Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Και τώρα τρέχουμε: «Γκάζια» Τσίπρα σε υπουργούς – Υπουργικό με φόντο τη ΔΕΘ

Και τώρα τρέχουμε: «Γκάζια» Τσίπρα σε υπουργούς – Υπουργικό με φόντο τη ΔΕΘ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τις προτεραιότητες του κυβερνητικού σχήματος της επομένης της εξόδου από τα μνημόνια ανά χείρας ο Αλέξης Τσίπρας περνά σήμερα την πόρτα του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το φρέσκο κυβερνητικό σχήμα, επισημαίνοντας πως με τη χώρα πλέον εκτός μνημονιακής μέγγενης, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αλλά και καμία δικαιολογία για καθυστερήσεις και αστοχίες στην ασκούμενη πολιτική.

“Δουλειά, δουλειά, δουλειά” είναι το τρίπτυχο που θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός από τους νέους υπουργούς του, καλώντας τους να προχωρήσουν γοργά το κυβερνητικό έργο με σαφές προοδευτικό πρόσημο, ώστε η ώρα της κάλπης να βρει τους πολίτες απέναντι σε μία σαφή αντιδιαστολή πολιτικών προγραμμάτων που θα συμπυκνώνονται στο δίπολο “πρόοδρος και κοινωνικό κράτος ή συντήρηση και Μεσαίωνας”.

Ωστόσο, στις εντολές του προς τους υπουργούς ο Πρωθυπουργός θα περιγράψει το γενικότερο πλαίσιο πολιτικής, δίχως να μπει σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για πολιτικές πρωτοβουλίες, δεδομένου ότι αυτές θα ανακοινωθούν σε μία εβδομάδα από το βήμα της ΔΕΘ.

Για αυτό το λόγο και έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς για το «καλάθι» των εξαγγελιών από το Βελλίδειο Ίδρυμα, έχει δώσει εντολή στους στενούς συνεργάτες του να συγκεντρώσουν τα στοιχεία και τα δεδομένα που θα «πλέξουν» την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η πρώτη παρουσία του στη ΔΕΘ μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια να σηματοδοτήσει δύο βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής σκοπιάς, με τις οποίες θα βασιστεί όχι μονάχα μέχρι τις κάλπες του 2019 αλλά θα πορευτεί και στην επόμενη τετραετία, την οποία θα διεκδικήσει με το δίπολο πρόοδρος ή συντήρηση και με τη χώρα πλέον εκτός μνημονίων, την ανεργία να έχει πέσει κατά 9 μονάδες από την πρώτη ανάληψη της εξουσίας και την οικονομία να βαδίζει σε ασφαλή πλέον νερά.

Στον πρώτο πυλώνα βρίσκεται το νέο παραγωγικό μοντέλο και η αναπτυξιακή τροχιά, την οποία θέλει να εντείνει το κυβερνητικό επιτελείο αμέσως μετά το τέλος των προγραμμάτων, θέτοντας τις βάσεις για να μην επιστρέψει η χώρα και η οικονομία στις αβελτηρίες του παρελθόντος.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη βαρύτητα θα πέσει τόσο στο επενδυτικό όσο και στο αναπτυξιακό πλάνο της Ηρώδου Αττικού, μέσα από συνέχιση εμβληματικών μεταρρυθμίσεων που καθιστούν τη χώρα φιλική προς επενδύσεις από το εξωτερικό, προκειμένου να συνεχιστεί το ρεκόρ του 2017 με 4 δισ. ευρώ ξένες άμεσες επενδύσεις.

Διόλου άσχετη είναι και η έντονη αμερικανική παρουσία στη ΔΕΘ, με τον ίδιο τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ να δίνει το παρών, στέλνοντας «σήμα» στο αμερικανικό επενδυτικό κοινό.

Ο δεύτερος – και σημαντικότερος για το εσωτερικό και την πορεία προς τις κάλπες – πυλώνας, είναι αυτός της επούλωσης των πληγών των 8ετών μνημονίων και της κοινωνικής πολιτικής.

Έχοντας δεδομένη την υπεραπόδοση της οικονομίας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και είναι συνομολογημένη και από τους θεσμούς, στο πρωθυπουργικό επιτελείο εξετάζεται πώς θα διανεμειθεί το υπερπλεόνασμα όχι μόνο του 2019 αλλά και των επόμενων ετών, αφού αυτό είναι ήδη καταγεγραμμένο και αποδεκτό από το σύνολο των θεσμών.

Ως εκ τούτου, στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν εν αρχή τη στόχευση των φοροελαφρύνσεων 1 δισ. ευρώ για το 2019, τον τρόπο αύξησης του κατώτατου μισθούμ, την κατάργηση του υποκατώτατου για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ως 25 ετών, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και άλλα δεδομένα που κρατούνται ως επτασφράγιστα μυστικά.

Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να προχωρήσει σε εμβληματικές κινήσεις όπως η αισθητή μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα χαμηλότερα στρώματα.

Αν και καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί, ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται πως επικεντρώνεται στον τρόπο ελάφρυνσης και των μικρομεσσαίων, κοινωνικό στρώμα το οποίο έχει σηκώσει μεγάλο βάρος τα τελευταία χρόνια.

Πέραν τούτων, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως οι συντάξεις και η δέσμευση για περικοπή τους θα αναβληθεί εάν όχι ακυρωθεί, όπερ επιβεβαίωσε εμφατικά χθες και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακυρώνει με αυτόν τον τρόπο de facto τα σενάρια περί τέταρτου μνημονίου του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει βασίσει εκεί την ατζέντα της ΝΔ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

ΣΥΡΙΖΑ για Μαρινάκη: «Τοξικός» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το έγκλημα των Τεμπών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...