Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λαβρόφ: Επέβαλλαν έξωθεν στη «Μακεδονία» να αλλάξει το όνομά της και ο λαός της διαφωνεί

Λαβρόφ: Επέβαλλαν έξωθεν στη «Μακεδονία» να αλλάξει το όνομά της και ο λαός της διαφωνεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ έχει η Ρωσία, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δίνοντας συνέχεια στον πόλεμο δηλώσεων των προηγούμενων ημερών μεταξύ των υπουργείων εξωτερικών των δύο χωρών.

Η Μόσχα αντιτίθεται σταθερά στην επίλυση του ονόματος, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η απόφαση της Bουλής της “Μακεδονίας”, που ψήφισε υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της χώρας, έχει επιβληθεί έξωθεν και δεν εκφράζει τη βούληση του λαού», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, στην οποία, μεταξύ άλλων, η Αθήνα επικρινόταν με τον ισχυρισμό ότι αγνόησε τη γνώμη του ελληνικού λαού και ότι δεν μιλάει καν για δημοψήφισμα στο θέμα αυτό.

Στην ίδια ανακοίνωση το ρωσικό ΥΠΕΞ σχολίαζε επίσης ότι «την ύπαρξη της εκρηκτικής κατάστασης που απειλεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια επιβεβαιώνουν επίσης εύγλωττα τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα, όπως η αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του αρχηγού του κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες Πάνου Καμένου, που τάσσεται κατά της συμφωνία των Πρεσπών, και η έναρξη της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση».

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, όπου επίσης αναφερόταν το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Αφήνοντας αιχμές για την ανακοίνωση της Μόσχας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε πως «η επίκληση πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό φίλων χωρών από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν συνάδει με το επίπεδο που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει ήδη από την υπογραφή της στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στα Βαλκάνια και Αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο επίλυσης διαφορών μεταξύ δυο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ χωρίς παρεμβάσεις τρίτων.

»Διαφορών που επί μακρόν υπονόμευαν την προοπτική των λαών της περιοχής να συνυπάρχουν ειρηνικά και να συνεργάζονται προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας της περιοχής», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο.

«Οι διεθνείς μας εταίροι καλούνται να σεβαστούν το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας και να επικροτήσουν το γεγονός ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών επέδειξαν το απαραίτητο πολιτικό θάρρος να φτάσουν στη λύση ενός ιδιαίτερα ακανθώδους ζητήματος, προασπίζοντας, την ίδια στιγμή, τα εθνικά τους συμφέροντα», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Ο Πούτιν «σκέφτεται» τη δημιουργία μιας μεγάλης «ουδέτερης ζώνης» μέσα στην Ουκρανία

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...