Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις – Τι θα κάνουμε σε παιδεία και υγεία

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις – Τι θα κάνουμε σε παιδεία και υγεία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν τελικά μειώσεις στις συντάξεις όπως προβλέπουν τα μνημόνια εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 83ης ΔΕΘ.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας , «στο χώρο της Παιδείας, όπου οι παρεμβάσεις μας αλλάζουν σταδιακά την εικόνα.

»Και προσδιορίζουν τις στοχεύσεις μας για την συνολική αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης στη χώρα μας.

»Την ερχόμενη Τρίτη και για τρίτο διαδοχικό έτος ανοίγουν τα σχολεία όλης της χώρας με όλους τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στη θέση τους.

»Για πρώτη φορά μάλιστα ολοκληρώθηκαν πάνω από 19.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

»Η επιτυχία όμως αυτή, παίρνει τέτοια διάσταση γιατί αποδεικνύει την αδιαφορία των προηγούμενων κυβερνήσεων, του παλιού πολιτικού συστήματος.

»Και μέσω αυτής της προκλητικής αδιαφορίας αποδεικνύεται ότι οι Άριστοι δεν είχαν τελικά και μεγάλο ενδιαφέρον για τα παιδιά της κοινωνικής πλειοψηφίας, καθώς από ότι φαίνεται δεν έχουν χρόνο παρά μόνο για τους «Κληρονόμους», όπως χαρακτήριζε ο Πιερ Μπουρντιέ τους γόνους της ελίτ.

»Εμείς, αντίθετα, προσηλωμένοι στο στόχο της ενίσχυσης του δημόσιου σχολείου, ανακοινώσαμε ένα συγκροτημένο και φιλόδοξο σχέδιο για την αναβάθμιση του Απολυτηρίου και το νέο τρόπο εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο.

»Με στόχο να ξαναφέρουμε τους μαθητές στο σχολείο, να απελευθερώσουμε την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο και να αποδυναμώσουμε την παραπαιδεία.

»Η Πρόνοια, η Κοινωνική Αλληλεγγύη και η Κοινωνική Ασφάλιση είναι τα επόμενα πεδία, όπου κρίνεται ο εξισωτικός, προστατευτικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας του Κράτους.

»Εκεί αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η κοινωνική προστασία και η καταπολέμηση των ανισοτήτων αποτελούν προϋποθέσεις της δίκαιης ανάπτυξης.

»Με τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και το Κοινωνικό Εισόδημα αλληλεγγύης αντιστρέψαμε την πορεία κοινωνικής διάλυσης που παραλάβαμε το 2015.

»Ήδη έχουμε αυξήσει τον προϋπολογισμό για την πρόνοια από τα 789 εκ ευρώ το 2015 στα 2 δισ. για το 2018 , ενώ έχουμε θέσει στόχο οι δαπάνες αυτές μέχρι το 2022 να αγγίξουν τα 4 δισ.

»Με την υλοποίηση του στόχου αυτού, τα ποσοστά φτώχειας στη χώρα μας θα φτάσουν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2008.

»Με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, παρά τις ατέλειες και τις επιμέρους αδικίες που τώρα μπορούμε να διορθώσουμε, εντούτοις το έλλειμμα του ενός δις το 2014 έγινε πλεόνασμα 770 εκ. το 2017.

»Βεβαίως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το εισόδημα των συνταξιούχων έχει υποστεί τεράστια μείωση κατά τη διάρκεια της κρίσης.

»Από τη δική μας πλευρά και παρά τις αφόρητες πιέσεις προσπαθήσαμε και σε μεγάλο βαθμό καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις μειώσεις και να σταθεροποιήσουμε την εισοδηματική κατάσταση των συνταξιούχων.

»Η μεγάλη αγωνία όμως αφορά σήμερα τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019.

»Θέλω λοιπόν να πω με σαφήνεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται.

»Αντίθετα είμαι βέβαιος ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

»Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε το επόμενο διάστημα στους Ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019.

»Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι και ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί.

»Αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά είναι μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό», είπε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Εν διαστάσει ζευγάρι αστυνομικών κατέληξε στα δικαστήρια λόγω τοξικής σχέσης

«Μπάχαλο» η Κλαμπ Μπριζ: «Ανταρσία» Όλσεν – Έφυγε από την Ελλάδα λίγο πριν τη ρεβάνς με ΠΑΟΚ

Μακάβριος καυγάς σε κηδεία: Ο αδελφός του νεκρού πέταξε στο κεφάλι της νύφης του μαρμάρινο σταυρό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...