχέδιό του αλλά ήταν κατηγορηματικός ως προς τη στόχευση καθώς υπογράμμισε: “Θα προχωρήσουμε άμεσα στην κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου”.

Τι συνεπάγεται η δέσμευση αυτή την οποία εισήγαγε ο Κ. Μητσοτάκης στο δημόσιο λόγο της ΝΔ, ενώ στο παρελθόν κορυφαία στελέχη αν και εγκαλούσαν την κυβέρνηση για το νέο ασφαλιστικό, απέφευγαν μεθοδικά να πάρουν θέση για τυχόν αλλαγές ή ακόμα και κατάργησή του;

Σύνταξη επίδομα

– Πρώτον μια κύρια σύνταξη δημόσια πολύ χαμηλή στα επίπεδα επιδόματος πτωχοκομείου

– Δεύτερον οι άλλες δύο παροχές θα είναι υποχρεωτικού και συμπληρωματικού χαρακτήρα τις οποίες θα παρέχουν όμως ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες εκτός από τη σημερινή προαιρετική
συμμετοχή στον τρίτο πυλώνα θα λειτουργούν και στο πλαίσιο του λεγόμενου δεύτερου πυλώνα δηλαδή στην καρδιά του σημερινού ασφαλιστικού συστήματος.

Με άλλα λόγια δεν θα υπάρχει επικουρική δημόσια σύνταξη όπως σήμερα αλλά ιδιωτική ενώ όσοι θα μπορούν θα έχουν ένα ακόμα ιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο που θα αποτελεί τον τρίτο πυλώνα.

Κεφαπαιοποιητικό και όποιος αντέξει

Ας δούμε όμως τι ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στο συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών (27/2/2018)

“Ο πρώτος πυλώνας θα είναι κρατικός υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα. Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι επίσης υποχρεωτικός αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει είτε κρατικό είτε ιδιωτικό φορέα και ο τρίτος πυλώνας θα είναι ιδιωτικός προαιρετικός με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα”.

Επίσης αποκάλυπτε και μια σειρά άλλες παρεμβάσεις με κυριότερη αυτή της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. “Πέραν των φόρων και οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των τριών πυλώνων στην οποία αναφέρθηκα. Και θα μειωθούν σημαντικά. Ώστε να μην νιώθετε ότι σας κλέβουν με τη χαμηλή ανταποδοτικότητα και τις χαμηλές υπηρεσίες που αγοράζουν οι
υπερβολικές εισφορές σας. Και για να υπάρξει περιθώριο να αναπτυχθεί και η ιδιωτική ασφάλιση στον δεύτερο και στον τρίτο πυλώνα”

Δώρο οι εισφορές στouς εργοδότες

Λίγο καιρό αργότερα ο Κυρ Μητσοτάκης μιλώντας στον ΣΕΒ (29.5.2018) θα γίνει πιο συγκεκριμένος, καθώς όπως αναφέρει αισθάνεται άνετα και κυρίως φιλικά.

“Έρχομαι στο ζήτημα του μη μισθολογικού κόστους. Σε συνομιλίες που έχω συχνά μαζί σας μου λέτε ότι όσο σημαντική είναι η μείωση των φόρων άλλο τόσο και ενδεχομένως και περισσότερο είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών. Και έχετε δίκιο. Το ασφαλιστικό σύστημα και σήμερα μετά τις πολλές παρεμβάσεις που έχουν γίνει δεν εξασφαλίζει την αλληλεγγύη των γενεών, μετατρέπει πολλές συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα, ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή και ναρκοθετεί την ανταγωνιστικότητα των συνεπών επιχειρήσεων. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Έχω ήδη δεσμευθεί για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων το οποίο και θα παρουσιάσω αναλυτικά τους αμέσως επόμενους μήνες Το κλειδί είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και στον τομέα της συμπληρωματικής σύνταξης αλλά και της υγείας πάντα υπό τον αυστηρό έλεγχο του κράτους.Έτσι θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να μειώνουμε τις εισφορές θα αυξηθεί η ανταποδοτικότητα και ο ασφαλισμένος αν το επιθυμεί θα έχει τα κίνητρα που χρειάζονται για να έχει ιδιωτική συμπληρωματική ασφάλιση”

Ρήτρα ανταπόδοση

Σε αυτό το σημείο η “Αυγή” υπενθυμίζει στο ρεπορτάζ της μια λεπτομέρεια που θα στοιχειώνει διαρκώς τη Νέα Δημοκρατία στο ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση Σαμαρά με το περίφημο mail Χαρδούβελη στην τρόικα πρότεινε μεταξύ άλλων τον συσχετισμό εισφορών και παροχών σε όλα τα ταμεία (establishing close links between contributions and benefits in all funds).

Σε απλά ελληνικά την εισαγωγή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε επικουρικές και κύριες συντάξεις. Ειδικότερα για τις επικουρικές αυτό σήμαινε την πλήρη εξαφάνισή τους. Και για τις κύριες την πλήρη ισοπέδωσή τους

Τώρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ θέλει να δώσει τις χαμηλότερες εισφορές στους ιδιώτες που θα εφαρμόσουν με τη σειρά τους την περίφημη ρήτρα ανταπόδοσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης για «μικρό» Καραμανλή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» – Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συνυπεύθυνοι

Ανδρουλάκης σε βουλευτές ΝΔ: Χειροκροτώντας τον κ. Καραμανλή, είστε όλοι συνυπεύθυνοι για τις πράξεις του

Φάμελλος για Φλωρίδη: «Πολιτικός γενίτσαρος, … ακροδεξιός, … χωρίς ηθική»

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Πέταξε και πάλι τη μπάλα στην εξέδρα για την τραγωδία στα Τέμπη

Ανδρουλάκης: «Ψεκασμένες θεωρίες» ότι το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα με τη πρόταση δυσπιστίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...