Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς ο Τσίπρας «σκότωσε» τις ελπίδες Μητσοτάκη – Στο καναβάτσο μέχρι τις κάλπες

Πώς ο Τσίπρας «σκότωσε» τις ελπίδες Μητσοτάκη – Στο καναβάτσο μέχρι τις κάλπες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τη δέσμη μέτρων ενίσχυσης της ανάπτυξης και σημαντικής ελάφρυνσης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων να αποτελεί το πρώτο σαφές μήνυμα για την μεταμνημονιακή κυβερνητική στραγηγική, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στο Στρασβούργο, όπου το Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζει πανηγυρική συνεδρίαση για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έκδηλη ικανοποίηση για το τριήμερο της ΔΕΘ, αφού τα μηνύματα τόσο από το εξωτερικό όσο και απο το εσωτερικό είναι εξαιρετικά θετικά, στον απόηχο των εξαγγελιών.

Αφενός η επενδυτική κοινότητα και οι αγορές αντιδρούν θετικά στις εξαγγελίες, με τα ελληνικά ομόλογα σήμερα να ακολουθούν τάσεις αποσυμπίεσης, γεγονός που καταρρίπτει το αστείο επιχείρημα περί “παροχολογίας” και αστάθειας που δήθεν θα επέφεραν οι εξαγγελίες.

Αφετέρου τόσο σε επίπεδο κοινωνικής βάσης όσο και σε πολιτικό, οι εξαγγελίες για πολύ μεγάλες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ για 1,2 εκατ. πολίτες, οι μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, το επίδομα ενοικίου ως 200 ευρώ σε 300.000 οικογένειες και η μεγάλη έμφαση στη στήριξη του κοινωνικού κράτους και την ενίσχυση της εργασίας με την αύξηση του κατώτατου μισθού έχουν δημιουργήσει μία νέα δυναμική αλλά συνγχρόνως έχουν προκαλέσει “παγωμάρα” στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν είναι τυχαίο πως απαντώντας στη Μαρία Σπυράκη το Μαξίμου διαπιστώνει “έκδηλο πανικό”.

«Η ΝΔ εδώ και δύο μέρες αντί να μιλήσει για την ουσία της δέσμης μέτρων που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ για ΕΝΦΙΑ, κοινωνικό κράτος και ελαφρύνσεις, έχει εξαντλήσει τα κοσμητικά επίθετα για τον Πρωθυπουργό. Έκδηλος ο πανικός της», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Συμπληρώνει «στην ουσία λοιπόν: ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται πως θα ακυρώσει το ασφαλιστικό για να φέρει το ασφαλιστικό Πινοσέτ. Δεν έχει το σθένος όμως να πει πως θα ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Συνεχίζει να κάνει το τζάμπα μάγκα και να λέει άλλα έξω και άλλα μέσα στη χώρα», υπογραμμίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Η ομιλία ίου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο το βράδυ του Σαββάτου αλλά και η χθεσινή συνέντευξη του στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της ίδιας διοργάνωσης σύμφωνα με αντικειμενικούς παρατηρητές, αν μη τι άλλο ενίσχυσε το προφίλ του όσο και την εικόνα της κυβέρνησης.

Κι αυτό φάνηκε από τις αμήχανες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης η οποία σχολίασε τις πρωθυπουργικές παρεμβάσεις με εντελώς προκάτ πολιτικό λόγο

Σε κάθε περίπτωση αυτό που επιχειρήθηκε να γίνει σαφές και έγινε σε μεγάλο βαθμό ήταν το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να περάσει το μήνυμα πως η πολιτική του αλλά και το
σχέδιο της κυβέρνησής του σε βάθος τετραετίας είναι εντελώς διαφορετικά από εκείνα που ευαγγελίζεται ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με τη δέσμη μέτρων που εξαγγέλθηκαν και τα περισσότερα εκ των οποίων είναι άμεσης εφαρμογής σε συνδυασμό με την οριστική ανακοίνωση για μη περικοπή των συντάξεων στις 15 Οκτωβρίου, αφού επί της ουσίας αυτό “φωτογράφισε” χθες ο Αλέξης Τσίπρας, το πρωθυπουργικό επιτελείο στρώνει το έδαφος για την τελική αντεπίθεση και την νέα εκλογική νίκη στις κάλπες του 2019.

Για αυτό το λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας ήδη έχει τραχύνει το λόγο του θέτοντας εμφατικά τις διαχωριστικές γραμμές με τη πρόγραμμα της ΝΔ, όπως φάνηκε και από χθες με την επιμονή του στην απίστευτη παραδοχή της ΝΔ πως θέλει ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, δηλαδή κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό, το οποίο θα ρίξει στον Καιάδα όλους όσους δε δύνανται να επενδύσουν στην ιδιωτική ασφάλιση.

Ως εκ τούτου, το προσεχές διάστημα και όσο διαρκεί η φάση υλοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης που εξαγγέλθηκαν, το Μέγαρο Μαξίμου θα σφυροκοπά τη ΝΔ επενδύοντας στο αντικοινωνικό προφίλ του και στην αποστροφή του σε κάθε πρωτοβουλία ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, των εργαζομένων και της κοινωνικής ασφάλισης, θέτοντας στη δημόσια συζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μέχρι τα μέσα του 2019 σκληρά διλήμματα:

Θέλει η όχι τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για 1,2 εκατ. πολίτες;

Θέλει ή όχι την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλισης;

Θέλει ή όχι την αύξηση του κατώτατου μισθού;

Θέλει ή όχι την επιδότηση ενοικίου σε 300.000 οικογένειες;

Εάν ο κ. Μητσοτάκης απαντήσει με την ψήφο του θετικά στη Βουλή, θα αναγνωρίζει επί της ουσίας την επιτυχία της ασκούμενης πολιτικής και της εξόδου από τα μνημόνια, ακυρώνοντας όσα έχει πει τόσα χρόνια.

Εάν πάλι όχι, θα βρεθεί υπόλογος στην κοινωνία και την ίδια τη βάση του κόμματός του, όπως όταν καταψήφισε τη διανομή 13ης σύνταξης σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους.

Ήδη εξάλλου με εύσχημο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση εάν εκτός από τις συντάξεις, έχει την ίδια θέση και για το θέμα της περικοπής του αφορολογήτου το 2020 και σκοπεύει να ακυρώσει το μέτρο, έδωσε μία απάντηση ενδεικτική των σκληρών διλημμάτων τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς τους πολίτες.

Τόνισε ότι το μέτρο είναι για το 2020 και μεσολαβούν εκλογές. Οπότε εμμέσως πλην σαφώς, πέρασε το μήνυμα που θα ενταθεί εν ευθέτω χρόνω και δη εάν ακυρωθεί η περικοπή των συντάξεων, πως το μέλλον του αφορολόγητου εξαρτάται από την επιλογή των πολιτών στην κάλπη…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση GPO: Πρώτη η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ

Κασσελάκης για Ευρωεκλογές: Στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες του Ιουνίου

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Καλλιάνος: «Ακρωτηρίασαν το δάχτυλο του πατέρα μου σε ένα απλό δωμάτιο και όχι στο χειρουργείο»

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το μπάζωμα των Τεμπών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...