Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παυλόπουλος από Βρυξέλλες: Δεν δεχόμαστε αυθαίρετες ερμηνείες για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Παυλόπουλος από Βρυξέλλες: Δεν δεχόμαστε αυθαίρετες ερμηνείες για τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε ερμηνείες αυθαίρετες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος .

Μιλώντας προς τους Έλληνες λειτουργούς των Ευρωπαϊκών Θεσμών στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και ότι εμπράκτως αποδεικνύει ότι ευνοεί την προοπτική της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση της επίλυσης του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο».

«Για να γίνει αυτό πρέπει η ΠΓΔΜ να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως στο Σύνταγμά της, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος», επισημαίνοντας πως «μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ».

«Μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε, δε, ότι μέχρι να κυρωθεί η Συμφωνία από τη Βουλή των Ελλήνων δεν έχει τελειώσει τίποτα, λέγοντας πως «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται, κατ’ ουδένα τρόπο, να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών από την πλευρά της ΠΓΔΜ».

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας «ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου» -αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα «NATURA 2000»- και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και των διατάξεων της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947, οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες και οι οποίες πρέπει να γίνονται απ’ όλους πλήρως σεβαστές.

«Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ», ανέφερε ο Π. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι ως προς την ΑΟΖ η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας.

Μιλώντας για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα με την επιδίωξη το συντομότερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του.

Επιπλέον, οτόνισε ότι η Ελλάδα δίνει καθημερινώς το παράδειγμα ενός κράτους-μέλους με γνήσια ευρωπαϊκή συνείδηση και συνέπεια, υπενθυμίζοντας ότι κατά την πρόσφατη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση «εμείς, οι Έλληνες, αποδείξαμε ότι είμαστε συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι, αφού επιλέξαμε, δίχως κανένα δισταγμό, να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια και ν΄αγωνισθούμε για το μέλλον της, πληρώνοντας μάλιστα βαρύ τίμημα θυσιών ακόμη και για λάθη, τα οποία δε θα μπορούσαν να μας καταλογισθούν».

Ενόψει των «εξαιρετικά κρίσιμων» Ευρωεκλογών, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε την «αγωνία» ως προς την εκπλήρωση της αποστολής της Ευρωπαϊκής Οικογένειας, της ΕΕ, «ιδίως υπό τις σημερινές προκλήσεις και τα επικίνδυνα φαινόμενα λαϊκισμού, που επιχειρούν να υπονομεύσουν τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και να επιφέρουν την κατάρρευσή του».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ιράν ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για την επίθεση στο Ισραήλ

DW: Ζυγίζει μάλλον ακόμη την κατάσταση η Άγκυρα για τη Μέση Ανατολή

Πρεσβευτής Ισραήλ στην Αθήνα: Η Τουρκία παίζει καταστροφικό ρόλο στον πόλεμο με τη Χαμάς

Ο Σκωτικός Τύπος (ΑΑΣΤ) δια την Ελλάδα σύναψε σχέσεις φιλίας με τον Σκωτικό Τύπο δια την Κύπρο

Τούρκος δημοσιογράφος έχασε το πόδι του από ισραηλινή βόμβα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...