Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς: Είπα διερευνητικά να μπει η Κύπρος στο ΝΑΤΟ και οι Τούρκοι ήρθαν σε δύσκολη θέση

Κοτζιάς: Είπα διερευνητικά να μπει η Κύπρος στο ΝΑΤΟ και οι Τούρκοι ήρθαν σε δύσκολη θέση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μεγάλη συζήτηση γίνεται στην Κύπρο για την πιθανότητα ένταξης της Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ. Κάποιοι συμφωνούν, κάποιοι διαφωνούν. Παράλληλα έχουμε και τους Ρώσους που διαφωνούν για τους δικούς τους λόγους. Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε και ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κυριακάτικο κυπριακό «Φιλελεύθερο» και στον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο.

Στη συνάντηση των εγγυητριών τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, θέσατε ζήτημα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

«Εντυπωσιάζουμε πόσο εύκολα κυκλοφορούν στην Κύπρο και στην Ελλάδα ειδήσεις για συζητήσεις που έγιναν ανάμεσα σε λίγα πρόσωπα. Δύο από κάθε αντιπροσωπεία.

»Όπως και με το Κραν Μοντάνα, κάποιοι όλα τα γνωρίζουν και όλα τα σφάζουν.

»Να σας πω τι έγινε στη Νέα Υόρκη: Ο Μεβλούτ προσπάθησε αρχικά να ανοίξει θέματα που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

»Όπως πάντα, του είπα ότι ως εγγυήτριες δυνάμεις δεν έχουμε αρμοδιότητα για μια τέτοια κουβέντα και δεν θα τον ακολουθήσω.

»Κατόπιν, μπήκαμε στο ζήτημα των δύο μικρών συνθηκών που εμπίπτουν και στη δική μας αρμοδιότητα.

»Στο τέλος της κουβέντας, τους είπα ότι υπάρχουν 4 λύσεις. Δεν πρότεινα. Κατέγραψα. Εξήγησα τα υπέρ και τα κατά τους. Είπα αυτά που είχα ήδη ενημερώσει τη δική μας πλευρά ότι θα πω».

Θεωρείτε ότι η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ θα επιλύσει το θέμα της Ασφάλειας;

«Αυτό που ψάχνουμε είναι μια λύση του Κυπριακού χωρίς στρατεύματα κατοχής και χωρίς δικαιώματα εγγυήσεων από τις τρεις χώρες που σήμερα τις διαθέτουν.

»Οι Τούρκοι ψάχνουν μια «λύση» τέτοια με την οποία μπορούν να διατηρήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο νησί, κάτι που είναι απαράδεκτο για εμάς.

»Ρωτήθηκαν διερευνητικά αν θα τους έκανε το ΝΑΤΟ και αν σε αυτή την περίπτωση θα αποχωρούσαν.

»Ούτε αυτό τους άρεσε, επιπλέον, τους έφερνε σε δύσκολη θέση.

»Αποκαλύφθηκε, για άλλη μια φορά, ότι στην πραγματικότητα τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα δεν τα θέλουν στην Άγκυρα για να προστατεύσουν τους Τουρκοκύπριους, αλλά για να έχουν τον έλεγχο της Κύπρου οι ίδιοι».

Τι είπε ο Νίκος Αναστασιάδης για το ΝΑΤΟ

Υπενθυμίζουμε ότι πριν δύο εβδομάδες ο Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ότι εάν το ΝΑΤΟ μπορεί να διασφαλίσει την κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της παρουσίας τουρκικού στρατού, είναι ένα ενδεχόμενο που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

«Εάν αυτό μπορεί να διασφαλίσει την κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, της παρουσίας τουρκικού στρατού και ενδεχόμενα αυτό να είναι κάτι που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μου θα το αγνοήσω; Δεν θα πρέπει με σοβαρότητα να το μελετήσουμε; Θα πρέπει δογματικά;

»Κάποια ώρα θα πρέπει να απελευθερωθούμε από αντιλήψεις του παρελθόντος επιτέλους να δούμε το συμφέρον της χώρας μας τι είναι που υπερέχει πάνω από όλα», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις της εκπροσώπου του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, τις οποίες χαρακτηρίζει «ατυχέστατες».

«Λυπούμαι γιατί γίνεται σε μια ώρα που οι σχέσεις μας είναι άριστες. Εμείς ποτέ δεν αμφισβητήσαμε το δικαίωμα της Μόσχας να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα.

»Διότι όταν είχαμε συνάντηση πέρσι τον Οκτώβρη το 2017, είχα πει στον πρόεδρο Πούτιν ότι όχι μόνο δεν με ενοχλεί αλλά το θεωρώ και ωφέλιμο», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προσθέτοντας ότι η Κύπρος ως μικρή χώρα επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με όλες τις μεγάλες χώρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι καλές σχέσεις με τη μια από αυτές θα διαλύσουν τις σχέσεις με την άλλη.

«Ανήκουμε στην Ε.Ε. Δεν υπάρχει δύση και ανατολή με την έννοια της Σοβιετικής Ένωσης και των δυτικών», είπε σε σχέση με τον προσανατολισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας σήμερα, επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις θα πρέπει να είναι καλές και οι συνεννοήσεις τίμιες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Ο Ερντογάν απείλησε να στείλει στον Αλλάχ τον Νετανιάχου: «Ο Κύριός μας να τον κάνει να υποφέρει»

Ρωσία: «Είμαστε σε πόλεμο» – ISW: Η Μόσχα προετοιμάζεται για μεγάλη επίθεση στο ΝΑΤΟ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...