Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

C4I: Για δωροδοκία ο Γιάννος – Μάρτυρας «καίει» Σημίτη: «Αδύνατο να μην γνώριζε τις μίζες»

C4I: Για δωροδοκία ο Γιάννος – Μάρτυρας «καίει» Σημίτη: «Αδύνατο να μην γνώριζε τις μίζες»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για «παθητική δωροδοκία κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση» κατά την ανάθεση της προμήθειας του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4i) ελέγχεται ο προφυλακισμένος Γιάννος Παπαντωνίου, σύμφωνα με τη συμπληρωματική δικογραφία που έφτασε στη Βουλή την Παρασκευή από τη Δικαιοσύνη, ενώ στο κάδρο μπαίνει και ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης από μαρτυρική κατάθεση του πρώην Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών και Επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ, Ευάγγελου Βασιλάκου.

Ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας στην Ολομέλεια της Βουλής, η διαβίβαση της ποινικής δικογραφίας σε μορφή USB stick, που αφορά την ανάθεση του γνωστού συστήματος C4I και την εμπλοκή του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Γιάννου Παπαντωνίου.

Αντικείμενο της δικογραφίας σύμφωνα με το διαβιβαστικό είναι «η διερεύνηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων κατά την ανάθεση προμήθειας του συστήματος ασφαλείας Αγώνων C4I».

«Ως προ το μέρος της ανάθεσης από τη δικογραφία υπό Α.Β.Μ. Ω-05/4 με αντικείμενο την προμήθεια και εγκατάσταση του ανωτέρω συστήματος, κατά το μέρος που στρέφεται κατά του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννου Παπαντωνίου για παθητική δωροδοκία κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση στρεφόμενη κατά του Δημοσίου από την οποία το όφελος που επεδίωξε και επέτυχε και η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 50.000.000 δρχ. ή 150.000 ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά το διαβιβαστικό.

Σε κάθε περίπτωση βάσει των πληροφοριών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας η ανάγκη για παραπομπή της υπόθεσης στη Βουλή προέκυψε από την τελευταία χρονολογική κατάθεση.

Σύμφωνα λοιπόν με το ευρετήριο της δικογραφίας η εννιασέλιδη κατάθεση φαίνεται πως έγινε στις 5/11/2018 από Εφέτη Ανακριτή στον Ευάγγελο Βασιλάκου που είχε διατελέσει ως γενικός διευθυντής εξοπλισμών.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, Ηλιάννα Ζαμανίκα μαζί με τον επίκουρο της, Γ. Ευαγγέλου, έχει αποστείλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμώντας ότι θα εντοπίσει και εκεί λογαριασμούς με «ύποπτο» χρήμα.

Τα αιτήματα αυτά έχουν ήδη «φύγει» για τη Γαλλία, της οποίας είναι υπήκοος, καθώς και σε Βέλγιο, ΗΠΑ, Κύπρο, Βέλγιο και Ολλανδία, όπου έχει βάση και τη Thales, η εταιρία που φέρεται να «δώρησε» τα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα στο Γιάννο Παπαντωνίου με αντάλλαγμα τη σύμβαση εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Στόχος είναι από εκεί να εντοπιατούν νεες διαδρομές και μαζί νέα εμπλεκόμενα πρόσωπα που ενδεχομένως συνέδραμαν τον πρώην υπουργό και τη γυναίκα του.

Η ανάκριση συνεχίζεται για το ζεύγος Παπαντωνίου, το οποίο φαίνεται πως επιχείρησε στο παρελθόν να μπλοκάρει τις διαδικασίες των ερευνών. Το τελευταίο αυτό σημείο στάθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, και ένας ακόμη λόγος για την προσωρινή κράτηση του ζεύγους, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίζονται να προσπάθησαν να παραπλανήσουν την ελληνική Δικαιοσύνη.

Πηγές αναφέρουν πως ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του, Σταυρούλα Κουράκου, επιχείρησαν να μπλοκάρουν το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους στην Ελβετία, πραγμα το οποίο φαίνεται να προκυπτει και από έγγραφα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Κατάθεση Βασιλάκου

Κατά την κατάθεσή του που αποτελεί τμήμα της δικογραφίας, ο κ. Βασιλάκος εκτιμά πως δεν έπρεπε να είχε συναφθεί σύμβαση με τη SAIC αλλά και ότι το ύψος της μίζας που δόθηκε για το C4I κινείται σε τάξη μεγέθους στα 18 εκατ. ευρώ. Μάλιστα δεν σταματά εκεί αλλά προσθέτει πως σύμφωνα με την εκτίμησή του κατά «πάσα πιθανότητα έχει δωροδοκηθεί ο κ. Παπαντωνίου».

«Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο κ. Σημίτης έχει δωροδοκηθεί για την συγκεκριμένη προμήθεια, αλλά θεωρώ αδύνατον να μην έχει ενημερωθεί για τις παράνομες πληρωμές της σύμβασης C4I από τον Χριστοφοράκο», καταλήγει η κατάθεση.

Συγκεκριμένα ο Ευάγγελος Βασιλάκος, ο οποίος ήταν Γενικός Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) από τον Απρίλιο του 2006 μέχρι τον Οκτώβριο του 2010, στην κατάθεσή του βάλλει ευθέως κατά του Γιάννου Παπαντωνίου αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη λέγοντας χαρακτηριστικά στον ανακριτή: «Ο κ. Σημίτης γνώριζε και γνωρίζει για παράνομες πληρωμές στην προμήθεια του C4i, ιδίως προς τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παπαντωνίου».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τα πολιτικά πρόσωπα που ασχολήθηκαν με την προμήθεια γνώριζαν λεπτομέρειες για την προμήθεια του C4i σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Αυτό σημαίνει ότι γνώριζαν πάνω κάτω τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος και γνώριζαν το οικονομικό μέρος της προμήθειας. «Δηλαδή, όταν μία προμήθεια προϋπολογισμού 211.000.000 € ξεκινάει με προσφορές περίπου των 400.000.000 €, βελτιώνεται στα περίπου 300.000.000 € και καταλήγει στα 255.000.000 €, θεωρώ ότι είναι αδύνατον για έναν σώφρονα άνθρωπο, πόσο μάλλον για έναν Πρωθυπουργό και Υπουργούς, να μην περνάει έστω από το μυαλό τους ότι τα προσφερόμενα ποσά είναι υπερκοστολογημένα για να συμπεριλάβουν το κόστος παράνομων πληρωμών», υποστηρίζει ο μάρτυρας.

Ο κ. Βασιλάκος υποστηρίζει ακόμα ότι είναι αφελής όποιος θεωρεί ότι πολιτικά πρόσωπα δεν χρηματίστηκαν για οποιαδήποτε εξοπλιστική προμήθεια και καταθέτει: «Δεν μπορώ να γνωρίζω ποσά ή τον τρόπο με τον οποίον χρηματίστηκαν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά θεωρώ αδύνατον πρώτον να μην γνώριζαν ότι υπήρχαν παράνομες πληρωμές και δεύτερον μου είναι δύσκολο να συγκεράσω συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και ενέργειες με οικονομικά μεγέθη.

Θα σας παραθέσω κάποια συγκεκριμένα ποσά για τη σύμβαση C4I, τα οποία, σε αδρές γραμμές, θα μπορούσαν κατά τη γνώμη μου να αποτελούν το ποσό των πιθανών παράνομων πληρωμών.

Συγκεκριμένα, η σύμβαση του C4I ανέρχεται στο ποσό των 255.000.000 €. Το τίμημα που θα εισέπραττε η SAIC από αυτήν την σύμβαση ήταν περίπου 157.000.000 €.

Το υπόλοιπο ποσό των 98.000.000 € θα το λάμβανε η SIEMENS. Το ποσό των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων που ανατέθηκε στη SIEMENS ήταν περίπου 80.000.000 €.

Η διαφορά των 18.000.000 € που αναφέρεται στη SIEMENS, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί ποσό που θα μπορούσε να διατεθεί για παράνομες πληρωμές, ακόμα κι αν υποτεθεί ότι τα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν ήταν υπερκοστολογημένα».

Ο μάρτυρας επιμένει ότι σύμφωνα με την προσωπική του εκτίμηση «ο κ. Σημίτης γνώριζε και γνωρίζει για παράνομες πληρωμές στην προμήθεια του C4i, ιδίως προς τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παπαντωνίου» και κλείνει την κατάθεσή του με την εξής βεβαιότητα: «Η εκτίμησή μου είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει δωροδοκηθεί ο κ. Παπαντωνίου.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο κ. Σημίτης έχει δωροδοκηθεί για την συγκεκριμένη προμήθεια, αλλά θεωρώ αδύνατον να μην έχει ενημερωθεί για τις παράνομες πληρωμές της σύμβασης C4i από τον Χριστοφοράκο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΠΑΣΟΚ: Ολοκληρώθηκε το ευρωψηφοδέλτιο με … άρωμα «Σασμού»

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης «τροχονόμος της ακρίβειας»

Δημοσκόπηση: Μειώνεται η ψαλίδα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Καταλληλότερος πρωθυπουργός ξανά ο Κανένας

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές – Όχι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...