Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι κρύβεται πίσω από την πρόταση Μητσοτάκη για ΕΝΦΙΑ στους δήμους – Τι είπε ο Χαρίτσης

Τι κρύβεται πίσω από την πρόταση Μητσοτάκη για ΕΝΦΙΑ στους δήμους – Τι είπε ο Χαρίτσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στόχος της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για παραχώρηση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους δεν είναι η ενίσχυσή τους, αλλά η παραχώρηση υπηρεσιών τους σε ιδιωτικά συμφέροντα, εκτίμησε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο Α’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Η αντικατάσταση των πόρων που λαμβάνουν οι δήμοι μέσω κυρίως των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) με τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, ισοδυναμεί με μια ετήσια απώλεια της τάξης του 1 δισ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Χαρίτσης.

«Αυτό που επιχειρείται είναι να περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση η λογική της πλήρους ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών και εξήγησε:

«Δηλαδή, πλούσιοι δήμοι με ισχυρό κτιριακό απόθεμα στην επικράτειά τους θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν σημαντικές εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ και άρα να παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες στους δημότες τους.

»Ενώ δήμοι που δεν θα έχουν σημαντικές εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ θα έχουν μπροστά τους δύο δυνατότητες: είτε να συρρικνώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν προς τους πολίτες τους, είτε -και αυτός είναι ο πυρήνας του σχεδίου- να αναγκαστούν να εκχωρήσουν σε επιχειρηματικά συμφέροντα βασικές λειτουργίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι οι προνοιακές δομές, η καθαριότητα, η εξυπηρέτηση πολιτών κ.λπ.».

Το μέτρο αυτό, σημείωσε, αποτελεί τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης προσέγγισης σε σχέση με τις δημόσιες δαπάνες και τις υπηρεσίες που το κεντρικό κράτος και η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να παρέχουν προς τους πολίτες.

«Ουσιαστικά μιλάμε για μια αυτοδιοίκηση που θα αντιμετωπίζει τους δημότες όχι ως πολίτες με δικαιώματα, αλλά ως πελάτες, οι οποίοι ανάλογα με τη φοροδοτική τους δυνατότητα θα λαμβάνουν και τις υπηρεσίες που τους αναλογούν», τόνισε.

Είπε, ακόμα, ότι μέτρα σαν αυτά που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης «έρχονται στον αντίποδα της προσπάθειας που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα και θα ενταθεί τώρα που έχουμε και μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, τόσο για την αύξηση της χρηματοδότησης μέσω των ΚΑΠ, με την αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και με τις διαδικασίες προσλήψεων στις οποίς προχωράμε ώστε να καλυφθεί μέρος των κενών που υπάρχουν στους ΟΤΑ».

Ο κ. Χαρίτσης δεν παρέλειψε να καλέσει τους φορείς της αυτοδιοίκησης να πάρουν θέση και να καταθέσουν τις απόψεις τους «για τέτοιες προτάσεις, οι οποίες ουσιαστικά από την πίσω πόρτα επιχειρούν να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης και να μετατρέψουν τις υπηρεσίες τους σε ανταποδοτικό ρόλο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ευρωεκλογές: Αυτοί είναι οι εκλεκτοί του Μητσοτάκη για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Πέθανε ο Θεοφάνης Δημοσχάκης πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

Βουλευτής ΝΔ Κυριαζίδης: Ομοφοβικό σχόλιο κατά Κασσελάκη – Την απομάκρυνση του ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κασσελάκης: «Βεβαίως και πάμε για πρώτο κόμμα» – «Ο Γιώργος Αυτιάς ή η αξιοκρατία που βλέπετε;»

Κασσελάκης: Αυτά είναι τα ψεύδη της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπλήξει στις εκλογές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...