Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο μάτι του κυκλώνα Μητσοτάκης-Σπυράκη: Κρυφά τετ α τετ στήριξης στον Ζάεφ – Οργισμένες αντιδράσεις

Στο μάτι του κυκλώνα Μητσοτάκης-Σπυράκη: Κρυφά τετ α τετ στήριξης στον Ζάεφ – Οργισμένες αντιδράσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται από χθες το βράδυ τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η Μαρία Σπυράκη, στον απόηχο της αποκάλυψης της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung πως η δεύτερη είχε κάνει δύο μυστικά ραντεβού με τον Ζόραν Ζάεφ για να του εξηγήσει τη θέση της ΝΔ για το «Μακεδονικό».

Κατά το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται αναφορές του κ. Ζάεφ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε την κ. Σπυράκη να συναντήσει τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας τον Δεκέμβριο του 2017, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, η FAZ κάνει λόγο και για δεύτερη συνάντηση του κ. Ζάεφ με την κ. Σπυράκη στις Βρυξέλλες την άνοιξη, πάλι επικαλούμενη αναφορές του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.

Δείτε τι λένε τα πρακτικά για τις συναντήσεις της Μαρίας Σπυράκη με τον Ζάεφ:

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, στις 27 Ιανουαρίου

Ζόραν Ζάεφ: Ο Τσίπρας δεν περιμένει οτι η ΝΔ θα είναι πλήρως συνεργάσιμη, επειδή ο Κ.Μητσοτάκης. θέλει να εξασφαλίσει κέρδη στις εκλογές. Τον Δεκέμβριο του 2017 είχε στείλει ο Μητσοτάκης την
ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη στον πρωθυπουργό, για να τον ενημερώσει για τη θέση τους. Η ΝΔ είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια λύση, μόνο όμως αν συνταχθεί κι ο Καμμένος με αυτήν.

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, 16-17 Μαϊου

Ζ. Ζάεφ: Στις Βρυξέλλες είχα μια συνάντηση με μια σημαντική εκπρόσωπο της ΝΔ , τη Μαρία Σπυράκη, η οποία μου έστειλε χαιρετισμούς από τον Μητσοτάκη. Μου είπε ότι έχει σημασία πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι στην Μακεδονία (στην ελληνική Μακεδονία..) και αυτό εξαρτάται από τον Καμμένο. Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα.

Οργισμένη αντίδραση Μαξίμου για τη μυστική διπλωματία

«Η χθεσινή αποκάλυψη της FAZ για τις μυστικές συναντήσεις της κ. Σπυράκη, ως ειδικής απεσταλμένης του κ. Μητσοτάκη, με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Ζάεφ αναδεικνύουν σε όλο το μέγεθός τους την υποκρισία, τη δειλία και την εθνική ανευθυνότητα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σχολίασε από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, «την ώρα που κατηγορούσε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του που συναντούσε μυστικά την ηγεσία της γειτονικής χώρας, πριν καν ξεκινήσει ο κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας.

»Την ώρα που στο εσωτερικό παρίστανε τον Μακεδονομάχο, ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος του που εξηγούσε στον κ. Ζάεφ, ότι η αντίθεση της Ν.Δ. στη συμφωνία ήταν προσχηματική και είχε να κάνει με τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη στους ακροδεξιούς του κόμματος του».

Θέτοντας σειρά ερωτημάτων, το Μαξίμου επεσήμανε: «Ο κ. Μητσοτάκης και η “ειδική απεσταλμένη” του οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και η κ. Σπυράκη να σταματήσει τις υπεκφυγές ότι δήθεν συνάντησε τον κ. Ζάεφ τυχαία όταν είχε πάει για καφέ. Οφείλουν να απαντήσουν:

»Γιατί κράτησαν τη συνάντηση μυστική; Ποιος ο σκοπός της συνάντησης πριν καν ανοίξει ο επίσημος κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ;

»Ποια εμπιστευτικά μηνύματα διαβίβασε στον κ. Ζάεφ εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη;

»Είχε και άλλες τέτοιες τυχαίες συναντήσεις σε καφετέριες με την πολιτική ηγεσία της γείτονος που επέλεξε να κρατήσει μυστικές;».

«Αναμένουμε με αγωνία τις επόμενες εξομολογήσεις. Θα είναι όμως και αυτές κατόπιν εορτής…», κατέληξε το Μέγαρο Μαξίμου.

Αντίδραση και από το ΚΙΝΑΛ

Απαντήσεις άμεσα και ξεκάθαρα ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωσή του, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

“Ισχύουν ναι η όχι, οι πληροφορίες του διεθνούς τύπου ότι η κα. Σπυράκη ενημέρωσε τον κ. Ζάεφ «Ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια λύση (για το Σκοπιανό), μόνο όμως αν συνταχθεί ο κ. Καμμένος με αυτήν». Επειδή τα εθνικά θέματα απαιτούν ειλικρίνεια, σοβαρότητα και ευθύνη, περιμένουμε την απάντησή του”.

«Γυμνοί» Μητσοτάκης και Σπυράκη: Γιατί την έστειλε δύο φορές μυστικά στον Ζάεφ

Το αποκλειστικό ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, το οποίο αποκάλυψε τις δύο μυστικές συναντήσεις της «ειδικής απεσταλμένης» του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως χαρακτηρίζεται, κας Σπυράκη με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, μεσούσης της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τη γείτονα για το ονοματολογικό, αφήνει έκθετη τη ΝΔ και τον ίδιο τον αρχηγό της, που όλο το διάστημα μέχρι την επίτευξη της συμφωνίας είχαν το θράσος και έκαναν λόγο για μυστική διπλωματία!

Και τούτο, διότι ο Γερμανός δημοσιογράφος Μίκαελ Μάρτενς, μήνες μετά τις αρχικές αποκαλύψεις του για τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πως στηρίζει τη συμφωνία, αλλά δεν βγαίνει «ανοιχτά» για να διασώσει το κόμμα του από τη διάσπαση, με τις χθεσινές αποκαλύψεις του επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά το διπλό παιχνίδι του κ. Μητσοτάκη με το «Μακεδονικό» και την κοροϊδία τόσο των ψηφοφόρων της ΝΔ όσο και όλων των πολιτών που αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τη FAZ, που επικαλείται απόρρητα έγγραφα από συσκέψεις πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, Ζάεφ και Ντιμιτρόφ φέρονται να συμφωνούν ωστόσο, πως το περιβάλλον είναι θετικό για την επίτευξη ενός συμβιβασμού, δεδομένης της σταθερής πρόθεσης του Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής κυβέρνησης να βρεθεί λύση.

«Ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μεν ένας φιλελεύθερος, επιδιώκει όμως την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για το λόγο αυτό, αποδέχεται εθνικιστικές θέσεις στο ζήτημα της Μακεδονίας.

»Αυτό του είπε και ο Τσίπρας, ενημερώνει ο Ζάεφ: «Ο Τσίπρας δεν αναμένει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πλήρως εποικοδομητική, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει πόντους σε πολιτικό επίπεδο».

Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης στην πραγματικότητα δεν ανήκει στους οπαδούς της σκληρής γραμμής και αναζητά τις συνομιλίες με τους «Μακεδόνες», αποδεικνύεται παρασκηνιακά, επισημαίνει η FAZ.

Όπως δηλώνει ο Ζόραν Ζάεφ σύμφωνα πάντα με τα απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύει η FAZ, ο κ. Μητσοτάκης του είχε στείλει ήδη από το Δεκέμβριο του 2017, την έμπιστή του, ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, προκειμένου, πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας, να του ανακοινώσει ποια είναι η θέση των Ελλήνων συντηρητικών για την επίλυση της «διαμάχης για την ονομασία».

Σε άλλο σημείο ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της FAZ, αφού εκφράζει φόβους για το ενδεχόμενο να έρθει στην εξουσία η ΝΔ στην Ελλάδα, καθώς εκτιμά πως «θα κυριαρχήσουν οι σκληρότερες απόψεις γύρω από τον σκληροπυρηνικό Αντώνη Σαμαρά», αναφέρει πως είχε και μία δεύτερη συνάντηση με την έμπιστη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρία Σπυράκη, κατά την οποία η ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος «του μετέφερε τα χαιρετίσματα του κ. Μητσοτάκη και του περιέγραψε τη δύσκολη θέση της ΝΔ, που αγωνιά για ένα μέρος των ψηφοφόρων της».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, ο ίδιος δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει με ρεπορτάζ του στη FAZ τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στους Ευρωπαίους πως δεν πρόκειται να ακυρώσει τη συμφωνία για το Μακεδονικό και δεν διαφωνεί με αυτήν, αλλά αντέδρασε απλώς για να μη διαλυθεί το κόμμα του, διαψεύστηκαν από τη ΝΔ, η οποία έκανε λόγο για «απολύτως ψευδές δημοσίευμα από την πρώτη ως την τελευταία του λέξη».

Όμως ο δημοσιογράφος της FAZ Michael Martens, που υπογράφει το ρεπορτάζ, δεν άφησε αναπάντητη την διάψευση και επανέλαβε πως πηγές από το Βερολίνο του επισήμαναν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι δεν θα πάρει πίσω τη συμφωνία και ότι δικαιολόγησε τη στάση του λέγοντας πως θέλει να διαφυλάξει την ενότητα του κόμματός του.

«Επιβεβαιώνω: δύο πηγές στο Βερολίνο μου ανέφεραν πως ο Μητσοτάκης τους ειπε ακριβώς αυτό: Είναι «εντάξει» με τη συμφωνία, αλλά πρέπει να κάνει φασαρία για να κρατήσει ενωμένη τη ΝΔ», υπογράμμισε ο δημοσιογράφος σε μήνυμά του στο Twitter.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κ. Σπυράκη «παίζει» με τα εθνικά μας θέματα:

Με αφορμή αυτές τις κατάντιες και τη «μυστική διπλωματία» Μητσοτάκη, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε δύο παλαιότερες αναρτήσεις μας για τη «δράση» της Μαρίας Σπυράκη:

1. Εθνικά επικίνδυνη η ΝΔ του Μητσοτάκη – Η Μαρία Σπυράκη θυμάται όταν «έβαλε» τους Τσάμηδες στην ατζέντα;

2. Έτσι «στήθηκε» η ανθελληνική απάντηση Χαν για τους Τσάμηδες – Έκθετες Μπακογιάννη-Σπυράκη

Τον είδα τυχαία για καφέ (!) απαντά η Σπυράκη

Η κ. Σπυράκη σημειώνει ότι υπήρξε μία μόνον συναντήση, κι αυτή τυχαία και σε δημόσια θέα, το Δεκέμβριο του 2017 στο καφέ του Ευρωκοινοβουλίο στις Βρυξέλλες.

Σε αυτή μετέφερε προς τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ αφενός την, τότε, άγνοια της Νέας Δημοκρατίας για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, αφετέρου τις πάγιες θέσεις του κόμματος για την δυνατότητα εξεύρεσης λύσης, που πάντως δεν θα περιλαμβάνει αναγνώριση εθνότητας και γλώσσας.

Η κ. Σπυράκη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και τον Δημήτρη Οικονόμου, σημείωσε πως «κυκλοφορούμε στα ίδια σημεία και στα ίδια μέρη. Δεν ανακοινώνουμε κάθε μέρα ποιους συναντάμε. Κάθε μέρα βλέπουμε ανθρώπους που βρίσκονται εκεί (σ.σ.: στο Ευρωκοινοβούλιο) διαρκώς».

Μάλιστα, η κ. Σπυράκη επικαλείται και ομιλία της, στη Βουλή των Σκοπίων στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης ευρωβουλευτών στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ.

Σε αυτή την ομιλία, προ εβδομάδων, και με ακροατήριο τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, η εκπρόσωπος της Ν.Δ. εξηγεί γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης για «μικρό» Καραμανλή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» – Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συνυπεύθυνοι

Ανδρουλάκης σε βουλευτές ΝΔ: Χειροκροτώντας τον κ. Καραμανλή, είστε όλοι συνυπεύθυνοι για τις πράξεις του

Φάμελλος για Φλωρίδη: «Πολιτικός γενίτσαρος, … ακροδεξιός, … χωρίς ηθική»

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Πέταξε και πάλι τη μπάλα στην εξέδρα για την τραγωδία στα Τέμπη

Ανδρουλάκης: «Ψεκασμένες θεωρίες» ότι το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα με τη πρόταση δυσπιστίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...