Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατρούγκαλος: Η διπλωματική ισχύς της Ελλάδας αποδεικνύεται στο ενεργειακό σχέδιο της Κύπρου

Κατρούγκαλος: Η διπλωματική ισχύς της Ελλάδας αποδεικνύεται στο ενεργειακό σχέδιο της Κύπρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη διπλωματική ισχύ τόσο της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας έναντι της στρατηγικής έντασης που υιοθετεί η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, ανέδειξε ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9».

«Είναι προς το απόλυτο συμφέρον της χώρας μας να διατηρήσει τη νηφαλιότητα της.

»Ακριβώς γιατί γνωρίζουμε, όχι απλώς ότι τα συμφέροντά μας είναι θωρακισμένα από τη διεθνή νομιμότητα και κατοχυρώνονται στις διεθνείς συνθήκες, αλλά και γιατί είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη η διπλωματική θέση τόσο της Ελληνικής όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι η στρατηγική της Τουρκίας την οδηγεί σε θέση απομόνωσης.

«Είναι προφανές ότι αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι οι προσπάθειες αναθεωρητισμού των συνθηκών και διατήρησης υψηλής πολεμικής ρητορικής, δεν ωφελούν, αντιθέτως απομονώνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η απομόνωση της πολιτικής της Τουρκίας αποδεικνύεται και «από το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί στην πράξη στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών».

Όπως σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, στον πολιτικό κόσμο της Τουρκίας υπάρχει έδαφος για «εθνικιστικές κορώνες», ωστόσο συνέστησε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο της ακραίας ρητορικής.

«Εμείς και δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά και δεν έχουμε να παραχωρήσουμε τίποτα. Τα συμφέροντά μας και τα εθνικά μας δίκαια είναι απόλυτα κατοχυρωμένα», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι μια σειρά από πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ δείχνουν τη σαφή αποδοχή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης του γεγονότος «ότι στην περιοχή μας έχουμε αμφισβήτηση της νομιμότητας από ένα κράτος, την Τουρκία, σε ό,τι αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας, και την υπεράσπισή του από ένα άλλο κράτος, που είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει εξ αυτού και μόνο του γεγονότος την απαίτηση αλληλεγγύης».

«Και επαναλαμβάνω, δεν είναι μόνο θέμα δικαίου, είναι και θέμα διπλωματικής ισχύος, που φαίνεται αυτή τη στιγμή στις θάλασσες της Κύπρου», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

ΠΟΕΔΗΝ: Τρομακτικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, νοσηλευτές και ασθενοφόρα στα νοσοκομεία των νησιών

Κασσελάκης: Δεν μπορεί να μένουν απομονωμένοι οι νησιώτες – Ακτοπλοϊκή διασύνδεση των Κυκλάδων

Φωτά στην Πάρο – Καίει κοντά σε σπίτια – Εστάλη μήνυμα από το 112

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...