Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Κροκοδείλια δάκρυα ΝΔ για τη φοιτητική διαρροή στο εξωτερικό

Τσίπρας: Κροκοδείλια δάκρυα ΝΔ για τη φοιτητική διαρροή στο εξωτερικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Σύνδεση των Πανεπιστημίων με την οικονομία θέλουμε κι εμείς. Εσείς όμως θέλετε σύνδεσή τους με την αγορά. Αλλά αν η αγορά ορίζει ποια γνώση είναι χρήσιμη, αυτή γίνεται εμπόρευμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ επεσήμανε ότι μόνη λύση είναι η αναβάθμιση των δημοσίων Πανεπιστημίων και η οικονομική τους ενίσχυση σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό.

«Ο λόγος που στοχοποιείτε τα ελληνικά Πανεπιστήμια, είναι ότι έχετε μία ιδεοληψία στα ιδιωτικά έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων», ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Μητσοτάκη για την «ανομία στα Πανεπιστήμια».

Ο Πρωθυπουργός καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι με την πολιτική της, θέλει να δημιουργήσει πελατεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, χωρίς να θέλει να εξασφαλίσει την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης.

Έκανε επιπλέον λόγο για κροκοδείλια δάκρυα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά τη φοιτητική διαρροή στο εξωτερικό.

«Η τροποποίηση του νόμου για το άσυλο τον έκανε πιο λειτουργικό»

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο από την περίοδο που γεννήθηκε είναι αυτόνομο και «οφείλει να είναι ένας χώρος όπου η διακίνηση των ιδεών γίνεται ελεύθερα, είτε μας αρέσουν είτε όχι».

Είπε επίσης ότι η τροποποίηση του νόμου για το άσυλο τον έχει κάνει πολύ πιο λειτουργικό, καθώς παλιότερα υπήρχε δυσλειτουργία που οδήγησε σε αδιέξοδα.

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε: «Είπατε κ. Μητσοτάκη ότι σε αυτόν τον τόπο το αίμα από τρομοκρατικές πρακτικές έχει συγκεκριμένη ιδεολογική αναφορά. Κάνετε διπλό λάθος να επιμένετε σε αυτό. Νεκροί υπήρξαν και από τις δύο πλευρές».

Αναφέρθηκε στον Παύλο Φύσσα, ενώ επεσήμανε πως «και τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής είχαν θύματα».

«Για εμάς όση αξία έχει το αίμα πολιτικών προσώπων που έπεσαν από τρομοκρατικές ενέργειες, άλλη τόση αξία έχει και το αίμα του Ν. Τεμπονέρα», συνέχισε.

«Ο δημόσιος και καθολικός χαρακτήρας του πανεπιστημίου είναι το απαραίτητο οξυγόνο για κάθε επιστήμη»

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν αποτελεί σύλληψη της Αριστεράς, αλλά γεννήθηκε σε όλο τον κόσμο από την ανάγκη για συλλογική πρόοδο, ενώ χαρακτήρισε ζωντανό οργανισμό τη γνώση και υπογράμμισε πως η πρόσβαση σε αυτήν πρέπει να είναι καθολική.

«Ο δημόσιος και καθολικός χαρακτήρας του πανεπιστημίου είναι το απαραίτητο οξυγόνο για κάθε επιστήμη», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είναι αυτό που της εξασφαλίζει δύο πολύ κομβικά συστατικά για την ανάπτυξη της:

-Τη δυνατότητα όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση στη γνώση.

-Την ελευθερία έναντι κάθε λογής εξαρτήσεων από συμφέροντα.

«Έχετε ορίσει από πριν ποιοι είναι οι άριστοι»

Επέμεινε, δε, πως η κυβέρνηση υποστηρίζει ένα σύστημα «που θα γεννά άριστους ανεξαρτήτως της ταξικής και οικονομικής προέλευσής τους» και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι έχει ορίσει από τα πριν ποιοι είναι οι άριστοι, καθώς και ότι θέλει την εκπαίδευση προσδεμένη σε συμφέροντα.

«Η γνώση όμως είναι αυταξία. Όσα περισσότερα παιδιά έχουμε μορφωμένα, τόσο το καλύτερο για την κοινωνία», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη διεθνή εμπειρία, είπε ότι στην Ευρώπη τα Πανεπιστήμια είναι σχεδόν αποκλειστικά δημόσια με διαφοροποιημένα καθεστώτα χρηματοδότησης.

«Δεν υπάρχει το φαινόμενο στο οποίο αναφέρεστε, με πανεπιστήμια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να έχουν στήσει ισότιμα παραρτήματα», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Καταλήγοντας και απαντώντας σε σχετική αναφορά του κ. Μητσοτάκη, τον προσκάλεσε να επισκεφθεί το σπίτι του, τονίζοντας πως δεν υπάρχει εκεί ούτε μία κλούβα των ΜΑΤ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ποινή 3 ετών με αναστολή στον οδηγό της Ντ. Μπακογιάννη για τον θανάσιμο τραυματισμό του Ιάσωνα Λαλαούνη

ΣΥΡΙΖΑ: Αλαζόνας ο Κ. Μητσοτάκης – Οι πολίτες θα του στείλουν ηχηρό μήνυμα στις 9 Ιουνίου

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Ενοχή του οδηγού της Ντ. Μπακογιάννη για τον θάνατο του Ιάσανα Λαλλαούνη ζητεί ο Εισαγγελέας

Ελεύθερος ο Κ. Φλώρος, με εντολή να μείνει τουλάχιστον 50 μέτρα μακριά από τον Β. Γραμμένο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...