Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Γιοχάνες Χαν αποκάλεσε πάλι την ΠΓΔΜ σκέτο «Μακεδονία» – Ο Επίτροπος πρέπει να απολογηθεί

Ο Γιοχάνες Χαν αποκάλεσε πάλι την ΠΓΔΜ σκέτο «Μακεδονία» – Ο Επίτροπος πρέπει να απολογηθεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Αυστριακός Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, επανέλαβε ατόπημα για το οποίο έχει δεχτεί έντονες επιπλήξεις στο παρελθόν. Αν και λόγω του αξιώματός του είναι υποχρεωμένος να αναφέρεται στην ΠΓΔΜ ως FYROM, ο Γιοχάνες Χαν αποκάλεσε για μια ακόμη φορά το κυρίως νοτιοσλαβικό κρατίδιο σκέτο «Μακεδονία».

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ο Γιοχάνες Χαν βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργή του Νίκου Κοτζιά, επειδή πάλι αποκαλούσε τα Σκόπια «Μακεδονία» και για κάποιο διάστημα είχε «μαζευτεί».

Επειδή όμως πρόκειται περί εξωφρενικού τύπου, με συχνά αποσταθεροποιητικό ρόλο στα Βαλκάνια (άγνωστο εάν οφείλεται σε διατεταγμένη αποστολή, ή απλά δεν τον βοηθά το μυαλό του) -μη ξεχνάμε τις αποκαλύψεις των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι ο το μακρύ χέρι του Ράμα έφτανε μέχρι το γραφείο του και τα μπερδέματα που πήγε να δημιουργήσει παρέα με την κ. Σπυράκη (της ΝΔ) με «τσαμουριές»– ο κ. Χαν δημιούργησε πάλι θέμα.

Σε συνέντευξή του στη Handelsblatt την Παρασκευή, αναφερόμενος στη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια (ή Ν.Α. Ευρώπη), ο Χαν δήλωσε:

«Όσον αφορά την επεξεργασία των όρων ένταξης, η Σερβία και το Μαυροβούνιο, σε σχέση με τον αριθμό κεφαλαίων, έχουν διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση. Αλλά και η Μακεδονία (sic) έχει καλές πιθανότητες να καλύψει την απόσταση, μετά την επίλυση της διαμάχης για την ονομασία με την Ελλάδα», δήλωσε ο Χαν.

«Το 2025 είναι φιλόδοξος, αλλά όχι εξωπραγματικός στόχος για ένταξη των πρώτων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ».

Το 2030 γενικά για τις υποψήφιες χώρες θα αποτελούσε πολύ μακρινό στόχο για να τους δοθεί κίνητρο να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή η συμφιλίωση Σερβίας-Κοσόβου έχει «κολλήσει». «Είμαι αισιόδοξος ότι εκεί στο τέλος θα υπάρξουν παρ’ όλα αυτά θετικές εξελίξεις», είπε.

Πριν ένα χρόνο τα ίδια

Πριν ένα χρόνο, αρχές Φεβρουαρίου 2018, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επί Νίκου Κοτζιά, με σκληρή ανακοίνωση επέπληξε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν για «επαναλαμβανόμενα ατοπήματα» και για την επαναλαμβανόμενη λανθασμένη αναφορά του (τότε) στην ονομασία της πΓΔΜ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλούσε «τον Επίτροπο Χαν να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και να μην παραβιάζει, μεταξύ άλλων, τις αποφάσεις και τις δεσμεύσεις της ίδιας της ΕΕ.

»Ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη συγκυρία όπως η σημερινή όπου σχετικές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη.

»Τα επαναλαμβανόμενα εκ μέρους του ατοπήματα δεν συμβάλλουν στην επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό.

»Δεν συνάδουν δε, με τον εποικοδομητικό ρόλο που οφείλουν να έχουν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Ο Γιοχάνες Χαν χρησιμοποιούσε στη συνέντευξή του στο Spiegel συνεχώς τον όρο «Μακεδονία» αναφερόμενος στα Σκόπια.

Το ίδιο ατόπημα επανέλαβε και τώρα. Μάλλον χρειάζεται να του τραβήξει πάλι κάποιος το αφτί, διότι ο ανεπαρκής αυτός άνθρωπος συνεχίζει να είναι προκλητικός και προσβλητικός προς την Ελλάδα, μία από τις χώρες που πληρώνουν τον μισθό του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διαιτητής της Euroleague έκλεψε κολόνια από αεροδρόμιο

Ο Γεραπετρίτης αδειάζει ξανά την Μπακογιάννη για το Κόσοβο

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για καθυστερήσεις πληρωμών από τα νοσοκομεία – Πλήρης διάλυση

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...