Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσίπρας βγάζει στη σέντρα το «σορτάρισμα» Μητσοτάκη-Στουρνάρα στις τράπεζες

Ο Τσίπρας βγάζει στη σέντρα το «σορτάρισμα» Μητσοτάκη-Στουρνάρα στις τράπεζες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από τις καθοδικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τις τραπεζικές μετοχές βγάζει στο προσκήνιο το Μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας ευθέως λόγο για «πολιτικό σορτάρισμα», από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά αφήνοντας και σαφείς αιχμές κατά «θεσμικών» παραγόντων, φωτογραφίζοντας επί της ουσίας τον Κεντρικό Τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την οικονομία, το γραφείο του Πρωθυπουργού έβαλε στο κάδρο και όσους σύμφωνα με τα όσα είπε, θέλουν να στηρίξουν «τη θεσμική τους υπόσταση».

Παράλληλα, αφήνονται σαφείς αιχμές κατά του Προέδρου της ΝΔ πως το μόνο που του έχει μείνει να επιστρατεύσει στην αντιπολιτευτική του φαρέτρα για το μέτωπο της οικονομίας εξαρτάται από τις… «διακυμάνσεις του χρηματιστηριακού δείκτη».

«Ο κ. Μητσοτάκης και οι συνοδοιπόροι του δεν βάζουν μυαλό. Για μία ακόμη φορά επενδύουν στα σενάρια καταστροφής για να στηρίξουν την πολιτική ή θεσμική τους ύπαρξη» υποστηρίζει το Μαξίμου σε ανακοίνωση του με αφορμή τα όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Άρτα για την πτώση στο χρηματιστήριο λόγω sell off των μετοχών των τραπεζών.

«Διαψεύσθηκαν για τον κόφτη που δήθεν θα ενεργοποιούνταν, για τις αξιολογήσεις που δήθεν δε θα έκλειναν, για τα μνημόνια που δήθεν δε θα τελείωναν και για το χρέος, που δήθεν δε θα ρυθμιζόταν.Τώρα που τους στερεύουν και τα κροκοδείλια δάκρυα για τις συντάξεις, αναγκάζεται να σορτάρει το πολιτικό κεφάλαιο που του απομένει στις διακυμάνσεις του χρηματιστηριακού δείκτη», συνεχίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, καταλήγοντας:

«Το μόνο που πετυχαίνει είναι limit up ανευθυνότητας και μάλιστα πρωτόγνωρο για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Επίθεση Μητσοτάκη σε ΣΥΡΙΖΑ για τράπεζες

Ευθύνες στην κυβέρνηση, αλλά και στους εταίρους για τις τράπεζες απέδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Άρτα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η χώρα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα χωρίς πρόσβαση στις αγορές και άρα ούτε οι τράπεζες έχουν πρόσβαση στις αγορές, ενώ έκανε λόγο για «πολιτικό ρίσκο Τσίπρα- Καμμένου» που αποθαρρύνει τους επενδυτές.

Ειδικότερα όσον αφορά στις τράπεζες, ο κ.Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι από το 2014 έχουν απωλέσει το 96% της αξίας κεφαλαιοποίησης τους ως αποτέλεσμα -όπως υποστήριξε- των τραγικών χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο του 2015 και την αχρείαστη τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, η οποία -όπως είπε- είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές οι παλιοί μέτοχοι των τραπεζών, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό δημόσιο, άρα ο Ελληνας φορολογούμενος. Σημείωσε επίσης ότι από τις αρχές του χρόνου οι τράπεζες έχουν χάσει τη μισή κεφαλαιοποίηση με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται σε χαμηλές αξίες.

«Η χώρα ολοκλήρωσε το 3ο πρόγραμμα χωρίς πρόσβαση στις αγορές, όταν δεν έχει προσβαση στις αγορές η χώρα, δεν έχουν ούτε οι τράπεζες και άρα ούτε οι επιχειρήσεις» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι αυτό «το χρεώνεται πρωτίστως ο κ.Τσίπρας αλλά και οι εταίροι που έσπευσαν να πανηγυρίσουν σύσσωμοι για την ολοκλήρωση του προγράμματος, παραγνωρίζοντας ότι απέτυχε στον κεντρικό του σκοπό, που ήταν να δανείζεται και πάλι η χώρα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε ως εκ τούτου την άποψη ότι «πληρώνουμε ακριβό τίμημα και σήμερα από την παραμονή Τσίπρα στην εξουσία» και πως «η χώρα σήμερα έχει πολιτικό ρίσκο Τσίπρα- Καμμένου», εκτιμώντας ότι «κανείς δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης με αυτή την κυβέρνηση» και κατέληξε:

«Η πολιτική αλλαγή είναι πια αναγκαία προϋπόθεση ώστε η χώρα και η οικονομία να κάνουν επανεκκίνηση».

“Καρφιά” Τζανακόπουλου για Στουρνάρα

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το πρωί ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επαναλαμβάνοντας πως οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τις ελληνικές τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και της εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, δεν παρέλειψε να εξαπολύσει τα βέλη του για τη στάση σιωπής που έχει τηρήσει ο κ. Στουρνάρας εδώ και δέκα ημέρες.

«Αυτή η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών εγγυώνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πολιτική, οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα και θα ήταν ευχής έργο αν και ο κ. Στουρνάρας έπραττε προς την ίδια κατεύθυνση».

Αυτό δήλωσε, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real fm, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε πως ο κ. Σαμαράς «μιλάει ως ο πραγματικός αρχηγός της ΝΔ», ενώ με αφορμή την πρόταση της κ. Γεννηματά για κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, σχολίασε πως περισσότερο του θυμίζει προσπάθεια δημιουργίας άλλοθι για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.

«Το πρόβλημα μερικές φορές είναι το εξής: Όταν ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να μιλήσει μιλάει και πολιτικολογεί -ήθελε να βάλει τη χώρα σε νέα μνημονιακά δεσμά- όταν πρέπει να μιλήσει φαίνεται ότι σιωπά.

»Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει ο κ. Σουρνάρας κάποια στιγμή να εξηγήσει με ποιον τρόπο σκοπεύει να το επιλύσει» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση των τραπεζών και τις αυξομειώσεις του Γενικού Δείκτη και του δείκτη των τραπεζών στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Απολύτως θωρακισμένες οι τράπεζες

«Οι τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες και οι αυξομειώσεις στο Χρηματιστήριο δεν επηρεάζουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και σημείωσε:

«Το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μία μεγάλη μεταβλητότητα γιατί είναι πολύ μικροί οι τζίροι που γίνονται και με μικρά ποσά βλέπουμε μία έντονη αυξομείωση του Γενικού Δείκτη και πολύ περισσότερο του δείκτη των τραπεζών.

»Είναι πάρα πολύ λογικό να υπάρχουν αυτές οι έντονες αυξομειώσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο και το περίεργο είναι ότι ενώ κανένας δεν είχε επισημάνει αυτές τις αυξομειώσεις για 5-6-7 χρόνια, επειδή σήμερα κάποιοι πάλι ψάχνουν να δικαιώσουν τις καταστροφολογικές τους προβλέψεις -και μιλάω για την αξιωματική αντιπολίτευση- ανακάλυψαν το Χρηματιστήριο.

»Κοιμούνται και ξυπνούν με την αγωνία αυτή. Το ελληνική Χρηματιστήριο έχει αυξομειώσεις, θα έχει αυξομειώσεις, αυτό είναι δεδομένο.

»Από κει και πέρα σε ό,τι αφορά τις τράπεζες αυτές καθαυτές, πρέπει να σας πως ότι έχουμε ένα απολύτως θωρακισμένο τραπεζικό σύστημα. Τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών είναι πάρα πολύ καλά».

Σχετικά με τα κόκκινα τόνισε ότι όλες οι τράπεζες έχουν υπερβεί τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων, όπως είχε συμφωνηθεί, πρέπει να συνεχίσουν αυτήν τη δουλειά και η κυβέρνηση είναι εδώ για να εγγυηθεί αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία

Δημοσκόπηση: Χαμηλές πτήσεις για τα μεγάλα κόμματα – Πρωτιές για Αυτιά και Μπεκατώρου

SoftBank: Eπενδύει σχεδόν $1 δισ. στην προώθηση της AI, αξιοποιώντας τα τσιπ της Nvidia

Ο Νίκος Δένδιας τιμά τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...